Αυστηρή θα είναι η χρήση του υγειονομικού πρωτοκόλλου για τους αγώνες των τοπικών πρωταθλημάτων (όπως και των εθνικών κατηγορίων) που αναμένεται να ξεκινήσουν σύντομα, ακολουθώντας τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΟΚ και της Πολιτείας. Οπότε, οι αθλητές και οι αθλήτριες είτε θα κληθούν να έχουν κάνει το απαραίτητο εμβόλιο ή θα χρειάζεται να υποβάλλονται σε διαρκή τεστ πριν από κάθε αγωνιστική.

Σύμφωνα με το σχετικό πρωτόκολλο, κατά την διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου είναι υποχρεωτική η διενέργεια τεστ αντιγόνου για Covid19, από διαπιστευμένα εργαστήρια. Ο έλεγχος πριν από τους αγώνες μπορεί να είναι μοριακός έως 72 ώρες πριν τον αγώνα ή με άμεσο τεστ αντιγόνου (rapid) έως 48 ώρες πριν τους αγώνες Αν υπάρχουν διαδοχικές μέρες αγώνες, πχ Παρασκευή-Σάββατο-Κυριακή, θα πρέπει να γίνεται ένα τεστ πριν τον πρώτο αγώνα. Αν οι αγωνιστικές μέρες είναι πάνω από τρεις τότε απαιτείται ένα τεστ ανά τρία 24ωρα.

Από τους προληπτικούς ελέγχους με τεστ αντιγόνου covid19 εξαιρούνται όσοι προσκομίζουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης (εκδίδεται 30 ημέρες μετά τον πρώτο θετικό έλεγχο και ισχύει έως 180 ημέρες μετά τη νόσηση).

Σε ερασιτεχνικές κατηγορίες και για αθλητές έως 15 ετών, εκτός από την διενέργεια εργαστηριακών τεστ (PCR και Rapid), παρέχεται και η δυνατότητα διεξαγωγής self test παρουσία του υπευθύνου covid19 της ομάδας την ημέρα του αγώνα και κατόπιν υποβάλλεται η σχετική κατάσταση όσων έχουν αρνητικό αποτέλεσμα και μπορούν να αγωνισθούν στη γραμματεία, από τον υπεύθυνο covid19 της ομάδας.

Σχετικά άρθρα