Για τον Κώστα Μέξα δεν χρειάζονται πολλά λόγια και ιδιαίτερες αναλύσεις. Πρόκειται για έναν από τους καλύτερους και πιο φιλόδοξους προπονητές της νέας γενιάς, με την εργατικότητα να είναι το πρωτεύον γνώρισμα του, παράγοντας σημαντικό έργο σε κάθε πάγκο που έχει καθίσει μέχρι σήμερα…

Ο Έλληνας τεχνικός ετοιμάζεται για την επιστροφή του στην γνωστή… καθημερινότητα του με τα Τρίκαλα και το basketworld.net τον «καλωσορίζει» με ένα… Time out!

Who is who
Όνομα: Κώστας Μέξας
Ηλικία: 41
Ομάδα: Τρίκαλα
Προηγούμενοι σταθμοί: Χορτιάτης, Αμπελόκηποι Θεσσαλονίκης βοηθός,Μέγας Αλέξανδρος γυναικείο βοηθός, Καστοριά γυναικείο βοηθός, Μεντ βοηθός, Ηρακλής Βοηθός, ΚΑΟΔ, Απόλλων Πάτρας

Ο δωδεκάλογος του κόουτς:

1. Πώς προσδιορίζεται ο ηγέτης σε μία ομάδα;

Ο ηγέτης σε μια ομάδα είναι αυτός που θα ακολουθήσουν όλοι-που θα αποτελέσει την πηγή έμπνευσης, ειδικά σε μια στιγμή κρίσης, πριν από ένα σημαντικό αγώνα αλλά και με την γενικότερη παρουσία του στην καθημερινότητα της ομάδας.

2. Είσαι μπροστά με δύο πόντους και ο αντίπαλος έχει τη μπάλα… Κάνεις φάουλ για να έχεις την τελευταία επίθεση ή παίζεις άμυνα και ρισκάρεις να πάει παράταση, με τον κίνδυνο πάντα να δεχθείς και τρίποντο;

Είναι μια δύσκολη απάντηση που εξαρτάται από αρκετές παραμέτρους θεωρώ και μπορεί σε κάθε περίσταση να δοθεί διαφορετική απάντηση.

3. Ποιοι προπονητές είναι τα πρότυπα για εσένα και γιατί;

Η αλήθεια είναι ότι προσπαθώ να «κλέβω» στοιχεία από όσο γίνεται περισσότερους συναδέλφους εντός και εκτός συνόρων. Η φιλοσοφία του coach Πόποβιτς με έχει επηρεάσει πολύ στην συνολική εικόνα για τον τρόπο λειτουργίας μιας ομάδας. Επίσης είμαι φαν του coach Στίβενς πριν γίνει μόδα είναι η αλήθεια. Τέλος όπως όλοι στην Ελλάδα, έχω σαφώς επηρεαστεί από τον coach Ομπράντοβιτς σε πολλές πτυχές του παιχνιδιού. Αλλά όπως είπα είναι πολλοί οι προπονητές, Έλληνες και ξένοι, που με βοηθούν να προοδεύω με ιδέες και πιστεύω τους.

4. Ο προπονητής κάνει τους παίκτες ή οι παίκτες τον προπονητή;

Πιστεύω ακράδαντα πως είναι μια σχέση βαθιάς αλληλεπίδρασης.

5. Τι είναι πιο δύσκολο; Να συνεργάζεσαι με παίκτες σταρ ή να χτίζεις μια ομάδα από την αρχή με νεαρούς καλαθοσφαιριστές;

Και οι δύο καταστάσεις έχουν τις δυσκολίες τους και σίγουρα απαιτούν διαφορετική διαχείριση. Το χτίσιμο με νεαρούς χρειάζεται σίγουρα περισσότερο χρόνο και υπομονή, μια ομάδα με σταρ απαιτεί δουλειά στο να μπουν τα πολλά εγώ στη υπηρεσία της ομάδας.

6. Τι κάνει έναν προπονητή να ξεχωρίζει; Η προετοιμασία πριν από τον αγώνα, το κοουτσάρισμα και τα δύο ή κάτι άλλο;

Στη σημερινή εποχή η δουλειά του προπονητή απαιτεί πολλά περισσότερα πράγματα αλλά σίγουρα τόσο η προετοιμασία όσο και το κοουτσάρισμα είναι αναγκαία στοιχεία για να ξεχωρίσει ένας προπονητής.

7. Βγάζεις εύκολα το… σακάκι σου ή διατηρείς την ψυχραιμία σου;

Προσπαθώ όσο μπορώ να διατηρώ την ψυχραιμία μου, χωρίς να σημαίνει ότι τα καταφέρνω πάντα.

8. Ποιος είναι ο πιο έντονος τρόπος που έχεις διαμαρτυρηθεί στους διαιτητές;

Μπορεί να έχουμε πει και μια κουβέντα παραπάνω καμία φορά.

9. Έχεις τσακωθεί ποτέ με αντίπαλο προπονητή και αν ναι τι είχε συμβεί (δεν είναι απαραίτητο να πεις όνομα);

Ευτυχώς δεν έχει συμβεί ακόμα και εύχομαι να μην συμβεί και στο μέλλον.

10. Έχεις αναπτύξει ισχυρούς φιλικούς δεσμούς με συναδέλφους σου;

Υπάρχουν ορισμένοι συνάδελφοι που τους θεωρώ φίλους μου, όσο δύσκολο και να είναι το επάγγελμα μας.

11. Αντέχεις να κάθεσαι στον πάγκο ή προτιμάς να είσαι συνέχεια όρθιος και γιατί;

Προτιμώ όρθιος γιατί είναι η αλήθεια προσπαθώ να ελέγχω το παιχνίδι και είμαι και εγώ πιο ενεργοποιημένος κατά την διάρκεια του. Ίσως και για να μένω «ξύπνιος».

12. Μετανιώνεις για κάτι που έχεις κάνει ή… δεν έχεις κάνει;

Πάντα υπάρχουν αποφάσεις που σκεφτόμαστε ότι θα μπορούσαμε να είχαμε ενεργήσει διαφορετικά, αλλά τελικά στη ζωή η εμπειρία είναι αποτέλεσμα αποφάσεων -σωστών ή λάθος- ζούμε με αυτές και προχωράμε για την επόμενη.