Πόλυπειρος, ευθύς, ικανός, δουλευταράς, «μπασκετάνθρωπος». Αυτές είναι κάποιες λίγες λέξεις που μπορούν να περιγράψουν ενδεικτικά τον Σπύρο Δεράο, ο οποίος συνεχίζει με τις προπονητικές του δεξιότητες να παράγει σπουδαίο έργο στην ιστορική ΕΑΠ, όπως άλλωστε έχει πράξει και σε κάθε ομάδα που έχει κληθεί να κοουτσάρει στην καριέρα του.

Όνομα: Σπύρος Δεράος
Ηλικία: 47 ετών
Ομάδα: ΕΑ Πατρών
Προηγούμενοι σταθμοί: Ερμής Πατρών, Παναχαϊκή, Κεραυνός Αιγίου, Χαρίλαος Τρικούπης, Αχαγιά ’82

Παρά τον φόρτο εργασίας του, ο Έλληνας τεχνικός βρήκε λίγο χρόνο για ένα… time out με το Basketworld.net και παρουσιάζεται στο ευρύ κοινό, μέσα από τις πειστικές και αυθεντικές απαντήσεις του.

Ο δωδεκάλογος του κόουτς:

1. Πώς προσδιορίζεται ο ηγέτης σε μία ομάδα;

«Ηγέτης είναι εκείνος ο παίκτης που ανεξαρτήτως μπασκετικών επιδόσεων μπορεί να κερδίσει τον σεβασμό όλων των υπολοίπων παικτών να τους καθοδηγεί και να τους εμψυχώνει στις δύσκολες καταστάσεις.»

2. Είσαι μπροστά με δύο πόντους και ο αντίπαλος έχει τη μπάλα… Κάνεις φάουλ για να έχεις την τελευταία επίθεση ή παίζεις άμυνα και ρισκάρεις να πάει παράταση, με τον κίνδυνο πάντα να δεχθείς και τρίποντο;

«Μπαίνουν στην απόφαση αυτή πολλές παράμετροι, όπως εάν είσαι εντός ή εκτός έδρας, εάν είναι υψηλό σκορ ή όχι, δηλαδή αν η άμυνά μας έχει λειτουργήσει σωστά ειδικά στο τελευταίο κομμάτι του παιχνιδιού, εάν μπορέσουμε να κάνουμε φάουλ σε παίκτη με αποδεδειγμένα χαμηλά ποσοστά αλλά κυρίως και από την ίδια την στιγμή της απόφασης.»

3. Ποιοι προπονητές είναι τα πρότυπα για εσένα και γιατί;

«Πρότυπο δεν θα έλεγα κάποιον αλλά έχω από πολλούς προπονητές πάρει πράγματα και από τον τρόπο σκέψης αλλά και από τον τρόπο συμπεριφοράς (Mike Krzyzewski, Don Meyer, Jim Boeheim, Rick Pitino, John Wooden, αλλά και Zeljko Obradovic, Etorre Messina).»

4. Ο προπονητής κάνει τους παίκτες ή οι παίκτες τον προπονητή;

«O προπονητής βάζει τις αρχές, τους κανόνες πολλές φορές βελτιώνει και εξελίσσει τους παίκτες αλλά οι παίκτες είναι οι πρωταγωνιστές και αυτοί που καθορίζουν με την απόδοσή τους, τις δεξιότητές τους και την εφαρμογή του πλάνου την έκβαση του παιχνιδιού.»

5. Τι είναι πιο δύσκολο; Να συνεργάζεσαι με παίκτες σταρ ή να χτίζεις μια ομάδα από την αρχή με νεαρούς καλαθοσφαιριστές;

«Δύσκολο είναι εάν δεν έχεις γνώσεις και προσωπικότητα. Δεν τα ξεχωρίζω σαν κάτι διαφορετικό απλά έχουν διαφορετικό τρόπο δουλειάς και σίγουρα το δεύτερο θέλει και περισσότερο χρόνο και υπομονή.»

6. Τι κάνει έναν προπονητή να ξεχωρίζει; Η προετοιμασία πριν από τον αγώνα, το κοουτσάρισμα και τα δύο ή κάτι άλλο;

«Θεωρώ είναι πολλά πράγματα. Κυρίως ο τρόπος συμπεριφοράς, το εύρος των γνώσεων γιατί δίνει μεγαλύτερη σιγουριά στους παίκτες και σίγουρα η προετοιμασία αλλά και η διαχείριση των καταστάσεων του παιχνιδιού.»

7. Βγάζεις εύκολα το… σακάκι σου ή διατηρείς την ψυχραιμία σου;

«Δεν φοράω ποτέ σακάκι στο γήπεδο και γενικότερα πολύ σπάνια.»

8. Ποιος είναι ο πιο έντονος τρόπος που έχεις διαμαρτυρηθεί στους διαιτητές;

«Έχω μπει μέσα στο γήπεδο…»

9. Έχεις τσακωθεί ποτέ με αντίπαλο προπονητή και αν ναι τι είχε συμβεί (δεν είναι απαραίτητο να πεις όνομα);

«Δεν θα έλεγα τσακωμό, απλά 1-2 φορές έχουν ειπωθεί κάποιες κουβέντες.»

10. Έχεις αναπτύξει ισχυρούς φιλικούς δεσμούς με συναδέλφους σου;

«Ισχυρούς δεσμούς με πολύ λίγους. Αλλά γενικότερα με πολλούς συναδέλφους έχω επαφή και επικοινωνία.»

11. Αντέχεις να κάθεσαι στον πάγκο ή προτιμάς να είσαι συνέχεια όρθιος και γιατί;

«Υπάρχουν στιγμές που είμαι καθιστός, υπάρχουν στιγμές που είμαι όρθιος. Το παιχνίδι, η τήρηση της τακτικής και η αγωνιστική διάθεση σε οδηγούν στο τι κάνεις.»

12. Μετανιώνεις για κάτι που έχεις κάνει ή… δεν έχεις κάνει;

«Δεν μετανιώνω για τις αποφάσεις μου απλά μέσω της αυτοκριτικής κοιτάζω τα λάθη μου και να μην επαναλαμβάνω δράσεις που δεν μου έχουν προσφέρει κάποιο όφελος.»