Οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο 2020, ανακοίνωσαν την Δευτέρα, 21 Ιουνίου, ότι θα υπάρχουν 10.000 θεατές ανά χώρο για τους Αγώνες, ή το 50% της χωρητικότητας, υποσχόμενοι να υπάρχει ασφάλεια εν μέσω της πανδημίας Covid-19.

Η απόφαση, η οποία θεωρείται ευρέως ότι έγινε μετά από συζητήσεις μεταξύ των διοργανωτών και κυβερνητικών ιατρικών συμβούλων, υπογραμμίζει την ώθηση της Ιαπωνίας να προχωρήσει στους Αγώνες παρά τη δημόσια αντίθεση και τη βαθιά ανησυχία για την επανεμφάνιση μολύνσεων.

«Το όριο των θεατών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες θα οριστεί στο 50% της χωρητικότητας του σταδίου έως και 10.000 άτομα κατ’ ανώτατο όριο», ανέφεραν οι διοργανωτές σε ανακοίνωση.

Το όριο αυτό θα μπορούσε να μειωθεί περαιτέρω μετά τις 12 Ιουλίου, βάσει των διατάξεων οποιασδήποτε κατάστασης έκτακτης ανάγκης ή άλλων μέτρων, πρόσθεσαν.

Η πρόεδρος του Τόκιο 2020, Σέικο Χασιμότο, είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι προσβλέπει ένα όριο 10.000 ατόμων ανά χώρο.

Η Ιαπωνία έχει ήδη απαγορεύσει σε ξένους φιλάθλους να εισέλθουν στην επικράτειά της για τους Αγώνες και έχει επίσης μειώσει τον αριθμό των εθελοντών και των προσκεκλημένων.

Η απόφαση για το ποσοστό και αριθμό θεατών, ελήφθη μετά από τηλεδιάσκεψη μεταξύ της οργανωτικής επιτροπής του Τόκιο 2020, της ιαπωνικής κυβέρνησης και της πρωτεύουσας, του Τόκιο, και των διεθνών Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών επιτροπών.

Πριν από τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ είπε ότι το ποσοστό εμβολιασμού για αθλητές και αξιωματούχους που θα κατοικούν στο χωριό θα είναι «πολύ πάνω από το 80%», υπερβαίνοντας τις αρχικές προσδοκίες της ΔΟΕ.

Η υπουργός Ολυμπιακών Αγώνων, Ταμάγιο Μαρουκάβα κάλεσε την ΔΟΕ να συνεχίσει να αποκαλύπτει τα ποσοστά εμβολιασμού όλων των επισκεπτών-ομάδων από το εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που μένουν εκτός Ολυμπιακού χωριού.

«Προς το συμφέρον της ηρεμίας του κοινού, θα θέλαμε να συνεχίσουμε να ζητάμε από την ΔΟΕ να δημοσιοποιεί προληπτικά το ποσοστό εμβολιασμού των όλων εκείνων που θα συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες και φτάνουν από το εξωτερικό», δήλωσε.

Σχετικά άρθρα