Η ΚΑΕ ΑΕΚ παρουσίασε τον Λούκα Μπάνκι, ο οποίος χαρακτήρισε ως μεγάλη τιμή την παρουσία του στον «κιτρινόμαυρο» πάγκο.

Αναλυτικά όλα όσα δήλωσε ο νεοαποκτηθείς Ιταλός τεχνικός:

«Νιώθω πολύ μεγάλη τιμή που είμαι εδώ. Και συγκεκριμένα να είμαι προπονητής σε ένα τόσο σημαντικό και φιλόδοξο κλαμπ. Ήταν πολύ δύσκολο να αντισταθώ στην πίεση που ένιωθα εσωτερικά για να ζήσω αυτή την εμπειρία. Μια εμπειρία που μόνο το ελληνικό μπάσκετ μπορεί να δώσει στην Ευρώπη. Κάτι το οποίο καταλαβαίνεις σε κάθε στιγμή πόσο παθιασμένος είναι ο κόσμος με το άθλημα. Από την πρώτη στιγμή που προσέγγισα το κλαμπ και τον πρόεδρο μέχρι και σήμερα μπορώ να πω ποια είναι η αίσθηση που βγάζει το κλαμπ. Να δούμε αυτό το κλαμπ να βελτιώνεται, πράγμα που έχει γίνει μέσα από μια δύσκολη περίοδο στο παρελθόν. Μέχρι την κατάκτηση των τροπαίων την περσινή σεζόν, που φάνταζε απίθανο να γίνει.

Έχουν γίνει κάποιες σημαντικές επενδύσεις, αλλά τα τρόπαια ήταν αποτέλεσμα του οράματος του προέδρου και πού μπορεί να φτάσει η ομάδα. Ήταν αποτέλεσμα καθημερινής δουλειάς για όσους ζουν καθημερινά την ομάδα και της αγάπης των οπαδών που υποστηρίζουν την ομάδα. Το να είσαι μέρος της ΑΕΚ ήταν ο βασικός λόγος που αποφάσισα να δεχτώ αυτή την πρόταση. Σας ευχαριστώ πολύ».

Για τους στόχους της ΑΕΚ τη νέα σεζόν: «Είναι φανερό ότι δεν μπορώ να μιλήσω ξεκάθαρα για στόχους από τη στιγμή που δεν έχουμε πλήρες ρόστερ, η θέληση είναι να ανταποκριθούμε και να είμαστε ανταγωνιστικοί σε κάθε διοργάνωση. Η περσινή κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ μας δίνει το δικαίωμα να σεβαστούμε τα προγνωστικά και να είμαστε στα φαβορί. Κάτι το οποίο συμβαίνει και στο Κύπελλο, που η ομάδα έκανε εξαιρετική παρουσία. Και τέλος υπάρχει το πρωτάθλημα που θέλουμε να τερματίσουμε σε μια θέση που αρμόζει σε μια ομάδα όπως η ΑΕΚ. Να πω ξεκάθαρα στόχο είναι δύσκολο, αλλά ουσιαστικά ο στόχος είναι η θέληση να δημιουργήσουμε ένα άκρως ανταγωνιστικό σύνολο».

Για την φιλοσοφία του στην ομάδα αλλά και τις σκέψεις που έκανε για την ΑΕΚ: «Αν σκεφτόμουν την απάντησή μου στην πρόταση της ΑΕΚ, έχοντας στο μυαλό μου ότι δεν μπορούσαμε να κατακτήσουμε τίτλους, θα έμενα σπίτι. Αυτό που έκανε ο κόουτς Σάκοτα, το σταφ και η διοίκηση είναι κάτι εξαιρετικό. Αλλά πήρα την απόφαση αυτή με βάση όχι μόνο να συνεχίσω με την κατάκτηση των τροπαίων, αλλά να βάλω μια ταυτότητα, μια εμπιστοσύνη και ένα πάθος που πρέπει να βγαίνει για το κλαμπ από κάθε πλευρά.

Σχετικά με το στυλ παιχνιδιού μου και τις ομάδες που προπόνησα στο παρελθόν είναι ότι πάντα προσπαθούσα να παίξω ένα πιο έξυπνο μπάσκετ ανάλογα με τους παίκτες που είχα σε κάθε θέση. Δεν έχω προσπαθήσει ποτέ η ιδέα μου για το μπάσκετ να ξεπεράσει το ταλέντο των παικτών. Και οι αθλητές είναι συνεργάτες μου, οι οποίοι θα με βοηθήσουν να προσεγγίσω ατομικά κάθε αθλητή και οι ίδιοι οι παίκτες θα μας δείξουν ποιοι είναι οι στόχοι. Σχετικά με τα αποτελέσματα στο γήπεδο, είναι σημαντική η αξιοποίηση των αθλητών, να δημιουργήσουμε ένα στυλ που θα παθιάζει τους οπαδούς μας».

Για την αξιοποίηση των νέων παικτών: «Καταλαβαίνω το βάρος των δύο τίτλων. Παρ’ όλα αυτά θα ήθελα να πείσω για τη θετική ενέργεια που θα δώσουν στην ΑΕΚ αυτά τα δύο τρόπαια. Η λέξη που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος έδωσε ένα όραμα σε μένα. Για να καταλάβετε την επιθυμία μου να είμαι εδώ, η πεποίθηση που είχε δημιουργηθεί σε εμένα σίγουρα είναι ότι ένας προπονητής πρέπει να κάνει κάποιους συνδυασμούς, σε αξιοποίηση και φιλοδοξία. Θα είναι δύσκολη διαδικασία για να γίνει σε μικρό χρονικό διάστημα. Η θέλησή μου είναι να δείξω μια κατεύθυνση και κάθε μέρα θα ασχολούμαι με το staff για να τη διατηρήσω. Δεν μπορώ να υποσχεθώ ότι θα φτάσουμε στο μάξιμουμ κατάκτησης τίτλων όπως πέρυσι, αλλά σίγουρα η προσπάθειά μας είναι να πάμε το πρόγραμμα σε μια αυξανόμενη βελτίωση και σε μερικές στιγμές μπορεί να φέρει τρόπαιο, σε άλλες αξιοποίηση αθλητών. Αυτό που θέλουμε δυνατά είναι να ικανοποιήσουμε τις φιλοδοξίες και το πάθος των οπαδών. Και σε κάθε μέρα να καταλαβαίνουν και να χειροκροτούν την δουλειά που κάνουμε στο γήπεδο.  Προφανώς θέλουμε να κερδίσουμε τίτλους, όπως έκανε και ο κύριος Αγγελόπουλος από την πρώτη μέρα που ανέλαβε το κλαμπ, χωρίς να ξέρεις αν θα έρθουν τα τρόπαια. Αλλά με τη σιγουριά ότι θα έρθουν. Η σιγουριά που έχω είναι πως η ΑΕΚ θα αρχίσει να κερδίζει ξανά, όχι στα αποτελέσματα, αλλά και με βάση το στυλ παιχνιδιού».

Για την ομάδα της νέας σεζόν και αν αποφάσισε για το προπονητικό τιμ: «Σίγουρα αυτό που μπορώ να κάνω είναι να μιλήσω με μεγάλη ικανοποίηση και θαυμασμό γι αυτό που έκανε η ομάδα. Αναγκαστικά θα γίνουν αλλαγές, οι οποίες δεν είναι βασισμένες πάντα στο τι θέλουμε να αλλάξουμε, αλλά στην ανάγκη να αλλάξουμε. Το ίδιο συμβαίνει και με το σταφ. Είναι κάτι που δουλεύουμε που θα μας δώσει τη δυνατότητα να δουλέψουμε καλύτερα. Για να επιταχύνουμε και τη διαδικασία ένταξής μου στο νέο περιβάλλον.

Για το πλάνο του και το μονοετές συμβόλαιο που έχει: «Προγραμμάτισες το γάμο σου την πρώτη μέρα που γνώρισες τη γυναίκα σου; Ούτε εγώ και είμαι 27 χρόνια παντρεμένος».

Για τους λόγους που πήρε την απόφαση να έρθει στην ΑΕΚ και σε ένα πρωτάθλημα που δεν είναι το κορυφαίο της Ευρώπης: «Όπως είπα στην αρχή, είναι δύσκολο να αντισταθείς στο μπάσκετ αυτής της χώρας. Αυτό που μπορώ να πω είναι η θεωρία που έχω για το μπάσκετ της Ελλάδας από το παρελθόν ως σήμερα. Εδώ μιλάνε όλοι για την πίεση στο ελληνικό μπάσκετ. Εγώ θέλω να μιλήσω για την ευχαρίστηση που δίνει αυτό το άθλημα εδώ για να δίνεις τον καλύτερο εαυτό σου.  Έχω μεγάλη όρεξη να μπω σε αυτό το πρωτάθλημα και να ανταποκριθώ. Το γεγονός ότι οι προπονητές του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού έχουν κερδίσει τίτλους και να διεκδικούν την Euroleague και επίσης να πάει με αυτή τη δέσμευση, είναι κίνητρο και μόνο για να ενταχθείς στην ομάδα, αλλά δεν είναι το μοναδικό κίνητρο. ΑΕΚ, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός είναι ομάδες με τεράστια ευρωπαϊκή ιστορία, αλλά αυτό είναι ένα πρωτάθλημα που αξιοποιεί τους γηγενείς παίκτες. Σίγουρα αυτά τα ονόματα θα δώσουν προς τα έξω τη θεώρηση που αξίζει το πρωτάθλημα. Η καλή δουλειά που κάνουν οι Έλληνες παίκτες φαίνεται και στο εξωτερικό».

Για την δουλειά που αναμένεται να κάνει στην ΑΕΚ και το όραμα ενός τελικού: «Με περιγράφουν σαν έναν δουλευταρά, αλλά είμαι στην ίδια λίστα με τους υπόλοιπους προπονητές που είναι δουλευταράδες. Το μπάσκετ όπως είναι δομημένο σήμερα με τρεις διοργανώσεις σε αναγκάζει να δεχτείς ένα γεμάτο πρόγραμμα. Σκεφτείτε πως με την Euroleague μπορείς να παίξεις 80 παιχνίδια. Αυτό που παίρνει χρόνο και ενέργεια. Σου παίρνει χρόνο για να δείξεις στους συνεργάτες σου ότι μπορούν να κάνουν τα πάντα. Δεν θα ήθελα να πω τι λείπει από αυτή την ομάδα. Θα μιλήσω για εμάς, που υπάρχει μια δεδομένη μεγάλη διαφορά στο μπάτζετ και στα όργανα, τους παίκτες που έχουμε να δουλέψουμε.  Άρα, πρέπει να είμαστε πιο δημιουργικοί και να φτιάξουμε ένα ρόστερ και ένα στυλ παιχνιδιού που θα είναι ανταγωνιστικό. Βλέπω σε πολλές ομάδες αυτή την άποψη και την προσπάθεια. Το αν έχεις παίξει τελικό απέναντι σε ένα από τα 2 φαβορί του πρωταθλήματος δεν σημαίνει ότι δεν έχεις άλλες πιθανότητες. Δεν το ονειρευόμαστε, αλλά πολλοί ξέρουν ότι υπάρχουν ομάδες να ανταγωνιστούν και να μας δώσουν ένα μάθημα».

Για το αν θα κοιτάξει στην ιταλική αγορά: «Σίγουρα η ιταλική αγορά είναι μια αγορά που την γνωρίζω και αυτή τη χρονιά λόγω της δουλειάς μου είχα την ευκαιρία να δω την ανθεκτικότητα και την αξία τους. Θέλω να φτιάξουμε μια ομάδα που θα βασίζεται στο ταλέντο, θα έχει εμπιστοσύνη και εμπειρία, αλλά και μια νεότητα. Δεν μπορείς να έχεις μία μόνο συγκεκριμένη θεώρηση μόνο στο Κύπελλο και μόνο στο πρωτάθλημα. Σίγουρα όμως είναι σημαντικό να δω την αγορά που γνωρίζω. Έχω αρκετά μεγάλη γνώσης της αγοράς, αλλά οι συνεργάτες μου θα με βοηθήσουν περισσότερο».