Η χθεσινή νίκη του Παναθηναϊκού μέσα στο Παρίσι απέναντι στην Παρί Μπάσκετ (95-101) ήταν μια από τις πιο σημαντικές φετινές στιγμές της ομάδας. Όχι μόνο γιατί ήρθε μέσα σε μια δύσκολη έδρα, αλλά γιατί συνοδεύτηκε από την εκπληκτική εμφάνιση του νεοαποκτηθέντος Κένεθ Φαρίντ.
Γράφει ο Νίκος Ντούγιας*
Ο έμπειρος Αμερικανός, μόλις στο ντεμπούτο του, έδειξε γιατί τον φωνάζουν «Manimal». Έπαιξε με πάθος, δύναμη και ενέργεια, στοιχεία που έλειπαν από τον Παναθηναϊκό το τελευταίο διάστημα.
Ο Φαρίντ τελείωσε τον αγώνα με 17 πόντους, 10 ριμπάουντ και 3 τάπες σε περίπου 23 λεπτά συμμετοχής. Από την αρχή έδειξε πόσο πολύ ήθελε να βοηθήσει: έπεφτε στο παρκέ για κάθε χαμένη μπάλα, έπαιρνε τα ριμπάουντ με πείσμα και έδινε παλμό στην ομάδα. Μάλιστα, σε μια φάση έχασε το παπούτσι του και συνέχισε να παίζει, κάτι που δείχνει το πάθος και τη συγκέντρωσή του.

Η παρουσία του άλλαξε την ισορροπία του παιχνιδιού. Μέχρι τώρα, ο Παναθηναϊκός είχε πρόβλημα στη ρακέτα, κυρίως λόγω των τραυματισμών και της έλλειψης δύναμης στο 5. Με τον Φαρίντ, όμως, η ομάδα απέκτησε σταθερότητα και δυναμική. Έκοψε προσπάθειες των αντιπάλων, έπαιξε σωστά στο pick and roll και έδωσε πολλές δεύτερες ευκαιρίες με επιθετικά ριμπάουντ.
Πέρα από τους αριθμούς, αυτό που μέτρησε περισσότερο ήταν η ενέργεια και η νοοτροπία που μετέφερε στην υπόλοιπη ομάδα. Ο Παναθηναϊκός έδειξε χαρακτήρα, έδειξε πίστη και αντέδρασε σωστά όταν το παιχνίδι ζόρισε. Ο Φαρίντ δεν είναι μόνο ένας παίκτης που ήρθε να συμπληρώσει το ρόστερ· μοιάζει με κομμάτι που έλειπε για να δέσει το παζλ.
Η νίκη αυτή στο Παρίσι δίνει ψυχολογία και αυτοπεποίθηση. Ο Παναθηναϊκός απέδειξε ότι μπορεί να κερδίσει εκτός έδρας, απέναντι σε ομάδα με ταχύτητα και αθλητικότητα, και να ελέγξει το ρυθμό με σωστό μπάσκετ. Αν ο Φαρίντ συνεχίσει σε αυτό το επίπεδο, ο Παναθηναϊκός θα έχει βρει έναν παίκτη που όχι μόνο βοηθάει αγωνιστικά, αλλά μεταδίδει πάθος και πίστη σε όλη την ομάδα.
Συνολικά, ήταν μια βραδιά που θύμισε κάτι από το παλιό μεγαλείο του Παναθηναϊκού. Ένας συνδυασμός εμπειρίας, ομαδικότητας και ψυχής. Και στο κέντρο αυτής της εικόνας, ένας Φαρίντ που ήρθε, πάλεψε, φώναξε με τη στάση του και έκανε το κοινό να πιστέψει πως ο Παναθηναϊκός μπορεί να κοιτάξει ξανά ψηλά.
*Ο Νίκος Ντούγιας είναι προπονητής καλαθοσφαίρισης, ιδρυτής της Ntougias Basketball Academy στα Ιωάννινα

