Η ελληνική καλαθοσφαίριση πενθεί την απώλεια του Βασίλη Γκούμα, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 79 ετών, αφήνοντας πίσω του ένα σπουδαίο αγωνιστικό αποτύπωμα. Υπήρξε μία από τις πιο εμβληματικές μορφές του αθλήματος στη χώρα, καταγράφοντας μια μακρά και ιδιαίτερα παραγωγική πορεία στα παρκέ.
Γεννημένος στον Βόλο το 1946, ο Γκούμας αγωνίστηκε σε υψηλό επίπεδο από το 1961 έως το 1988. Το όνομά του συνδέθηκε άρρηκτα με τον Πανελλήνιο και την ΑΕΚ, ενώ φόρεσε και τη φανέλα του Ηλυσιακού στα τελευταία χρόνια της καριέρας του. Παράλληλα, είχε παρουσία και στο εξωτερικό, αγωνιζόμενος σε συλλόγους της Νότιας Αφρικής.
Με τη φανέλα της ΑΕΚ πανηγύρισε την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας το 1981, ενώ ξεχώρισε για τη σπάνια επιθετική του δεινότητα, καθώς αναδείχθηκε τέσσερις φορές πρώτος σκόρερ του ελληνικού πρωταθλήματος. Μέχρι σήμερα παραμένει ο δεύτερος κορυφαίος σκόρερ όλων των εποχών στην κορυφαία τη τάξει Εθνική κατηγορία, με 11.030 πόντους.
Η παρουσία του στον Πανελλήνιο υπήρξε πολυετής και καθοριστική, με θητείες στις αρχές της δεκαετίας του ’60, την περίοδο 1966-1969 και από το 1970 έως το 1979, πριν μεταγραφεί στην ΑΕΚ, όπου αγωνίστηκε από το 1979 έως το 1985. Την καριέρα του ολοκλήρωσε στον Ηλυσιακό (1985-1988).
Ήταν διεθνής με την Εθνική Ελλάδας από το 1966 έως το 1975, αποτελώντας βασικό στέλεχος της ομάδας για σχεδόν μία δεκαετία.



