Μετά από πολλές φουρτούνες, η Εθνική σταμάτησε το ταξίδι της στο Ευρωμπάσκετ 2017, με τους παίκτες να επιστρέφουν στην Ελλάδα και σιγά-σιγά να εντάσσονται και πάλι στους συλλόγους τους ενόψει της νέας σεζόν.

Η Εθνική μας για 8ο συνεχόμενο καλοκαίρι δεν μπόρεσε να κάνει το βήμα παραπάνω και άπαντες πλέον σκέφτονται την επόμενη μέρα, η οποία δυστυχώς ή ευτυχώς δεν θα αργήσει, καθώς πλησιάζουν τα προκριματικά για το παγκόσμιο του 2019. Τι ήταν όμως αυτό που δεν επέτρεψε στην Ελλάδα να κάνει το βήμα παραπάνω στη φετινή διοργάνωση;

Σίγουρα η έλλειψη του Γιάννη Αντετοκούνμπο, λόγω του οποίου χάθηκε σχεδόν η μισή προετοιμασία έπαιξε τον ρόλο της. Ο σταρ των Μπακς είναι ένας παίκτης που μπορεί να κάνει τα πάντα μέσα στο παρκέ σε επίθεση και άμυνα, ενώ ο Κώστας Μίσσας στήριζε μεγάλο κομμάτι του παιχνιδιού της Ελλάδας στον 22χρονο NBAer.

Ακόμα πρέπει να λάβουμε ως δεδομένο πως η απουσία του Κώστα Κουφού φάνηκε κάτω από τα καλάθια, ενώ ο Τάιλερ Ντόρσεϊ θα μπορούσε να δώσει πάμπολες λύσεις στην περιφέρεια. Προφανώς συζητήσεις για το αν θα ήταν στην δωδεκάδα ο γκαρντ των Ατλάντα Χοκς είναι αστείες…

Παρόλα αυτά, ακόμα και με αυτές τις απουσίες η Εθνική μας πάλεψε και παραλίγο να μπορέσει να φτάσει στην… πηγή απέναντι στην Ρωσία, σε ένα παιχνίδι που έμοιαζε σαν οι Ρώσοι να θέλουν να μας χαρίσουν την νίκη και εμείς τους την δίναμε πίσω, τυλιγμένη με ένα μεγάλο φιόγκο. Και πράγματι κάπως έτσι ήταν. Η Εθνική μπορούσε, όμως το μικρό ροτέισιον του Κώστα Μίσσα στο τέλος της στέρησε την φρεσκάδα που θα έπρεπε να έχει προκειμένου να «καθαρίσει» το παιχνίδι και να πάρει την νίκη. Άλλωστε, όπως είπε και ο Γιώργος Πρίντεζης κατά την άφιξη της ομάδας στην Ελλάδα, εάν είχαν παίξει 7 παίκτες και όχι 5 (γιατί ουσιαστικά τόσοι έπαιξαν) τότε είναι πολύ πιθανό να έχουμε κερδίσει.

Κακά τα ψέματα, και το γράφουμε με κάθε σεβασμό προς τον «Στρατηγό» και την προσφορά του στο Ελληνικό μπάσκετ, οι ευθύνες πέφτουν κατά μεγάλο βαθμό στο κοουτσάρισμα του. Από την άλλη πρέπει να τονιστεί πως η αποστολή του από την αρχή δεν ήταν εύκολη, όμως ο ίδιος δεν φοβήθηκε και δήλωσε παρών όταν του ζητήθηκε.

Αυτά όμως αποτελούν παρελθόν και τώρα η Εθνική πρέπει να ετοιμαστεί για την μετά-Μίσσα εποχή, στην οποία ο προπονητής ακόμα… αγνοείται. Ποιος είναι όμως εκείνος που θα αναλάβει τα ηνία; Ή μάλλον, ποιος είναι ο κατάλληλος; Αυτό σίγουρα αποτελεί μια μεγάλη κουβέντα. Το δεδομένο είναι πως θα πρέπει να είναι ένας προπονητής που θα μπορεί να διαχειριστεί τα μεγάλα ονόματα που έχει αυτή η ομάδα, αλλά και την όποια ιδιαιτερότητα μπορεί να έχει ο καθένας από τους διεθνείς μας.

Ένα τέτοιο είναι άλλωστε και το μοντέλο που έχουν ακολουθήσει η Σερβία και η Ισπανία, οι δύο πιο επιτυχημένες ομάδες της δεκαετίας δηλαδή, έχοντας τους Σάσα Τζόρτζεβιτς και Σέρτζιο Σκαριόλο στον πάγκος τους. Ένας προπονητής δηλαδή που έχει μάθει να διαχειρίζεται τους σταρ της ομάδας, παίρνοντας από τον καθένα το 100% του.

Είναι δεδομένο πως η ΕΟΚ δεν έχει εύκολο έργο, όμως οι κινήσεις δεν πρέπει να είναι βιαστικές, αλλά γρήγορες. Άλλωστε η Ελλάδα σε περίπου 70 μέρες (24 Νοεμβρίου) ξεκινάει τις υποχρεώσεις τις στην έδρα της Μεγάλης Βρετανίας, ενώ τρεις μέρες αργότερα (27/11) η ελληνική ομάδα θα υποδεχθεί το Ισραήλ

Υ.Γ. Γιώργος Πρίντεζης ΚΥΡΙΟΣ με όλα τα γράμματα κεφαλαία. Πραγματικό κόσμημα για το ελληνικό μπάσκετ.

Υ.Γ.1. Δεν θα πάψεις ΠΟΤΕ να είναι η «Επίσημη Αγαπημένη»!

Σχετικά άρθρα