Ο Παναθηναϊκός έζησε μία από τις πιο οδυνηρές βραδιές των τελευταίων ετών στην EuroLeague. Παρότι βρέθηκε μπροστά με 2-0 στη σειρά, γνώρισε τρεις συνεχόμενες ήττες από τη Βαλένθια και αποκλείστηκε με 81-64 στο Game 5, μένοντας εκτός Final Four που θα διεξαχθεί στο ίδιο του το σπίτι.

Γράφει ο Παναγιώτης Ασπρούδης*

Οι «πράσινοι» παρουσιάστηκαν νευρικοί, χωρίς καθαρό αγωνιστικό πλάνο και με εμφανή έλλειψη πνευματικής ισορροπίας σε ένα παιχνίδι που απαιτούσε προσωπικότητα, υπομονή και συγκέντρωση. Η πίεση της πρόκρισης και η διαχείριση της σειράς μετά το 2-0 αποδείχθηκαν τελικά μεγαλύτερο εμπόδιο από την ίδια τη Βαλένθια.

Αγωνιστικά, ο Παναθηναϊκός δεν μπόρεσε ποτέ να επιβάλλει τον ρυθμό του. Η επιθετική λειτουργία ήταν στατική, χωρίς σωστή κυκλοφορία μπάλας και με ελάχιστη δημιουργία από το pick n’ roll. Οι 13 ασίστ για 13 λάθη αποτυπώνουν απόλυτα την εικόνα αποδιοργάνωσης, ενώ το 14/35 στα δίποντα έδειξε και την αδυναμία εκτέλεσης κοντά στο καλάθι απέναντι στη physical άμυνα της Βαλένθια.

Η ισπανική ομάδα κέρδισε τη σειρά μέσα από τη συνέπεια, την τακτική πειθαρχία και την καθαρή στόχευση πάνω στις αδυναμίες του Παναθηναϊκού. Χτύπησε ξανά στο transition, εκμεταλλεύτηκε τις κακές επιστροφές και διάβασε εξαιρετικά την άμυνα των «πρασίνων» στο pick n’ roll, ειδικά όταν άλλαζαν στα σκριν χωρίς σωστές βοήθειες από την αδύνατη πλευρά.

Παράλληλα, η Βαλένθια έβγαλε μεγαλύτερη σκληράδα και καθαρό μυαλό στα κρίσιμα σημεία της σειράς. Ο Παναθηναϊκός αντίθετα εγκλωβίστηκε πολλές φορές στην ένταση, στις διαμαρτυρίες και στον εκνευρισμό του παιχνιδιού, χάνοντας τη συγκέντρωσή του και επιτρέποντας στον αντίπαλο να αποκτήσει ψυχολογικό έλεγχο.

Η εικόνα του Game 5 ήταν ουσιαστικά ο καθρέφτης όλης της σειράς μετά το 2-0. Κακή επιθετική ισορροπία, αδυναμία δημιουργίας εύκολων καταστάσεων, προβλήματα στο αμυντικό ριμπάουντ και ελάχιστες λύσεις όταν το παιχνίδι πήγε στη δύναμη και στις σωστές αποφάσεις. Παρά τις προσπάθειες των Χέιζ-Ντέιβις, Γκραντ και των μικρών ξεσπασμάτων από Τολιόπουλο και Όσμαν, ο Παναθηναϊκός δεν είχε διάρκεια, καθαρό μυαλό και ηγετική σταθερότητα.

Ο αποκλεισμός αυτός είναι ένα σοβαρό αγωνιστικό πισωγύρισμα για μια ομάδα που χτίστηκε με τεράστιες απαιτήσεις και στόχο την κορυφή της Ευρώπης. Το ταλέντο υπάρχει. Η ποιότητα επίσης. Όμως σε αυτό το επίπεδο, δεν αρκούν μόνο τα μεγάλα ονόματα και η ατομική ποιότητα. Χρειάζονται πειθαρχία, συνοχή, καθαρό πλάνο και κυρίως πνευματική σταθερότητα στα δύσκολα.
Η Βαλένθια άξιζε την πρόκριση γιατί έδειξε πιο έτοιμη, πιο συγκεντρωμένη και πολύ πιο συνεπής στη διάρκεια της σειράς.

* Ο Παναγιώτης Ασπρούδης είναι προπονητής καλαθοσφαίρισης, με εμπειρία από όλες τις εθνικές κατηγορίες σε Α1, Α2, Β και Γ’ Εθνική, υπεύθυνος ακαδημιών του ΒΑΟ Άρτας με εξειδίκευση στην ατομική βελτίωση αθλητών και στο scouting, και αρθρογραφεί στη σελίδα μας με έμφαση στην αγωνιστική ανάλυση της Euroleague

Σχετικά άρθρα