Ομολογώ ότι δεν γνώριζα ότι υπήρχε «Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος» και άρα δεν γνώριζα ούτε ότι πρόκειται για έναν «συλλογικό φορέα των εικαστικών καλλιτεχνών που είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού» ούτε ότι «εκ του νόμου είναι ο επίσημος σύμβουλος του κράτους για την τέχνη στους δημόσιους χώρους».

Προφανώς κακώς, γιατί θα έπρεπε να γνωρίζω ποιον να ευχαριστήσω για τα έργα τέχνης που κοσμούν τον δημόσιο χώρο και τα οποία τις περισσότερες φορές δεν είναι εύκολο να τα ξεχωρίσεις από παρατημένα μπάζα (αν είσαι ντουβάρι από εικαστικής απόψεως εννοώ). Ευτυχώς, χάρη στα εγκαίνια του καινούργιου γηπέδου της ΑΕΚ και εγώ και πολλοί συμπολίτες όχι μόνο μάθαμε ότι υπάρχει το επιμελητήριο αλλά και ότι είναι ιδιαιτέρως ευαίσθητο σε θέματα που έχουν να κάνουν με την πρόκληση γειτονικών χωρών.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ στήθηκε ένας μεγάλος δικέφαλος αετός ο οποίος στέκεται (ή έχει αρπάξει με τα νύχια του) έναν τρούλο σαν τον κεντρικό της Αγιά-Σοφιάς. Το θέαμα σόκαρε τους Επιμελητές οι οποίοι εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία ζητούν να φύγει το γλυπτό επειδή (μεταξύ άλλων) ο «σχεδιασμός και η υλοποίηση παραπέμπουν στα πλαίσια της επιθετικής τρομολαγνείας που εμποτίζει πολλές πτυχές του οπτικού πολιτισμού της εποχής μας», επειδή «προάγει την επιθετικότητα, την ποδοσφαιρική αντιπαλότητα και αποτελεί σημείο που εύκολα μπορεί να προτρέψει και να αναπτύξει την οπαδική βία και τον χουλιγκανισμό» και επειδή «υπάρχει ο κίνδυνος να κινητοποιήσει εθνικιστικά αντανακλαστικά, αισθήματα αλυτρωτισμού ή να θεωρηθεί ευθέως επιθετικό σύμβολο και να τροφοδοτήσει την επιχειρηματολογία της άλλης πλευράς σε μιαν εποχή ιδιαίτερης έντασης στα εθνικά ζητήματα».

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

Συντάκτης: Μάνος Βουλαρίνος

Πηγή: athensvoice.gr

Σχετικά άρθρα