Την τιμητική της έχει σήμερα η στήλη του basketworld.net, η οποία φιλοξενεί έναν σπουδαίο αθλητή διεθνούς κλάσης του παρελθόντος που κατάφερε να «σκοτώσει» έγκαιρα το σύνδρομο του παίκτη και ήδη διαπρέπει στον νέο του ρόλο.

Ο λόγος για τον ταλαντούχο και ανερχόμενο προπονητή, Χρήστο Μυριούνη που έχει επιδείξει σπουδαίο έργο στον πάγκο του Α.Ο. Αγρινίου, με σοβαρή και μεθοδική δουλειά και τώρα αποκαλύπτεται στο κοινό, κάνοντας… time out.

O δωδεκάλογος του κόουτς

1.  Πώς προσδιορίζεται ο ηγέτης σε μία ομάδα;

Για εμένα και στη δικιά μου φιλοσοφία σαν προπονητής δεν θέλω να υπάρχει μόνο ένας ηγέτης στην ομάδα μου… Ηγέτης είναι όλη η ομάδα μου και αυτό που μου αρέσει και θέλω είναι σε κάθε αγώνα που δίνουμε να έχω κέθε φορά και έναν διαφορετικό «ηγέτη» που να κάνει τη διαφορά… Αυτό είναι η μαγκιά του προπονητή, αν μπορεί να το καταφέρει και να μη στηρίζεται μόνο σε έναν παίκτη!

2. Είσαι μπροστά με δύο πόντους και ο αντίπαλος έχει τη μπάλα… Κάνεις φάουλ για να έχεις την τελευταία επίθεση ή παίζεις άμυνα και ρισκάρεις να πάει παράταση, με τον κίνδυνο πάντα να δεχθείς και τρίποντο;

Ό,τι και να κάνεις σε αυτή την περίπτωση δεν είναι λάθος απλά θα κριθείς εκ του αποτελέσματος. Δεν μπορώ να σου απαντήσω όμως, τώρα τι θα έκανα εγώ γιατί αυτό εξαρτάται και από τις συνθήκες του αγώνα (αν είσαι εντός ή εκτός έδρας κλπ).

3. Ποιοι προπονητές είναι τα πρότυπα για εσένα και γιατί;

Πρότυπο δεν έχω, άλλα προσπαθώ να βάζω στη προπονητική μου φιλοσοφία κομμάτια που μου αρέσουν από διάφορους προπονητές που παρακολουθώ και που πιστεύω ότι μπορεί να με κάνουν καλύτερο προπονητή.

4. Ο προπονητής κάνει τους παίκτες ή οι παίκτες τον προπονητή;

Συνδυασμός και των δύο είναι η απάντηση μου σε αυτό το ερώτημα, απλά ο προπονητής πρώτος πρέπει να πάρει από τον παίκτη του το καλύτερο που μπορεί για να τον κάνει «μάγκα» μετά ο παίκτης του.

5. Τι είναι πιο δύσκολο; Να συνεργάζεσαι με παίκτες σταρ ή να χτίζεις μια ομάδα από την αρχή με νεαρούς καλαθοσφαιριστές;

Όλοι χρειάζονται στο να φτιάξεις μια καλή ομάδα και οι σταρ αλλά και οι νεαροί ταλαντούχοι, δεν γίνεται αλλιώς.

6. Τι κάνει έναν προπονητή να ξεχωρίζει; Η προετοιμασία πριν από τον αγώνα, το κοουτσάρισμα και τα δύο ή κάτι άλλο;

Το πιο σημαντικό για εμένα σε έναν προπονητή είναι να είναι ΔΙΚΑΙΟΣ και να το ξέρουν αυτό οι παίκτες του!Τώρα τι παίζει πιο σημαντικό ρόλο το πριν ή το κοουτσαρισμα μετά, θεωρώ πως όσο καλή προετοιμασία και να έχεις κάνει πριν από έναν αγώνα, αν δεν μπορείς να παίρνεις στροφές και να βρίσκεις λύσεις που θα μπορούν να σε οδηγήσουν στη νίκη, τότε δεν μετράει καθόλου. Ακόμα και το καλύτερο σκάουτινγκ να έχεις κάνει…

7. Βγάζεις εύκολα το… σακάκι σου ή διατηρείς την ψυχραιμία σου;

Δεν φοράω ποτέ σακάκια και έχω ένα προσόν και από τότε που ήμουν παίκτης μάλιστα… Δεν θολώνω ποτέ, όσο στραβά και να πάει ένα παιχνίδι. Είμαι πάντα πολύ ψύχραιμος.

8. Ποιος είναι ο πιο έντονος τρόπος που έχεις διαμαρτυρηθεί στους διαιτητές;

Δεν διαμαρτύρομαι σχεδόν ποτέ και όσες φορές έχει συμβεί αυτό γίνεται με κόσμιο τρόπο. Έχω αρχή να μην προσβάλλω ποτέ διαιτητή γιατί τις περισσότερες φορές είναι ανθρώπινα τα λάθη τους, αλλά και γιατί θεωρώ ότι δεν κερδίζεις κάτι με το να πλακώνεσαι με τους διαιτητές συνέχεια.

9. Έχεις τσακωθεί ποτέ με αντίπαλο προπονητή και αν ναι τι είχε συμβεί (δεν είναι απαραίτητο να πεις όνομα);

Δεν έχω τσακωθεί ποτέ με συνάδελφο προπονητή, γιατί σέβομαι την δουλειά του και το ότι και αυτός προσπαθεί να κερδίσει όπως και εγώ… Τώρα αν κάπου έχουν ξεφύγει λίγο τα πράγματα είναι φυσιολογικό μέσα στην ένταση του αγώνα, αλλά δεν θυμάμαι να έχει γίνει κάτι πολύ χοντρό με κάποιον συνάδελφο προπονητή.

10. Έχεις αναπτύξει ισχυρούς φιλικούς δεσμούς με συναδέλφους σου;

Βεβαίως και έχω πολλούς καλούς φίλους προπονητές που τους συμβουλεύομαι κατά καιρούς, όπως για παράδειγμα τον Βαγγέλη Αλεξανδρή που τον είχα και σαν παίκτη προπονητή και τον εκτιμώ και τον αγαπώ πολύ και ακούω τις συμβουλές που μου δίνει, όταν χρειάζεται σαν… Ευαγγέλιο. Φυσικά, τον ευχαριστώ πολύ για αυτό.

11. Αντέχεις να κάθεσαι στον πάγκο ή προτιμάς να είσαι συνέχεια όρθιος και γιατί;

ΔΕΝ ΚΑΘΟΜΑΙ ΠΟΤΕ στον πάγκο κατά τη διάρκεια ενός αγώνα. Νιώθω ότι δεν συμμετέχω καθόλου στον αγώνα αν κάθομαι, οπότε όρθιος… 40 λεπτά!

12. Μετανιώνεις για κάτι που έχεις κάνει ή… δεν έχεις κάνει;

Δεν μετανιώνω ποτέ για ότι κάνω… Το μόνο που έχω μετανιώσει και το λέω είναι πως επειδή ήμουν αρκετά χρόνια εκτός προπονητικά προσπαθούσα να μπω στο χώρο ερχόμενος σε επαφή με άτομα που δεν άξιζε ο κόπος, αφού είτε με κορόιδευαν, είτε με αγνοούσαν και δεν μου σήκωναν ούτε καν το τηλέφωνο… Αυτό ναι, είναι κάτι που το έχω μετανιώσει.