Ένας άνθρωπος-σύμβολο στην ιστορία του Ηρακλείου που έχει συνδυάσει το όνομά του σαν παίκτης και σαν προπονητής με τις μεγάλες επιτυχίες της ομάδας, από την οποία αποχώρησε πέρσι μετά από την πολύχρονη παρουσία του. Ένας άνθρωπος που είναι άριστος γνώστης του μπάσκετ, δουλευταράς, μα πάνω από όλα ένας άνθρωπος αυθεντικός, ντόμπρος και αποκαλυπτικός που δεν διστάζει να λέει τα πράγματα με το όνομα τους…

Αυτός είναι ο Βασίλης Ράλλης, τον οποίο φιλοξενεί σήμερα το basketworld.net προκειμένου να κάνει μαζί του ένα… Time Out!

Όνομα: Βασίλης Ράλλης
Ηλικία: 40 ετών
Ομάδα: –
Προηγούμενοι σταθμοί: Ηράκλειο

O δωδεκάλογος του κόουτς

1. Πώς προσδιορίζεται ο ηγέτης σε μία ομάδα;

α) Είναι πρώτος σε κάθε άσκηση της κάθε προπόνησης. β) Έχει τον σεβασμό όλου του οργανισμού της ομάδας, χωρίς να το επιδιώκει. Γ) Δεν ενθουσιάζεται, δεν απογοητεύεται σε κανένα σημείο του παιχνιδιού, ανεξαρτήτως αποτελέσματος.

2. Είσαι μπροστά με δύο πόντους και ο αντίπαλος έχει τη μπάλα… Κάνεις φάουλ για να έχεις την τελευταία επίθεση ή παίζεις άμυνα και ρισκάρεις να πάει παράταση, με τον κίνδυνο πάντα να δεχθείς και τρίποντο;

Μια γενική αρχή μου είναι φάουλ αν θέλει πάνω από 5″ και έχω τάιμ αουτ. Άμυνα σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση. Εξαρτάται όμως και απ το μομέντουμ του αγώνα και απ την διαίσθηση μου εκείνη την στιγμή.

3. Ποιοι προπονητές είναι τα πρότυπα για εσένα και γιατί;

Δεν έχω κάποιον συγκεκριμένο, προσπαθώ να παίρνω πράγματα απ τον οποιοδήποτε συνάδελφο, σε οποία κατηγορία κι αν βρίσκεται. Μου αρέσουν πάντως οι άνθρωποι που ξεκίνησαν από χαμηλά και έφτασαν ψηλά με την δουλειά τους, όπως οι Σφαιρόπουλος, Παπαθεοδωρου και Μπρατσιακος.

4. Ο προπονητής κάνει τους παίκτες ή οι παίκτες τον προπονητή;

Ο χαρακτήρας κάνει τον άνθρωπο, τα άλλα είναι αλληλένδετα.

5. Τι είναι πιο δύσκολο; Να συνεργάζεσαι με παίκτες σταρ ή να χτίζεις μια ομάδα από την αρχή με νεαρούς καλαθοσφαιριστές;

Το δεύτερο φυσικά…

6. Τι κάνει έναν προπονητή να ξεχωρίζει; Η προετοιμασία πριν από τον αγώνα, το κοουτσάρισμα και τα δύο ή κάτι άλλο;

Και τα δυο… Πλέον στις πιο πάνω κατηγορίες, υπάρχουν και αρκετοί συνεργάτες του προπονητή, οι οποίοι επωμίζονται και ένα μεγάλο βάρος της προετοιμασίας του αγώνα. Άρα το coaching προέχει. Για να φτάσεις όμως σε αυτό το επίπεδο, πρέπει να έχεις δείξει κι αλλά στοιχεία των ικανοτήτων σου. Επίσης κατά την γνώμη μου, ο καλός προπονητής φαίνεται απ τα αποτελέσματα (ανεξαρτήτως γνώμης ειδικών), όπως επίσης και από το που αφήνει την ομάδα που παρέλαβε.

7. Βγάζεις εύκολα το… σακάκι σου ή διατηρείς την ψυχραιμία σου;

Το βγάζω όταν ζεσταίνομαι… Δεν χάνω την ψυχραιμία μου εύκολα.

8. Ποιος είναι ο πιο έντονος τρόπος που έχεις διαμαρτυρηθεί στους διαιτητές;

Γενικά δεν διαμαρτύρομαι έντονα, τους μουρμουρίζω μόνο!

9. Έχεις τσακωθεί ποτέ με αντίπαλο προπονητή και αν ναι τι είχε συμβεί (δεν είναι απαραίτητο να πεις όνομα);

Όχι, ποτέ.

10. Έχεις αναπτύξει ισχυρούς φιλικούς δεσμούς με συναδέλφους σου;

Ναι, με αρκετούς. Εντός και εκτός νησιού.

11. Αντέχεις να κάθεσαι στον πάγκο ή προτιμάς να είσαι συνέχεια όρθιος και γιατί;

Αντέχω, αλλά επειδή μου αρέσει πολύ το coaching, είμαι συνέχεια όρθιος.

12. Μετανιώνεις για κάτι που έχεις κάνει ή… δεν έχεις κάνει;

Μέχρι τώρα όχι, αλλά μάλλον θα μετανιώσω στο μέλλον…