Το δικό του σχόλιο αναφορικά με τα προβλήματα που έχει προκαλέσει το παρατεταμένο lockdown στον αθλητισμό, αλλά και τρόπους για την επανεκκίνησή του πρότεινε μιλώντας στο basketworld.net ο υπεύθυνος των ακαδημιών του ΒΑΟ Άρτας, Παναγιώτης Ασπρούδης.

Αναλυτικά όσα επισημαίνει ο Αρτινός προπονητής:

«Το μπάσκετ είναι ένα άθλημα στο οποίο κατά τη διάρκεια και του πρώτου lockdown, την άνοιξη, τηρήθηκαν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, δίχως καμία παράβαση. Όλα έγιναν βάσει εντολών στους αγώνες όλων των κατηγοριών, πάντα χωρίς φιλάθλους στις εξέδρες ή παραπάνω αθλητές από το επιτρεπτό όριο.

Είναι ιδιαιτέρως επιζήμιο για έναν νέο να μην χαίρεται τον αθλητισμό. Να μην έχει την ευκαιρία να αναπτύξει κι άλλες δεξιότητες και να αφομοιώσει κανόνες και τρόπους ζωής μέσα από αυτό.

Πόσο παράλογο είναι τα ίδια τα παιδιά που πηγαίνουν στο σχολείο και κάνουν γυμναστική να παίζουν στο διάλειμμα και να μην έχουν τη δυνατότητα να κάνουν το ίδιο με την ομάδα τους το απόγευμα. Τα κινητά και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια είναι πράγματα που κρατούν τη νεολαία μακριά από την άθληση και τον υγιεινό τρόπο ζωής

Ο αθλητισμός είναι υγεία, είναι αναγκαία η επανεκκίνηση του αθλητισμού στις ακαδημίες όσο και για τους ελεύθερους αθλητές με την απαραίτητη βέβαια πρόληψη. Τα παιδιά μας από τα πρώτα πράγματα που μαθαίνουν στις ακαδημίες είναι η πειθαρχία και να προσπαθούν να πετύχουν τους στόχους τους.

Άλλωστε έχουν επιδείξει απίστευτη και μοναδική προσήλωση στο θέμα πρόληψης και προφύλαξης από τον κορωνοϊό σε σχέση με τους ενήλικες.

Μια πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα πραγματοποίησε επίσης πρόσφατα το ΤΕΦΦΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας: «Τα ευρήματα αναδεικνύουν τις σημαντικές επιπτώσεις των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης στην ψυχολογία των παιδιών, ωστόσο, τονίζουν τη σημασία της άσκησης και σηματοδοτούν την ανάγκη για προώθηση της φυσικής δραστηριότητας για τη μετρίαση των επιπτώσεων και την προαγωγή της ψυχικής υγείας και της ποιότητας ζωής των παιδιών».

Η άσκηση, εκτός από τα προφανή υγειονομικά οφέλη όπως η βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας και της ανοσολογικής άμυνας, αποτελεί και ένα από τα καλύτερα φάρμακα ενάντια στη κατάθλιψη.

Ένα σημαντικό βήμα για την επανεκκίνηση του ερασιτεχνικού αθλητισμού είναι να πάψει να υπάρχει διαφορετική διαχείριση της παιδείας και του αθλητισμού σε σχέση με την πανδημία.

«Υπάρχουν έρευνες από διεθνείς οργανισμούς, οι οποίες δείχνουν ότι στο εξωτερικό ιδιαίτερα συνεχίζεται ο αθλητισμός και ειδικότερα σε επίπεδο ακαδημιών στα ομαδικά αθλήματα, τηρώντας βέβαια τα πρωτόκολλα υγείας, τις αποστάσεις και εννοείται σε ανοιχτό χώρο

Έτσι και εδώ οι ακαδημίες μας, οι οποίες μπορούν να λειτουργήσουν με βάση κάποια πρωτόκολλα και σε ανοικτούς χώρους, με αποστάσεις και ο καθένας με την μπάλα του, όπως κάναμε άλλωστε όλοι μετά το πρώτο lockdown, άλλωστε τα σχολεία είναι ανοικτά και εκεί τα παιδιά κάνουν γυμναστική. Κάπως έτσι μπορούν να λειτουργήσουν και οι ακαδημίες.

Κάτι πρέπει να γίνει για να ξεκινήσουμε, γιατί όλοι χάνουμε. Είναι σημαντικοί οι τομείς του αθλητισμού, της οικονομίας και της ψυχολογίας, Υπάρχουν πολλοί προπονητές που δεν έχουν άλλη δουλειά και οι οικογένειές τους δεν μπορούν να βιοποριστούν. Το ίδιο και οι αθλητές, αφού αρκετοί από αυτούς ζουν από τον αθλητισμό και δεν μπορούν να επιβιώσουν. Είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση!» .

Σχετικά άρθρα