Nέος, εργατικός, φιλόδοξος, δίκαιος. Αυτές είναι μερικές λέξεις που χαρακτηρίζουν τον Αλέξη Κορογώνα, τον άνθρωπο που θα κληθεί φέτος να οδηγήσει την Καλαμάτα ’80 στο σωστό μονοπάτι στην επιστροφή της στα σαλόνια της Γ’ Εθνικής.

Ο ικανότατος προπονητής έχει ήδη «χτίσει» σπουδαίο όνομα στο μεσσηνιακό μπάσκετ, όντας γνωστός για την μεγάλη αγάπη του για το άθλημα και παρότι προτιμά να «μιλά» αποκλειστικά μέσω της δουλειάς του, θα κάνει σήμερα μια εξαίρεση για το basketworld.net, το οποίο τον καλεί σε τάιμ άουτ, προκειμένου να κάνει τις… συστάσεις!

Όνομα: Αλέξης Κορογώνας
Ηλικία: 35 ετών
Ομάδα: Καλαμάτα ’80
Προηγούμενοι σταθμοί: Ποσειδώνας, Άτλας,

Ο δωδεκάλογος του κόουτς

1. Πώς προσδιορίζεται ο ηγέτης σε μία ομάδα;

«O ηγέτης σε μια ομάδα είναι συνήθως ο παίκτης με ισχυρή προσωπικότητα και χαρακτήρα. Είναι ο παίκτης που κερδίζει τον σεβασμό των συμπαικτών του, όπως και την εμπιστοσύνη. Είναι ο παίκτης που εμπνέει, που βγαίνει μπροστά στα δύσκολα και ενώνει τους συμπαίκτες του για τον κοινό στόχο της ομάδας.»

2. Είσαι μπροστά με δύο πόντους και ο αντίπαλος έχει τη μπάλα… Κάνεις φάουλ για να έχεις την τελευταία επίθεση ή παίζεις άμυνα και ρισκάρεις να πάει παράταση, με τον κίνδυνο πάντα να δεχθείς και τρίποντο;

«Θεωρώ ότι αυτό είναι μια απόφαση της στιγμής και εξαρτάται από διάφορους παράγοντες (αντίπαλος, χρόνος που απομένει, ευστοχία των παικτών κ.α.) και τις συνθήκες που διαμορφώνονται σε κάθε αγώνα.»

3. Ποιοι προπονητές είναι τα πρότυπα για εσένα και γιατί;

«Συγκεκριμένους προπονητές για πρότυπα που δεν μπορώ να πω ότι έχω, προσπαθώ να παρακολουθώ το έργο αρκετών επαγγελματιών προπονητών και να βλέπω την πορεία των ομάδων τους, όπως και διάφορες ιδέες και καταστάσεις.»

4. Ο προπονητής κάνει τους παίκτες ή οι παίκτες τον προπονητή;

«Δύσκολη ερώτηση, το βασικό είναι ότι χρειάζεται να υπάρχει καλή χημεία μεταξύ παικτών και προπονητή, σεβασμός, εμπιστοσύνη, επικοινωνία και συνεννόηση. Έτσι και ο προπονητής θα βοηθάει τους παίκτες και οι παίκτες τον προπονητή.»

5. Τι είναι πιο δύσκολο; Να συνεργάζεσαι με παίκτες σταρ ή να χτίζεις μια ομάδα από την αρχή με νεαρούς καλαθοσφαιριστές;

«Νομίζω ότι και τα δύο έχουν τις δυσκολίες τους. Προσωπικά θεωρώ ότι ίσως είναι λίγο πιο δύσκολο και απαιτητικό να συνεργάζεσαι με μεγάλους παίκτες και σταρ.»

6. Τι κάνει έναν προπονητή να ξεχωρίζει; Η προετοιμασία πριν από τον αγώνα, το κοουτσάρισμα και τα δύο ή κάτι άλλο;

«Eννοείται ότι για να ξεχωρίζει ένας προπονητής χρειάζονται όλα αυτά που αναφέρεις σε συνδυασμό με καλή προετοιμασία, κοουτσάρισμα και ετοιμότητα για να βρίσκει λύσεις σε ότι χρειάζεται.»

7. Βγάζεις εύκολα το… σακάκι σου ή διατηρείς την ψυχραιμία σου;

«Διατηρώ την ψυχραιμία μου σε μεγάλο βαθμό πιστεύω!»

8. Ποιος είναι ο πιο έντονος τρόπος που έχεις διαμαρτυρηθεί στους διαιτητές;

«Δεν διαμαρτύρομαι σε έντονο βαθμό πιστεύω. Απλή λεκτική αντιπαράθεση ή αμφισβήτηση κάποιας απόφασης, πάντα μέσα σε λογικά πλαίσια.»

9. Έχεις τσακωθεί ποτέ με αντίπαλο προπονητή και αν ναι τι είχε συμβεί (δεν είναι απαραίτητο να πεις όνομα);

«Όχι, με αντίπαλο προπονητή κατά την διάρκεια του αγώνα δεν έχω τσακωθεί.»

10. Έχεις αναπτύξει ισχυρούς φιλικούς δεσμούς με συναδέλφους σου;

«Ναι, έχω αναπτύξει αρκετές φιλικές σχέσεις με συναδέλφους, με άλλους λιγότερο και με άλλους περισσότερο. Ούτως ή άλλως, οι προπονητές μεταξύ μας έχουμε πολλά κοινά να μοιραστούμε.»

11. Αντέχεις να κάθεσαι στον πάγκο ή προτιμάς να είσαι συνέχεια όρθιος και γιατί;

«Συνήθως είμαι όρθιος σε όλους τους αγώνες καθ’ όλη την διάρκεια τους. Μου αρέσει να ζω το παιχνίδι και την ένταση του και νιώθω ότι συμμετέχω περισσότερο, όντας όρθιος δίπλα στην ομάδα.»

12. Μετανιώνεις για κάτι που έχεις κάνει ή… δεν έχεις κάνει;

«Γενικά προσπαθώ να μην μετανιώνω για οτιδήποτε και να υπερασπίζομαι πάντα τις επιλογές μου, άσχετα με το αποτέλεσμα που έχουν αυτές.»