Ο Μάκης Αγγελόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ, πρότεινε τη διεξαγωγή Final-8 για την Α1, ενώ αναφέρθηκε και για Eurolegaue Γιαννακόπουλο και Ολυμπιακό.

«Βρισκόμαστε όλοι σε αναμονή. Από την αρχή είχαμε την άποψη, και για την αξιοπιστία του πρωταθλήματος, να εξαντλήσουμε τις πιθανότητες ολοκλήρωσής του. Γιατί για την αξιοπιστία του πρωταθλήματος, δεν είναι τόσο καλή η παύλα. Ακόμα βέβαια, δεν έχουμε παραλάβει κάποιο υγειονομικό πρωτόκολλο. Δεν ξέρουμε πως μπορεί να γίνουν οι αγώνες και γι’ αυτό σκεφτήκαμε να πάμε σε κάτι πιο ειδικό. Ίσως ένα final 8, των πρώτων οκτώ ομάδων και να τελειώσει η σεζόν μέσα στα γήπεδα. Αυτή ήταν η πρότασή μας. Όλα μονά παιχνίδια κι όλα σε ένα γήπεδο» είπε αρχικά ο ισχυρόε άντρας της ΚΑΕ ΑΕΚ για προσθέσει στη συνέχεια:

«Σύμφωνα με τους γυμναστές των ομάδων, είναι σημαντική η αποκατάσταση όλων των παικτών κατά το μήνα Ιούνιο. Δεν μπορείς να πας από Φεβρουάριο στον Αύγουστο. Άρα είναι μια καλή ευκαιρία να έχουμε 3-4 εβδομάδες προπονήσεων, να έρθει η αποκατάσταση των παικτών, που είναι σημαντική και για μετά, να συνδυαστεί με μερικούς αγώνες, ώστε να λήξει ομαλά το πρωτάθλημα. Υπάρχουν πολλά ερωτηματικά. Πότε θα ανοίξουν τα κλειστά γήπεδα, όπως το ΟΑΚΑ που παίζουμε εμείς, με πιο πρωτόκολλο θα ανοίξουν, τι θα γίνει με τα αποδυτήρια, αν θα έρθουν οι ξένοι κλπ. Είναι πολλοί οι παράγοντες. Αν τελικά δεν ανοίξουν τα κλειστά, μήπως να στήσουμε ένα παρκέ στο Καλλιμάρμαρο; Που είναι κι ανοιχτό… Αυτό με το Καλλιμάρμαρο το είπα εν τη ρύμη του λόγου, όπως το σκέφτηκα. Αλλά δεν θα ήταν άσχημο. Ένα τεράστιο γήπεδο, εύκολα μπορείς να έχεις και κόσμο ακόμα».

Σχετικά με τις συζητήσεις του με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο τόνισε: «Με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο μίλησα. Το ζυγίζει, το σταθμίζει κι αυτός και περιμένει να δει πως θα εξελιχθούν τα πράγματα, τι θα πουν οι ειδικοί. Δεν είναι αρνητικός».

Επίσης, ο Μάκης Αγγελόπουλος είπε: «Το μπάσκετ είναι σε μια πολύ κρίσιμη καμπή. Το άθλημα γενικά, έχει υψηλή δημοφιλία στη χώρα μας, απόρροια των διεθνών τίτλων. Σε όλα τα ομαδικά σπορ, έχουμε πολλούς διεθνείς τίτλους, με τη συντριπτική πλειοψηφία να είναι από το μπάσκετ. Αλλά με έσοδα ελάχιστα. Δημοφιλία στο 100, έσοδα στο 10. Σε μια ήδη χτυπημένη αγορά όπως είναι η μπασκετική, ήρθε και ο ιός και καταλαβαίνετε ότι όταν είσαι ήδη οριακός τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα. Πολλές ομάδες είναι σε πολύ οριακή κατάσταση. Αυτό έχω καταλάβει μιλώντας με αρκετούς και δεν κρύβω, ότι ανησυχώ για το μέλλον του αθλήματος γενικά. Και πόσο εύκολα θα έχουμε πρωτάθλημα και την επόμενη σεζόν. Βλέποντας όλα αυτά, βλέπουμε και τη δυσκολία κάποιων να πάρουν μέρος και στην εφετινή διοργάνωση. Τα προβλήματα του μπάσκετ είναι πολλά. Μια χρονιά τα κρύβεις, μια τα βάζεις κάτω από το χαλί, αλλά βγαίνουν αργά ή γρήγορα στην επιφάνεια. Ήρθε και η κρίση τώρα, οπότε έφτασε η στιγμή να πάρουμε ριζικές αποφάσεις για το μέλλον του αθλήματος. Είναι ώρα για restart. Ο Έλληνας έχει πλεονέκτημα και ταλέντο στις επιτυχίες στο μπάσκετ. Δεν ήταν απόρροια μόνο παικτών, ενός καλού προπονητή. Ο Έλληνας μπασκετμπολίστας έχει ταλέντο και είναι κρίμα να μην προστατεύσουμε την αθλητική δική μας περιουσία».

Για τις κινήσεις και τις επιτυχίες της ΑΕΚ και της διοίκησης, ανέφερε: «Εμείς σαν ΑΕΚ, τα τελευταία 5,5 χρόνια που έχω την τιμή να διοικώ αυτόν τον μεγάλο σύλλογο, έχουμε κάνει πραγματικά ότι μπορούμε. Εκτός από το να κοιτάμε τα του οίκου μας και να μην προκαλούμε ποτέ, προσπαθούμε να αναβαθμίσουμε το ελληνικό μπάσκετ. Και έχουμε κάνει ότι μπορούμε. Οι δύο τελευταίοι διεθνείς τίτλοι, ήταν και προς αυτή την κατεύθυνση. Προβάλλαμε το ελληνικό μπάσκετ και τη χώρα μας στην Ευρώπη με την κατάκτηση του BCL, αλλά και στον κόσμο με το Διηπειρωτικό. Επίσης, διοργανώσαμε μια καταπληκτική διοργάνωση, η οποία για πρώτη φορά στην ιστορία του αθλήματος χρηματοδοτήθηκε 100% με έξοδα της ομάδας. Κι όχι από Δήμο, Περιφέρεια, Κυβέρνηση, όπως όλα τα final 4 διαχρονικά. Προβλήθηκε η χώρα μας. Και σε δύσκολη συγκυρία για τον ελληνικό αθλητισμό. Υπήρχε ένα κλίμα με προέδρους, πιστόλια και άλλα. Προβάλλαμε μια ταινία, που εκτός από την ομάδα μας, προβλήθηκε και ο ελληνικός αθλητισμός. Εκείνο το βράδυ έγινε το μπάσκετ λαϊκό άθλημα στη χώρα μας, όταν βρέθηκαν 200 χιλιάδες άνθρωποι στο Καλλιμάρμαρο. Κι ένα ελίτ άθλημα, έγινε πιο λαϊκό. Θεωρώ ότι ακόμη και ο σπόρος για το 1987, μπήκε τότε. Η ταινία βραβεύτηκε και διαφήμισε τη χώρα μας και τον αθλητισμό μας. Έχουμε κάνει λοιπόν πράγματα που προβάλλουν τη χώρα μας και την ομάδα μας, ανά τον κόσμο».

Για το νέο γήπεδο της «Ένωσης» τόνισε ότι: «υπάρχει μια σειρά από προαπαιτούμενα για ολοκληρωθεί η συναλλαγή για το γήπεδο. Είμαστε τώρα, στη φάση του τελευταίου προαπαιτούμενου. Αφορά την εκτίμηση δυο ανεξάρτητων ορκωτών εκτιμητών, σε σχέση με την αξία. Έγινε επιτόπια εκτίμηση πριν 15 μέρες και είμαστε τώρα στη σύνταξη πρωτοκόλλου. Είναι το τελευταίο στη λίστα που πρέπει να ακολουθήσουμε και μετά θα ακολουθηθεί διαδικασία πρωτοκόλλου τετραμερούς παραλαβής – παράδοσης και μετά η σύμβαση παραχώρησης. Είμαστε πολύ κοντά, έχει κλείσει ο φάκελος και βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο. Για είκοσι χρόνια, δέκα συν δέκα. Κι ανάλογα με τον περιβάλλοντα χώρο. Ώστε το 20 χρόνια, αν γίνει 99. Είναι μοναδική ευκαιρία για εμάς. Τα τελευταία 96 χρόνια, έχει αγωνιστεί νομίζω σε 14 γήπεδα, κλειστά ή ανοιχτά. Από την Ζωφριά μέχρι το Παγκράτι κι από το Ελληνικό μέχρι το Γαλάτσι και το ΟΑΚΑ. Θα αποκτήσει επιτέλους την έδρα της. Και θα αποκτήσει και το σταθερό μπασκετικό κοινό, που είναι το τελευταίο κομμάτι που λείπει από την ομάδα μας».

Για την ενδεχόμενη αναδιάρθρωση της Basket League: «Μόλις έχουμε εικόνα του πότε θα μπούμε το γήπεδο, πότε θα έρθουν οι ξένοι παίκτες, να μπουν σε καραντίνα κλπ, αν χρονικά βγαίνει και με βάση τα πρωτόκολλα, θα ξέρουμε περισσότερα. Στα σενάρια για 16 ομάδες, η γνώμη μου είναι ότι το ελληνικό πρωτάθλημα δεν αντέχει ούτε δέκα ομάδες. Οριακά με δώδεκα. Και σε αυτό συμφωνούν και οι περισσότεροι. Αυτή τη στιγμή δε νομίζω ότι υπάρχουν ακόμα κι αυτές οι δώδεκα ομάδες. Πρέπει αν μπουν κριτήρια, να υπάρχει μια πρόβλεψη κι εγγύηση minimum εσόδων. Να είναι πιο ανταγωνιστικό, άρα να φέρει και περισσότερα έσοδα, ενδεχομένως με λιγότερες ομάδες, άρα ίσως με τρεις γύρους και περισσότερα μεγάλα παιχνίδια. Με μεγαλύτερο τηλεοπτικό ενδιαφέρον και χορηγικό».

Για την απόφαση του Ολυμπιακού να αποχωρήσει από την Basket League και να υποβιβαστεί: «Ο Ολυμπιακός για εμάς και τον Παναθηναϊκό, είναι πρόκληση πάντα. Είναι σημαντικό να τον έχουμε αντίπαλο. Βέβαια ο Ολυμπιακός αποχώρησε οικειοθελώς, δεν υποβιβάστηκε. Ήταν απόφαση της διοίκησης να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα. Δεν ξέρω αν έχει αλλάξει αυτό, αν υπάρχει άλλη άποψη, αλλά και με ποια διαδικασία θα μπορούσε να γίνει αυτό. Αλλά σας θυμίζω ότι ήταν μια απόφαση που δεν πήρε ούτε ο ΕΣΑΚΕ, ούτε η Ομοσπονδία. Ήταν μια απόφαση της διοίκησης του Ολυμπιακού».

Για τις εκλογές στην ΕΟΚ: «Δεν ξέρουμε πότε θα γίνουν οι εκλογές στην Ομοσπονδία. Ίσως οι τρεις υποψηφιότητες να είναι λίγο πρώιμες. Αν γίνουν μετά από ένα χρόνο, είναι νωρίς. Υπάρχει μια διοίκηση που τρέχει τώρα την ΕΟΚ, θα πρέπει να περιμένουμε την προκήρυξη των εκλογών, να ανακοινωθούν οι υποψηφιότητες, και το τι πρεσβεύουν. Είναι σημαντικό να είναι κάποιος που θα βλέπει το γενικότερο καλό του ελληνικού μπάσκετ, που θα μπορέσει να αφοσιωθεί πλήρως σε αυτό, να καταθέσει προτάσεις. Η ΕΟΚ έχει το κομμάτι των υποδομών, των εθνικών ομάδων, αλλά και το θέμα της διαιτησίας. Δηλαδή όσο περνάει ο καιρός, όλο και περισσότεροι βλέπουν ότι δεν έχει νόημα και λογική η διαιτησία να είναι στην ΕΟΚ. Η εμπειρία του εξωτερικού αυτό μας έχει δείξει, ότι οι Λίγκες που διοργανώνουν το πρωτάθλημα, είναι και υπεύθυνες για τη διαιτησία. Η επαγγελματική διαιτησία είναι trend πανευρωπαϊκά. Δεν μπορεί να έχουμε παίκτες, προπονητές επαγγελματίες, αλλά ακόμη κι αυτόν που σκουπίζει το παρκέ, που είναι επαγγελματίας και ο διαιτητής στο κέντρο του γηπέδου να είναι ημιερασιτέχνης. Όλοι να αξιολογούνται και να μην είναι ελεγκτής κι ελεγχόμενος από το ίδιο όργανο. Να έχουμε δύο επίπεδα παρατηρητών διαιτητών, γιατί τέσσερα μάτια είναι καλύτερα από δυο. Four eye principal. Για να εξασφαλίσουμε και μια διαφάνεια. Κάποιος τον επιλέγει τον διαιτητή και ταυτόχρονα τον κρίνει και τον ελέγχει, αυτό δημιουργεί σκιές».

Για την Euroleague και τις ενστάσεις του:
«Εμείς από την αρχή έχουμε άποψη για το θέμα της Ευρωλίγκας. Γενικότερα στην οικονομία, όλα τα κλειστά μοντέλα δεν έχουν μακροημερεύσει. Με εξαίρεση το ΝΒΑ, το οποίο είναι πρωτάθλημα μιας χώρας. Το τοπικό ενδιαφέρον επίσης, καλύπτεται από τα κολλεγιακά. Δεν κάνω καλή πρόγνωση για το μέλλον της Ευρωλίγκας, θα δείτε ότι τα τελευταία πέντε χρόνια, οι τέσσερις ομάδες είναι ίδιες που απλώς αλλάζουν θέση. Το final 4, είναι περίπου ίδιο, με λίγες εκπλήξεις, σπάνια. Τα νερά που λιμνάζουν και δεν μπαίνει φρέσκο αίμα αργά ή γρήγορα έχουν πρόβλημα. Έχει χαθεί το στοιχεία της έκπληξης. Αν για παράδειγμα αποφασίσει η ΑΕΚ να χτίζει τη νέα Γιουγκοπλάστικα για παράδειγμα, με τον νέο Κούκοτς, το νέο Ράτζα, δεν θα παίξει στο υψηλότερο επίπεδο. Ότι και να κατακτήσει εντός κι εκτός συνόρων. Πρωτάθλημα, Ευρωπαϊκό ή Διηπειρωτικό, δεν θα παίξει στην Ευρωλίγκα. Νομίζω ότι το μοντέλο αυτό της κλειστής λίγκας, με προαποφασισμένους συμμετέχοντες από ιδιωτική εταιρεία, που τους δίνει και οικονομικό κι αγωνιστικό πλεονέκτημα στις Λίγκες έναντι των άλλων, εκτιμώ ότι μακροπρόθεσμα δε θα μπορέσει να λειτουργήσει. Κι αποδεδειγμένα έχει αποτύχει εμπορικά κι οικονομικά. Όταν η ίδια η Ευρωλίγκα λέει ότι το 40% των μπάτζετ ομάδων καλύπτεται από τους ιδιοκτήτες και το 60% μόνο από τη διοργάνωση, είναι μια έμμεση ομολογία εμπορικής αποτυχίας. Κι αν ψάξουμε, θα δούμε ότι οι Έλληνες είναι αυτοί που ματώνουν. Όλοι οι υπόλοιποι είναι μεγάλα κλαμπ οικονομικά. Η Ρεάλ και η Μπαρτσελόνα έχουν ένα δις έσοδα και μοιράζουν χρήματα και στο μπάσκετ, όπως νομίζουν. Από Ρωσία, Ισραήλ και Τουρκία, έχουν βοήθεια κρατική, υπάρχει ένας στην Αρμάνι, που επειδή είναι brand, το περνάει στο μάρκετινγκ και η Ζαλγκίρις που το τρέχουν το πρότζεκτ οι παλαίμαχοι στη λογική εσόδων – εξόδων. Άρα για τι μοντέλο μιλάμε. Δεν θα μακροημερεύσει. Αποδεδειγμένα υπάρχει πετυχημένο μοντέλο στο ποδόσφαιρο. Πρέπει να υπάρξουν δύο διοργανώσει και στο μπάσκετ, ίσως και μια τρίτη αναπτυξιακή για νεότερους παίκτες, με τις δύο διοργανώσεις συνδεδεμένες. Απευθείας σύνδεση των δυο λοιπόν, αλλά και με τα πρωταθλήματα. Η Ευρωπαϊκή συμμετοχή, είναι ένα μπόνους που κατακτάς από το πρωτάθλημα. Αν ακολουθήσουμε μια άλλη λογική, τότε θα υποβαθμίσουμε κι άλλο τα εγχώρια. Δεν είναι δυνατόν, τα εκατομμύρια που ασχολούνται με το μπάσκετ, να «διαφαιντεύονται» από τους έξι που ψηφίζουν. Δεν μπορεί το 1% της αγοράς να ορίζει κανόνες. Δεν μπορεί η Β και η Γ Εθνική στο ποδόσφαιρο να έχει περισσότερα έσοδα από την Α Εθνική στο μπάσκετ. Ή είναι πολλά λοιπόν αυτά που παίρνουν στο ποδόσφαιρο ή είναι λίγα αυτά που παίρνει το μπάσκετ. Υπάρχει στρέβλωση που κάποια στιγμή πρέπει να ισορροπήσει».

Σχετικά άρθρα