Σεμνός, ταπεινός, λιγομίλητος, προσεκτικός στα καλλιτεχνικά του βήματα και… ταλέντο από τα λίγα! Για τον Γιώργο Παπαδόπουλο η μουσική αποτελεί το δικό του προσωπικό σύμπαν μέσα από το οποίο βρίσκει τον ιδανικό τρόπο έκφρασης και ήδη, σε σύντομο χρονικό διάστημα, έχει καταφέρει να εισχωρήσει με μεγάλη επιτυχία στο δύσβατο χώρο της μουσικής βιομηχανίας.

Ας ξεκινήσουμε με κάτι αρκετά τετριμμένο. Τραγουδιστής γεννιέσαι ή γίνεσαι;
Νομίζω ισχύουν και τα δύο, αλλά περισσότερο γίνεσαι! Από τη μία μπορείς μέσα από τη σκληρή δουλειά να πετύχεις πολλά πράγματα, από την άλλη αν γεννηθείς με το χάρισμα του τραγουδιστή, είναι αυτονόητο ότι έχεις σημαντικό… πλεονέκτημα! Αλλά πιστεύω ζούμε σε μια εποχή που μας δίνονται ευκαιρίες για να προσπαθήσουμε να κάνουμε αυτό που μας εκφράζει και μας ταιριάζει καλύτερα. Άρα, λοιπόν, θεωρώ ότι και στο τραγούδι πιο πολύ γίνεσαι!

Το ότι είσαι και δημιουργός σε κάνει καλύτερο τραγουδιστή;
Το να είμαι δημιουργός μου δίνει μια ιδιαίτερη, πιο στενή θα έλεγα, σχέση με το τραγούδι που ερμηνεύω. Είναι άλλο να παίρνεις ένα κομμάτι από άλλον συνθέτη και να προσπαθείς να υποδυθείς έναν ρόλο κι άλλο όταν πρόκειται για κάτι βιωματικό, να το έχεις γράψει εσύ και να σημαίνει κάτι για σένα.

Ποιο είναι για σένα το βασικό συστατικό της επιτυχίας;
Πιστεύω δεν υπάρχει συγκεκριμένη συνταγή. Το μόνο που μπορώ να πω είναι πως πρέπει κανείς να βάλει όλο του το «είναι», όλη του την αγάπη και την προσπάθεια, να δουλεύει σκληρά και να κάνει καλά αυτό που κάνει.

Για σένα ποιος τραγουδιστής αποτέλεσε πρότυπο;
Είναι παρά πολλοί! Όχι μόνο ένας! Και από την ελληνική δισκογραφία και από την ξένη. Όπως ο Τζέιμς Μπράουν, ο Τζάκι Ουίλσον, ο Μάικλ Τζάκσον, ο Γιώργος Νταλάρας, ο Αντώνης Βαρδής και φυσικά ο Χρήστος Δάντης για τον οποίο έχω να πω ότι ήταν πραγματικά τιμή μου που συνεργάστηκα και πάλι μαζί του φέτος το χειμώνα στην «Αρχιτεκτονική» (σ.σ. αρχές του 2004 κυκλοφόρησε στην Κύπρο το πρώτο του CD single του Γιώργου Παπαδόπουλου με τίτλο «Βυθός» όπου το ομότιτλο τραγούδι έγραψε o Χρήστος Δάντης σε στίχους Γιάννη Χατζηγεωργίου και έγινε μεγάλη ραδιοφωνική επιτυχία. Ο Δάντης συμμετέχει, επίσης, στο τραγούδι «Στην αγάπη να τα δίνεις όλα», το οποίο περιλαμβάνεται στο CD του Γιώργου Παπαδόπουλου με γενικό τίτλο «Μαζί μου σε θέλω»).

Η φήμη ασκεί πίεση; Κι αν ναι, πώς τη διαχειρίζεσαι;
Εξαρτάται για τι ακριβώς μιλάμε. Η διασημότητα που αποκτάς μέσα από τη δουλειά, στην προκειμένη περίπτωση μέσα από τα τραγούδια, δεν ασκεί καμία πίεση. Η διασημότητα, όμως, που προκύπτει ως αποτέλεσμα δευτερευόντων παραγόντων, όπως η προσωπική ζωή για παράδειγμα, κι όχι μέσα από το καλλιτεχνικό έργο σου σαφώς ασκεί πίεση. Πίεση την οποία αν δεν καταφέρεις να διαχειριστείς σωστά, μπορεί να αποβεί μοιραία…

Ποιος ορίζει το τέλος ενός καλλιτέχνη; Ο κόσμος; Ή κάτι άλλο;
Ο κόσμος ουσιαστικά ορίζει όχι μόνο το τέλος, αλλά και την αρχή! Αυτό είναι αναμφισβήτητο. Ο κόσμος είναι αυτός ο οποίος σε κρατάει «ζωντανό», αλλά και αυτός που σε «τελειώνει».

Ποια είναι η δική σου σχέση με τον κόσμο;
Πιστεύω υπάρχει καλή «χημεία»! Ο κόσμος αγαπάει τα τραγούδια μου και ειλικρινά τον ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου γι’ αυτό! Έχει κτιστεί μια καλή δυνατή σχέση, η οποία ευελπιστώ ότι θα κρατήσει για πολλά χρόνια!

Τι ήθελες να γίνεις όταν ήσουν μικρός;
Δεν θα σου πω… γιατρός, αλλά δικηγόρος θα ήθελα να γίνω! Θα μου άρεσε! Σίγουρα υπήρχε μέσα μου από πολύ μικρή ηλικία το «μικρόβιο» της μουσικής και πάντα η επιθυμία μου ήταν να ασχοληθώ με κάτι που έχει σχέση μ’ αυτή. Μπορώ λοιπόν να πω ότι για τα επόμενα…150 χρόνια θέλω να ασχοληθώ αποκλειστικά με τη μουσική! (γέλια)

Ανήκεις σε μια κατηγορία τραγουδιστών που εκπέμπουν ηρεμία και δεν δίνουν δικαιώματα με την προσωπική τους ζωή. Πουλάει αυτό το πρότυπο;
Όχι, δεν πουλάει! Θεωρώ, όμως, ότι ένας καλλιτέχνης του οποίου η προσωπική ζωή δεν αποτελεί κτήμα πολλών και είναι αφοσιωμένος στο έργο του έχει διάρκεια. Ακόμα κι αν κάποιος γίνει γρήγορα γνωστός για λόγους εκτός μουσικής, αυτό μπορεί πολύ σύντομα να του κάνει κακό… Μπορεί όπως ανέβηκε γρήγορα, το ίδιο γρήγορα να πέσει.

Πόσο σημαντικό είναι το μάρκετινγκ στη δουλειά σου;
Είναι πάρα πολύ σημαντικό, όχι απλά σημαντικό! Το μάρκετινγκ έχει -και όχι μόνο στη δική μου δουλειά- το ρόλο του… πλανητάρχη! Κινεί πολλά νήματα, καθορίζει καταστάσεις, χωρίς αυτό όλα δυσκολεύουν!

Τι πιστεύεις μετράει περισσότερο, το ταλέντο, η δουλειά, ή η… τακτική;
Κοίτα… Το ταλέντο μπορεί να σε φτάσει μέχρι ενός σημείου. Η τακτική μπορεί, επίσης, να σε πάει πιο ψηλά. Αλλά η δουλειά είναι αυτή που ακόμα και χωρίς ταλέντο και χωρίς τακτική μπορεί να σε οδηγήσει στο επιθυμητό επίπεδο. Από μόνη της αρκεί να το κάνει! Εφόσον κανείς δουλεύει σκληρά μπορεί να τα καταφέρει. Το ταλέντο σε καμία περίπτωση δεν φτάνει!

Τι σε κάνει ευτυχισμένο;
Πολλά πράγματα, όπως όλο τον κόσμο! Η αγάπη, η καλή μουσική, απλά καθημερινά πράγματα που πολλές φορές τα περνάμε για ασήμαντα. Δε διαφέρω από τους υπόλοιπους ανθρώπους!

Το χρήμα χαλάει τον άνθρωπο; Μπορεί να επηρεάσει ένα νέο καλλιτέχνη όπως είσαι εσύ;
Σίγουρα μπορεί να επηρεάσει… Όταν το χρήμα έρχεται απότομα μπορεί να επηρεάσει πολύ αρνητικά. Το πιστεύω αυτό! Όσο γρήγορα έρχεται, άλλο τόσο γρήγορα υπάρχει κίνδυνος να φύγει και να σε βγάλει εκτός τροχιάς. Αν, όμως, το αποκτήσεις σε βάθος χρόνου, τότε είναι διαφορετικά. Αφενός μένει και αφετέρου σε κρατάει «ζωντανό».

Πιστεύεις ότι οι γυναίκες ερωτεύονται τον καλλιτέχνη ή την εικόνα του;
(σ.σ. απαντά σχεδόν πριν ολοκληρωθεί η ερώτηση) Την εικόνα του! Δεν ξέρουν -ή μάλλον δεν θέλουν να ξέρουν- ότι το πρωί, για παράδειγμα, ο οποιοσδήποτε καλλιτέχνης ξυπνάει με… την τσίμπλα στο μάτι! (γέλια). Έτσι είναι! Η εικόνα του καλλιτέχνη είναι αυτή που περνάει στον κόσμο και που τελικά μένει.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο προτέρημά σου και ποιο το ελάττωμά σου;
Νομίζω ότι το προτέρημα που έχω αποτελεί ταυτόχρονα και το πιο μεγάλο μου ελάττωμα!

Δηλαδή;
Είμαι αρκετά ευαίσθητος ως άνθρωπος. Αυτό πιστεύω είναι καλό, απλά κάποιες φορές χρειάζεται να είναι κανείς λίγο πιο «σκληρός» σε ορισμένα πράγματα, πράγμα που εγώ δεν το κάνω!

Πιστεύεις, λοιπόν, ότι ένας καλλιτέχνης προσαρμόζει τον χαρακτήρα του στη δουλειά του ή η δουλειά προσαρμόζεται στο χαρακτήρα του;
Πιστεύω ότι πρέπει να κάνεις αυτό που είσαι! Στις μέρες μας, όμως, σε κάνουν αυτό που θέλουν αν δεν έχεις την κατάλληλη προσωπικότητα. Αν την έχεις, τότε προχωράς όσο μπορείς σύμφωνα με τα δικά σου «πιστεύω» και «πρέπει».

Εσύ, πόσο ψηλά έχεις θέσει τον πήχη στη δουλειά σου;
Στόχος μου είναι να αποδείξω ότι έχω διάρκεια. Θέλω να συνεχίσω να γράφω καλά τραγούδια τα οποία ο κόσμος θα αγαπά -όπως κάνει μέχρι τώρα-, να συνεχίσω να κάνω ουσιαστικά πράγματα κι όχι να αναλώνομαι σε εφήμερες καταστάσεις.