Νέος, φιλόδοξος, δουλευταράς και «μπασκετάνθρωπος». Αυτός είναι ο Αλέξης Καρατζάς, ο οποίος αποτελεί έναν πολλά υποσχόμενο προπονητή της νέας γενιάς με μεγάλες βλέψεις για το μέλλον, χάρη στο σπουδαίο ταλέντο του.

Ο Έλληνας τεχνικός έχει ήδη προλάβει να αφήσει έργο σε κάθε πάγκο που έχει βρεθεί, κάτι που θα επιδιώξει να κάνει και φέτος, αναλαμβάνοντας τα ηνία της ΦΕΑ, με στόχο φυσικά το απόλυτο… restart.

Πριν από όλα αυτά πάντως, ο κόουτς Καρατζάς έκατσε στο τραπέζι του Basketworld.net για ένα… time out προκειμένου να συστηθεί στο κοινό.

Όνομα: Αλέξης Καρατζάς
Ηλικία: 38 ετών
Ομάδα: ΦΕΑ
Προηγούμενοι σταθμοί: Πεντέλη, Σπόρτιγκ, Μαρούσι, Ιωνικός Νέας Φιλαδέλφειας

O δωδεκάλογος του κόουτς

1. Πώς προσδιορίζεται ο ηγέτης σε μία ομάδα;

«Ο ηγέτης είναι αυτός που οι υπόλοιποι νιώθουν ασφάλεια όταν τον έχουν δίπλα τους. Δεν είναι αυτός που βάζει καλάθι απαραίτητα, αλλά αυτός που καθοδηγεί και εμπνέει…»

2. Είσαι μπροστά με δύο πόντους και ο αντίπαλος έχει τη μπάλα… Κάνεις φάουλ για να έχεις την τελευταία επίθεση ή παίζεις άμυνα και ρισκάρεις να πάει παράταση, με τον κίνδυνο πάντα να δεχθείς και τρίποντο;

«Η κότα έκανε το αυγό η το αυγό τη κότα; Δεν υπάρχει απάντηση… Ο κάθε αγώνας είναι ξεχωριστός, τα δεδομένα του κάθε αγώνα παίζουν ρόλο και προσωπικά αποφασίζω ακούγοντας το ένστικτο μου, αφού βεβαίως λάβω υπόψιν στον ελάχιστο χρόνο που θα παρουσιαστεί τα πεπραγμένα 39 μισή λεπτών.»

3. Ποιοι προπονητές είναι τα πρότυπα για εσένα και γιατί;

«Δε μπορώ να πω ότι έχω ένα συγκεκριμένο πρότυπο στο μυαλό μου. Από όλους κάτι παίρνεις και φτιάχνεις το δικό σου μείγμα.»

4. Ο προπονητής κάνει τους παίκτες ή οι παίκτες τον προπονητή;

«Και τα δύο. Όποιος πει ότι ισχύει μόνο το ένα θα πει ψέμματα.»

5. Τι είναι πιο δύσκολο; Να συνεργάζεσαι με παίκτες σταρ ή να χτίζεις μια ομάδα από την αρχή με νεαρούς καλαθοσφαιριστές;

«Στη πρώτη κατηγορία θα έλεγα ότι παίζει μεγαλύτερο ρόλο το ειδικό βάρος και η προσωπικότητα που έχεις, ώστε να κερδίσεις τους παίκτες σου. Στην άλλη θα πρέπει να είσαι πιο έτοιμος πνευματικά να έχεις περισσότερη υπομονή, αλλά και να είσαι άρτια καταρτισμένος, ώστε να εμπνεύσεις τα νέα παιδιά και να τους χτίσεις γερές βάσεις.»

6. Τι κάνει έναν προπονητή να ξεχωρίζει; Η προετοιμασία πριν από τον αγώνα, το κοουτσάρισμα και τα δύο ή κάτι άλλο;

«Σε υψηλό επίπεδο ένας προπονητής πρέπει να είναι διαχειριστής όλων των παραμέτρων, είτε αγωνιστικών είτε εξωγηπεδικών. Έχει συνεργάτες που ετοιμάζουν τα πάντα και αυτός αποφασίζει πως θα πορευτεί η ομάδα… Στα χαμηλότερα επίπεδα ένας προπονητής καλείται να κάνει τα πάντα, με αποτέλεσμα σίγουρα να ξεφεύγουν σημαντικές λεπτομέρειες που κάνουν όμως τη διαφορά. Θα έλεγα ότι αυτό που ξεχωρίζει έναν προπονητή είναι το πως διαχειρίζεται τη καθημερινότητα και πως θα κάνει τον παίκτη του να έχει πάντα λόγο να δώσει το 100% . Αυτό είναι το δυσκολότερο κομμάτι της δουλειάς για μένα.»

7. Βγάζεις εύκολα το… σακάκι σου ή διατηρείς την ψυχραιμία σου;

«Θεωρώ τον εαυτό μου υπερβολικά ήρεμο ειδικά στα παιχνίδια.. Εν θερμώ δε μπορείς να σκεφτείς καθαρά και αυτός είναι σημαντικός λόγος, ώστε να σκέφτεσαι ότι κανείς και τίποτα δε πρέπει να σε βγάλει από το ρυθμό σου.»

8. Ποιος είναι ο πιο έντονος τρόπος που έχεις διαμαρτυρηθεί στους διαιτητές;

«Θυμάμαι σε έναν αγώνα είχα τραβήξει ένα διαιτητή από τον ώμο με δύναμη την ώρα που έτρεχε να πάρει θέση για τη φάση σε εξέλιξη αιφνιδιασμού… Τώρα τα λέμε μια χαρά πάντως… Και ναι, σφυρίζει Α1… Όνομα δε θα πω αλλά εκείνη τη μέρα είχε καταπιεί το στραγάλι.»

9. Έχεις τσακωθεί ποτέ με αντίπαλο προπονητή και αν ναι τι είχε συμβεί (δεν είναι απαραίτητο να πεις όνομα);

«Ναι έχω τσακωθεί. Ήταν θέμα σεβασμού του ενός προς τον άλλο και θεωρώ ότι είχα 100% δίκιο. Το θεωρώ μεμονωμένο περιστατικό όμως και πάω παρακάτω.»

10. Έχεις αναπτύξει ισχυρούς φιλικούς δεσμούς με συναδέλφους σου;

«Εννοείται πως έχω πολλούς φίλους στο χώρο και βοηθάμε ο ένας τον άλλο ακόμη και όταν είμαστε αντίπαλοι μέσα στο ίδιο πρωτάθλημα. Είναι ωραίο να ανταλλάσσεις απόψεις και πληροφορίες ώστε να βελτιώνει ο ένας τον άλλο και νομίζω ότι αυτό γίνεται από την Ευρωλίγκα μέχρι τη Δ’ ΕΣΚΑ.»

11. Αντέχεις να κάθεσαι στον πάγκο ή προτιμάς να είσαι συνέχεια όρθιος και γιατί;

«Ανάλογα,  συνήθως δεν πάνε καλά τα πράγματα είμαι συνεχώς όρθιος. Είναι άσχημο όταν στα δύσκολα ο παίκτης σου σε βλέπει παθητικό και καθιστό στο πάγκο.»

12. Μετανιώνεις για κάτι που έχεις κάνει ή… δεν έχεις κάνει;

«Σαν παίκτης έχω μετανιώσει πολλά από όσα έκανα και δεν έκανα. Σαν προπονητής έχω μετανιώσει για ένα «όχι» που δεν είπα πριν από 3 χρόνια στο Μαρούσι, όταν κλήθηκα να αναλάβω την αντρική ομάδα χωρίς να υπολογίσω τις συνθήκες και τα δεδομένα της πρότασης που είχα.»