Από τα χρόνια που οι μεγάλοι αστέρες του NBA πραγματοποιούσαν σαν άλλοι… νομάδες το υπερατλαντικό ταξίδι για να έρθουν και ν’ αγωνιστούν στη χώρα μας έχει περάσει πολύς καιρός και τα χούγια έχουν αλλάξει. Το αποτέλεσμα; Η προσέλευση ονομάτων, όπως ο Ντόμινικ Ουίλκινς και ο Έντι Τζόνσον, στην Ελλάδα φαντάζει τη σήμερον ημέρα σχεδόν αδιανόητη.

Το Basketworld.net  ξετυλίγει το κουβάρι των μπασκετικών του αναμνήσεων και θυμάται τους 12 κορυφαίους NBAερς που πάτησαν το πόδι τους στην Ελλάδα. Έτσι, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι…

ΝΤΟΜΙΝΙΚ ΟΥΙΛΚΙΝΣ

Highlights στο NBA: Για την Αυτού Υψηλότητά του η λέξη «highlight» είναι το δεύτερο όνομά του. Όχι μεταφορικά, αλλά κυριολεκτικά, καθώς το παρατσούκλι του είναι Human Highlight Film! Και λογικό είναι, άλλωστε μια σύντομη ματιά στα πεπραγμένα του στο καλύτερο πρωτάθλημα μπάσκετ του πλανήτη, θα πείσει και τον πλέον αδαή: 9 επιλογές σε All Star Game, 26.668 πόντοι (ένατος στην ιστορία της λίγκας!) και δυο πρωτιές στο διαγωνισμό καρφωμάτων (το 1985 και το 1990). Όσο για την κορυφαία στιγμή της καριέρας του, αυτή δε θα μπορούσε να είναι άλλη από τους 47 πόντους που σημείωσε στους ημιτελικούς της Ανατολικής Περιφέρειας το 1988 ενάντια στους πανίσχυρους Μπόστον Σέλτικς του Λάρι Μπερντ.

Highlights στην Ελλάδα: Δυστυχώς η παρουσία του «Νικ» στη χώρα μας με τη φανέλα του Παναθηναϊκού διήρκησε μόλις έναν χρόνο, καθώς τα προβλήματα στις σχέσεις του με τον Μπόζινταρ Μάλκοβιτς δεν ξεπεράστηκαν ποτέ. Έστω κι έτσι, πάντως, ο πρώην άσος των Χοκς κατάφερε (ύστερα από ένα μεγάλο, είναι η αλήθεια, διάστημα προσαρμογής…) να οδηγήσει το τριφύλλι στην κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος και του Κυπέλλου Ελλάδας (1996), φιλοδωρώντας με 35 πόντους την ΤΣΣΚΑ στον ημιτελικό του Φάιναλ Φορ και με άλλους 32 τον Ολυμπιακό στον προημιτελικό αγώνα Κυπέλλου.

ΕΝΤΙ ΤΖΟΝΣΟΝ

Highlights στο NBA: Έχει σημειώσει 19.202 πόντους στο καλύτερο πρωτάθλημα του πλανήτη, έχει κατακτήσει το βραβείο του «Καλύτερου Έκτου Παίκτη» (1989) και το σουτ του διδάσκεται πλέον σε σεμινάρια. Κι όμως, ο Έντι «Το Πιστόλι» είναι ένας από τους πιο υποτιμημένους παίκτες στα χρονικά του NBA, αφού παρά τις παραπάνω αξιομνημόνευτες επιδόσεις του δεν επιλέχθηκε ποτέ σε μια All NBA Team ή έστω σε ένα All Star Game. Όχι ότι το ’χει και απωθημένο βέβαια…

Highlights στην Ελλάδα: Εν έτει 1994 ο Ολυμπιακός αναζητούσε τον παίκτη που θα διαδεχόταν τον Ζάρκο Πάσπαλι στις συνειδήσεις των οπαδών του. Ύστερα από πολύ ψάξιμο, λοιπόν, κατέληξε στον «Λούκι Λουκ», ο οποίος με τους 21 πόντους που σημείωνε σε κάθε ματς και-κυρίως-την εκπληκτική του εμφάνιση (27 πόντοι, με 4/8 τρίποντα) στο νικηφόρο για τους «ερυθρόλευκους» ημιτελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος απέναντι στον Παναθηναϊκό κατάφερε όχι απλώς να ξορκίσει το φάντασμα του προκατόχου του, αλλά να στρέψει κιόλας τους πάλαι ποτέ «πιστούς» του εναντίον του. Κι αυτό, αν μη τι άλλο, λέει πολλά για την αξία του…

ΡΟΪ ΤΑΡΠΛΕΪ

Highlights στο NBA: Θα μπορούσε να γίνει All Star. Θα μπορούσε, αν δεν έμπλεκε με τα ναρκωτικά… Αντ’ αυτού, ο «Καρχαρίας» θα έχει να θυμάται το βραβείο του «Καλύτερου Έκτου Παίκτη» που κατέκτησε τη σεζόν 1987-88 σαν το απόλυτο ζενίθ της σταδιοδρομίας του στο NBA, με τα στατιστικά των 12.6 πόντων και των 10 ριμπάουντ να συνιστούν ένα μικρό μόλις δείγμα των δυνατοτήτων του. Ταλέντο θεόσταλτο και μυαλό… αερόστατο, σα να λέμε ένα πράγμα.

Highlights στην Ελλάδα: Στο διάστημα 1992-1994, όταν ο -μακαρίτης πλέον- Τάρπλεϊ φόρεσε τη φανέλα αρχικά του Άρη κι εν συνεχεία του Ολυμπιακού, ο πρώην σταρ των Μάβερικς ήταν ο καλύτερος παίκτης του ελληνικού πρωταθλήματος, οδηγώντας τον «αυτοκράτορα» στην κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων και τους ερυθρόλευκους στο νταμπλ (Πρωτάθλημα, Κύπελλο) και στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Παρά ταύτα σε κανέναν από τους δυο συλλόγους δεν κατάφερε να στεριώσει, με αποτέλεσμα την περίοδο 1994-95 να (ξανα)δοκιμάσει την τύχη του στο NBA. Στη χώρα μας, επέστρεψε ενάμιση χρόνο αργότερα για λογαριασμό του Ηρακλή και του Στιβ Γιατζόγλου, ωστόσο σε μια μέτρια έως κακή χρονιά για το «Γηραιό» δεν κατάφερε να δικαιώσει τις υψηλές προσδοκίες που υπήρχαν προς το πρόσωπό του, έστω και αν οι μέσοι όροι του δεν ήταν διόλου κακοί (23.2 πόντοι και 12.5 ριμπάουντ).

ΡΟΛΑΝΤΟ ΜΠΛΑΚΜΑΝ

Highlights στο NBA: Με 18 πόντους μέσο όρο καριέρας και τέσσερα All Star Game να κοσμούν το βιογραφικό του, ο «Ρο» αναμφισβήτητα έχει να επιδείξει τις περισσότερες περγαμηνές σε ατομικό επίπεδο από κάθε άλλον NBAer που πέρασε ποτέ απ’ τη χώρα μας, με εξαίρεση μόνο τον -εκτός σύγκρισης- Ντόμινικ Ουίλκινς. Εκ των πλέον θρυλικών μορφών στην ιστορία των Ντάλας Μάβερικς.

Highlights στην Ελλάδα: Ήρθε ως «Μεσσίας» για λογαριασμό της ΑΕΚ μεσούσης της περιόδου 1994-95, αλλά δυστυχώς δεν κατάφερε να… ευλογήσει την ομάδα του. Όχι ότι ο Μπλάκμαν με 19.2 πόντους και 4.5 ριμπάουντ ήταν κακός. Απλώς δεν ήταν ο Σούπερμαν που πιθανώς να περίμεναν οι οπαδοί της «Ένωσης».

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το γεγονός ότι αντικρίσαμε το μεγάλο Παναμέζο στα γήπεδά μας συνιστά μια μοναδική τιμή.


ΕΞΕΪΒΙΕΡ ΜΑΚΝΤΑΝΙΕΛ

Highlights στο NBA: Από τους σταθερότερους και πλέον χαρισματικούς φόργουορντ του πρωταθλήματος στη δεκαετία του ’80, ο X-MAN μεγαλούργησε με τη φανέλα των Σόνικς, έγινε All Star το 1988 και έμεινε στην ιστορία σα μια από τις πιο εμβληματικές φιγούρες του συλλόγου. Δυστυχώς, όμως, η κατακόρυφη πτώση των στατιστικών του από το 1991 και μετά, σήμανε την αρχή του τέλους για το γραφικότερο ξυρισμένο κεφάλι του NBA.

Highlights στην Ελλάδα: Η γνωστή ρήση πως «τα πάντα στη ζωή είναι θέμα timing», στην περίπτωσή του αποδείχτηκε δίκοπο μαχαίρι. Κι αυτό, γιατί αφενός η άφιξή του το καλοκαίρι του 1995 στη χώρα μας, συνέπεσε με τον ερχομό του Ντόμινικ Ουίλκινς στον Παναθηναϊκό, αφετέρου κλήθηκε ν’ αντικαταστήσει στον Ηρακλή τον MVP του πρωταθλήματος, Ουόλτερ Μπέρι με αποτέλεσμα να έχει ένα αβάσταχτο φορτίο προσδοκιών να κουβαλήσει στους ώμους του. Εκτός αυτού, ο παίκτης που παρακολουθήσαμε στο ελληνικό πρωτάθλημα δεν είχε καμία σχέση με το δυναμικό φόργουορντ που θαυμάσαμε στο NBA, καθώς αναλωνόταν περισσότερο σε σουτάκια από την περιφέρεια, αποφεύγοντας τις μάχες στη ρακέτα. Έτσι, οι ιθύνοντες του «Γηραιού» του έδειξαν την πόρτα της εξόδου ύστερα από μόλις έναν χρόνο.

ΤΖΕΦ ΜΑΛΟΟΥΝ

Highlights στο NBA: Μπορεί να μην άγγιξε ποτέ το στάτους του Τζόρνταν, του Ντρέξλερ και του Ουίλκινς, όμως έστω κι έτσι ο Τζεφ Μαλόουν κατάφερε να αναχθεί σε μια από τις κορυφαίες καλαθομηχανές του NBA, ολοκληρώνοντας την καριέρα του στον άλλο πλανήτη με 19 πόντους μέσο όρο και δυο παρουσίες σε All Star Game (το 1986 και το 1987).

Highlights στην Ελλάδα: Ερχόμενος στην Ελλάδα για λογαριασμό του ΒΑΟ (ναι, του ΒΑΟ και όχι του… ΠΑΟ) στα μέσα της περιόδου 1996-97, ο Τζεφ Μαλόουν, στα 35 του χρόνια αισίως τότε, πέρασε σχεδόν απαρατήρητος καταγράφοντας μόλις 14.6 πόντους κατά μέσο όρο.

Με τον πάλαι ποτέ άσο των Μπούλετς και των Τζαζ, πάντως, στη σύνθεσή του, ο Βυζαντινός κατάφερε να σημειώσει τρεις νίκες στην Α1, η μια μάλιστα από αυτές ενάντια στον μετέπειτα Πρωταθλητή Ευρώπης, Ολυμπιακό.

ΜΠΑΪΡΟΝ ΣΚΟΤ

Highlights στο NBA: Δεν υπήρξε ποτέ του All Star ή μέλος κάποιας All NBA Team. Τι έχει, λοιπόν, που τον κάνει τόσο ξεχωριστό; Βασικά, αυτό που δεν έχουν όλοι οι υπόλοιποι: δαχτυλίδι πρωταθλητή!

Και μάλιστα όχι ένα, αλλά τρία, όλα με τους Λέικερς, στο τελευταίο μάλιστα από αυτά ως πρώτος σκόρερ της ομάδας με 21.7 πόντους.

Highlights στην Ελλάδα: Όπως και στο NBA, έτσι και στην Ελλάδα το απόλυτο highlight του έμπειρου σούτινγκ γκαρντ ήταν και το ουσιαστικότερο. Δηλαδή το πρωτάθλημα.

Και τι πρωτάθλημα, έτσι; Το πρώτο του Παναθηναϊκού μετά από 14 χρόνια, με τον ίδιο τον Μπάιρον Σκοτ να σημειώνει 23 πόντους στον πέμπτο και καθοριστικότερο τελικό απέναντι στον ΠΑΟΚ, περιορίζοντας παράλληλα στην άμυνα τον Πέτζα Στογιάκοβιτς.

Το γεγονός πως είχε… αλλεργία στο πράσινο χρώμα (σ.σ. λόγω των Μπόστον Σέλτικς) προφανώς δεν τον εμπόδισε να πρωταγωνιστήσει με τον Παναθηναϊκό!

 

ΡΙΚΙ ΠΙΡΣ

Highlights στο NBA: Στα καταστατικά των Μιλγουόκι Μπακς και των Σιάτλ Σουπερσόνικς το όνομά του κατέχει περίοπτη θέση.

Πράγμα απόλυτα φυσιολογικό, καθώς μιλάμε για έναν μπασκετμπολίστα που όχι απλά έφτασε να γίνει All Star (το 1991), αλλά κατέκτησε κιόλας δυο φορές το βραβείο του «Καλύτερου Έκτου Παίκτη».

Συνολικά, έχει να επιδείξει 14.467 πόντους, με παραγωγικότερη χρονιά το 1990, όταν είχε μέσο όρο 23 πόντους.

Highlights στην Ελλάδα: Αποκτήθηκε το καλοκαίρι του 1997 από την ΑΕΚ του Γιάννη Ιωαννίδη, όμως στα 38 του χρόνια αποδείχτηκε ότι δεν είχε καμία σχέση με τον παίκτη της πρώιμης νιότης του, έχοντας οικτρά στατιστικά (μ.ο.: 6 πόντοι. 30% ποσοστό ευστοχίας).

Έτσι, αντικαταστάθηκε σύντομα από τον Γουίλι Άντερσον και αποχώρησε απ’ τη χώρα μας αφήνοντας σαν παρακαταθήκη μια αλήστου μνήμης δήλωση πως «αν πω σε ανθρώπους στο NBA πως με έδιωξαν επειδή δεν έπαιζα άμυνα, θα γελάσουν».

ΜΑΧΜΟΥΝΤ ΑΜΠΝΤΟΥΛ ΡΑΟΥΦ

Highlights στο NBA: Ο παίκτης που κάποτε άκουγε στο όνομα Κρις Τζάκσον, θα μπορούσε κάλλιστα στη δεκαετία του ’90 να αναχθεί σε έναν μόνιμο «θαμώνα» των All Star Game, αν η πίστη του δεν πήγαινε κόντρα στα «πρέπει» της καριέρας του. Απ’ τη στιγμή όμως που ο άσος του LSU αποφάσισε να μετονομαστεί σε Μαχμούντ Αμπντούλ Ραούφ και να ασπαστεί τον ισλαμισμό, αυτόματα μετατράπηκε σε «persona non grata» για το NBA. Ο λόγος; Αρνιόταν πεισματικά να σταθεί όρθιος κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου της Αμερικής, επειδή η συγκεκριμένη πράξη δε συμβάδιζε με τα πιστεύω του. Στο εντελώς αγωνιστικό κομμάτι της υπόθεσης, πάντως, ο Αμπντούλ Ραούφ αναδείχτηκε το 1994 και το 1996 κορυφαίος σουτέρ ελευθέρων βολών, ενώ η παραγωγικότερη χρονιά του ήταν το 1996, όταν με τη φανέλα των Nuggets σκόραρε 19.2 πόντους.

Highlights στην Ελλάδα: Ο τελευταίος και πιο πρόσφατος -μέχρι τον επόμενο θα θέλαμε να πιστεύουμε- μεγάλος σταρ του NBA που ήρθε στη χώρα μας.  Λατρεύτηκε όσο λίγοι παίκτες από τους φιλάθλους του Άρη, για λογαριασμό του οποίου αγωνίστηκε την περίοδο 2006-2007 στην Ευρωλίγκα κυρίως (σ.σ. έπαιξε δυο ματς και στο ελληνικό πρωτάθλημα) και έδωσε την απαραίτητη ώθηση στους Θεσσαλονικείς για να κάνουν το παραπάνω βήμα στη διοργάνωση. Ακόμα πιο ανεκτίμητη δε, υπήρξε η αγάπη που ανέπτυξαν προς το πρόσωπό του οι οπαδοί του «αυτοκράτορα», οι οποίοι τον αποθέωσαν στον τελευταίο του αγώνα κόντρα στη Μάλαγα.

ΘΕΡΛ ΜΠΕΪΛΙ

Highlights στο NBA: Ο διοπτροφόρος, Θερλ Μπέιλι, επί δυο συναπτές σεζόν (1987-89) ήταν δεύτερος σκόρερ των Τζαζ πίσω από (ποιον άλλον;) τον Καρλ Μαλόουν, πετυχαίνοντας 19.5 πόντους, ως «Έκτος Παίκτης» μάλιστα.

Σύμφωνοι, δεν έγινε ποτέ σούπερ σταρ, όμως απ’ την άλλη γνωρίζετε πολλούς παίκτες στη Γιούτα που να «έκλεψαν» λίγη από τη λάμψη του διδύμου Στόκτον-Μαλόουν;

Highlights στην Ελλάδα: Αγωνίστηκε στο ελληνικό πρωτάθλημα με τα χρώματα του Πανιωνίου την περίοδο 1994-95, ωστόσο δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, μολονότι τερμάτισε τη χρονιά με 20 πόντους και 8 ριμπάουντ μέσο όρο.

Βέβαια, στην περίπτωση του Μπέιλι, δεν έφταιγε μόνο ο ίδιος, αλλά οι έβαλαν το χεράκι τους και οι «κυανέρυθροι» που από καθαρό τεσσάρι προσπάθησαν να τον μετατρέψουν σε σέντερ, αναγκάζοντάς τον έτσι να αναλώνεται σε μάχες μέσα στη ρακέτα.

ΣΚΟΤ ΣΚΑΪΛΣ

Highlights στο NBA: Έχει κατακτήσει το βραβείο του «Πιο Βελτιωμένου Παίκτη» (το 1991) και κρατά το ρεκόρ με τις περισσότερες ασίστ (30) σε έναν αγώνα.

All Star βέβαια δεν έγινε ποτέ, όμως αν μη τι άλλο ο άλλοτε παίκτης και προπονητής του ΠΑΟΚ είναι από τους λίγους μπασκετμπολίστες που πέρασαν απ’ το ελληνικό πρωτάθλημα που μπορεί να παινεύεται για μια τέτοια ακατάρριπτη επίδοση.

Highlights στην Ελλάδα: Ο ξανθομάλλης άσος αφίχθη στη Θεσσαλονίκη το καλοκαίρι του 1996 για λογαριασμό του ΠΑΟΚ, προκειμένου να προσφέρει χείρα βοηθείας στον Πέτζα Στογιάκοβιτς.

Μεσούσης της περιόδου, όμως, και με τους Θεσσαλονικείς να έχουν κατώτερη των προσδοκιών απόδοση… μετατέθηκε στη θέση του προπονητή αντί του Μισέλ Γκομέζ και έκανε το colpo grosso, οδηγώντας τον δικέφαλο αετό του Βορρά στην τρίτη θέση και από κει στην Ευρωλίγκα της επόμενης περιόδου.

ΤΖΕΪΜΣ ΝΤΟΝΑΛΝΤΣΟΝ

Highlights στο NBA: Κι όμως, ο παλιός σέντερ του Ηρακλή υπήρξε κάποτε All Star! Συγκεκριμένα αγωνίστηκε στο All Star Game του 1988, εξαργυρώνοντας έτσι την πολύ καλή πορεία των Μάβερικς εκείνη τη σεζόν που έφτασαν μέχρι τους τελικούς της Δύσης. Σε γενικές γραμμές, η εν γένει παρουσία του στα γήπεδα του καλύτερου πρωταθλήματος μπάσκετ στον πλανήτη κρίνεται τουλάχιστον ως αξιοπρεπής (8.6 πόντοι και 7.8 ριμπάουντ), με σημείο αναφοράς το διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό του στα δίποντα (57.1%).

Highlights στην Ελλάδα: Ουσιαστικά πέρασε και δεν ακούμπησε. Το 1993-94 αγωνίστηκε για λογαριασμό του Ηρακλή, όμως στα 36 του χρόνια δεν ήταν ικανός να προσφέρει τη λάμψη από NBA που επιθυμούσαν οι ιθύνοντες τον «Γηραιό», με αποτέλεσμα ύστερα από ένα χρόνο να τον διαδεχτεί ο Γουόλτερ Μπέρι. Τον ξαναείδαμε πέντε χρόνια αργότερα, στην Α2 κατηγορία, με τη φανέλα του Γυμναστικού Λάρισας, όπου επίσης πέρασε απαρατήρητος, κάτι που τον οδήγησε στην πόρτα της εξόδου λίγους μόλις μήνες αργότερα.

 

EXTRA TIP

Από την παραπάνω λίστα απουσιάζουν τα ονόματα του δις All Star, Ρέτζι Θίους, και του Ντίνο Ράτζα, για συγκεκριμένους λόγος. Ο πρώτος, διότι αγωνίστηκε με τη φανέλα του Άρη μόλις σε έναν αγώνα (στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας το 1993 με τον Παναθηναϊκό), άρα ουσιαστικά δεν μπορεί να… κριθεί, και ο δεύτερος επειδή μολονότι στην τετραετία που φόρεσε τη φανέλα των Σέλτικς έβγαλε μάτια, επί της ουσίας θεωρείται περισσότερο «ευρωπαϊκό προϊόν» παρά NBAer.

 

ΟΣΑ ΛΕΝΕ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ

18: Ο συνολικός αριθμός των All Star Game, στα οποία έχουν επιλεχθεί οι παραπάνω μπασκετμπολίστες (20 δηλαδή, αν συνυπολογίσουμε και τον Ρέτζι Θίους).

4: Είναι οι χρονιές που το βραβείο του «Καλύτερου Έκτου Παίκτη» κατέληξε στα χέρια κάποιου απ’ τους προαναφερθέντες. Συγκεκριμένα ο Ρίκι Πιρς το έχει κατακτήσει δυο φορές (1987, 1990) και από μια οι Ρόι Τάρπλεϊ (1988) και Έντι Τζόνσον (1989).

2: Οι αθλητές από τη λίστα που έχουν κατακτήσει το βραβείο του «Πιο Βελτιωμένου Παίκτη»: ο Σκοτ Σκάιλς (1991) και ο Μαχμούντ Αμπντούλ Ραούφ (1993).

162.669: Ο αστρονομικός αριθμός που προκύπτει αν προσθέσουμε τους πόντους όλων αυτών των παικτών. Και αυτό, χωρίς να περιλαμβάνονται στο άθροισμα οι 19.015 πόντοι του Ρέτζι Θίους!

1: Είναι ο παίκτης της λίστας που κατάφερε να ολοκληρώσει την καριέρα του στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, έχοντας νταμπλ-νταμπλ (διψήφιο νούμερο) σε δυο στατιστικές κατηγορίες: ο Ρόι Τάρπλεϊ (12.6 πόντοι, 10 ριμπάουντ).

30.3: Οι πόντοι που σημείωνε κατά μέσο ο Ντόμινικ Ουίλκινς τη σεζόν που αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ του NBA (1985-86).

Σχετικά άρθρα