Αναφορά στο θέμα της χρηματοδότησης του ελληνικού αθλητισμού από τη φορολογία των κερδών του στοιχήματος έκανε τη Δευτέρα (24/10) στη Βουλή ο Λευτέρης Αυγενάκης, διαβεβαιώνοντας ότι τα λεφτά που είναι να δοθούν τον Ιανουάριο του 2023 θα δοθούν κανονικά.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, απαντώντας σε ερώτηση για τις επιχορηγήσεις των αθλητικών ομοσπονδιών, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «το μέτρο είναι μόνιμου και διαρκούς χαρακτήρα και η νέα χρηματοδότηση προγραμματίζεται να δοθεί τον Ιανουάριο, εμπροσθοβαρώς για τα έσοδα που θα εισπραχθούν το 2023»

Αναλυτικά, όσα είπε ο Λ. Αυγενάκης: «Χαίρομαι που μου τέθηκε η ερώτηση αναφορικά με τις επιχορηγήσεις των αθλητικών μας ομοσπονδιών και εν προκειμένω της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γυμναστικής. Είναι μια εξαιρετική αφορμή να δούμε με συντομία και νηφαλιότητα, τι έχει πετύχει η κυβέρνησή μας για την οικονομική ενίσχυση των αθλητικών μας ομοσπονδιών απέναντι σε αντίξοες συνθήκες για τη χώρα.

Επιτρέψτε μου να σας θυμίσω ότι η επιχορήγηση των αθλητικών μας ομοσπονδιών, βασίζεται πλέον σε ένα σύστημα, που η δική μας κυβέρνηση επινόησε, τόλμησε να το εφαρμόσει και πλέον έχει καθιερωθεί στο αθλητικό μας οικοσύστημα. Η ύπαρξη του “Χίλωνα”, δηλαδή ενός συστήματος αξιολόγησης με μετρήσιμους δείκτες για τις αθλητικές ομοσπονδίες είναι κάτι που ακουγόταν συχνά πυκνά τις τελευταίες δεκαετίες. Όμως, ποτέ δεν είχε γίνει, αν και υπήρξαν κάποιες προσπάθειες, οι οποίες έμειναν ημιτελείς.

Εμείς το καταφέραμε. Ναι, η αρχική του εφαρμογή είχε τις ατέλειές της και έτσι συμβαίνει σε καθετί καινοτόμο. Δουλέψαμε όμως, σε συνεργασία με όλες τις αθλητικές ομοσπονδίες, επεξεργαστήκαμε τις προτάσεις τους και βελτιώσαμε τους δείκτες, ώστε να ανταποκρίνονται πιστά στην επικρατούσα κατάσταση. Και λάβαμε τα εύσημα από αυτές για τη συνέπεια λόγων και έργων.

Με βάση τον “Χίλωνα” έγινε και η επιχορήγηση για το 2022 σε δύο δόσεις. Βασίστηκε στα στοιχεία που κατέθεσε η ομοσπονδία και παραμετροποιήθηκαν βάσει των δεικτών αξιολόγησης.

Οι επιχορηγήσεις δεν είναι κάθε χρόνο σταθερές κι ούτε επιδιώκουμε να είναι με τον “Χίλωνα”.

Είναι μονόδρομος αν θέλουμε να πετύχουμε επιτέλους συνθήκες διαφάνειας, σε ένα ζήτημα μέχρι πρότινος πολύ σκοτεινό. Να θυμηθούμε πάλι με τι κριτήρια δίνονταν οι επιχορηγήσεις πριν το 2020 στους προέδρους των ομοσπονδιών; Ότι μοιράζονταν τα χρήματα, με βάση το ποιος παράγοντας ήταν περισσότερο συμπαθής στο υφυπουργείο; Ότι ομοσπονδίες, ιδιαίτερα λιγότερο προβεβλημένων αθλημάτων έμεναν στο περιθώριο; Αυτές οι νοσηρές πρακτικές τελείωσαν με τον “Χίλωνα” και δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανένας. Το 31ο Ευρωπαϊκό Επιστημονικό Συνέδριο Επιχειρησιακής Έρευνας μάς είχε επικροτήσει ως παράδειγμα καλής πρακτικής ενός δημοσίου φορέα, που αξιοποιεί επιστημονικές μεθόδους αξιολόγησης για το έργο του.

Ο «Χίλων» ήρθε για να μείνει. Δεν επιτρέπεται να μπαίνουν σκιές στην εφαρμογή του για μικροκομματικά συμφέροντα. Η οικονομική ενίσχυση, αποκλειστικά και μόνο των 53 αθλητικών μας ομοσπονδιών για το 2022, ανέρχεται σε 23.813.143 ευρώ και είναι αυξημένη κατά 37,25% σε σχέση με το 2021, καθώς τους διατίθενται επιπλέον 6.462.943€. Η Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία, κατατάσσεται 6η στη σειρά χρηματοδότησης των αθλητικών ομοσπονδιών, λαμβάνοντας συνολικά το ποσό του 1.131.302€ έναντι των 900.000€, που είχε λάβει το 2021.

Δηλαδή, εισπράττει επιπλέον κατά 19,08%, σε σχέση με την περσινή σεζόν.

Μην υποβαθμίζετε την πηγή της χρηματοδότησης των αθλητικών μας φορέων από τη φορολόγηση των κερδών των παικτών του στοιχήματος, παρουσιάζοντάς την ως αμφίβολη να καταβληθεί ξανά. Πρόκειται για μια τεράστια ανάσα για τη βάση της αθλητικής μας οικογένειας και τις εθνικές μας ομάδες, που μας κάνουν περήφανους με τις επιδόσεις τους.

Δεν μπορείτε να υποβαθμίζετε μια τεράστια οικονομική ενίσχυση της τάξης των 62.000.000 ευρώ που έχουν ήδη δοθεί. Πότε είδατε να λαμβάνει ο ελληνικός αθλητισμός στο σύνολό του τέτοιο επιπλέον ποσό;

Και σε ό,τι αφορά την καθιέρωσή του, το μέτρο είναι μόνιμου και διαρκούς χαρακτήρα και η νέα χρηματοδότηση προγραμματίζεται να δοθεί τον Ιανουάριο, εμπροσθοβαρώς για τα έσοδα που θα εισπραχθούν το 2023. Το ίδιο έχει επισημάνει άλλωστε και ο καλός συνάδελφος υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, με ανακοίνωσή του στις 4 Αυγούστου του 2022. Το μέτρο το επαίνεσαν οι ίδιες οι αθλητικές μας Ομοσπονδίες αναγνωρίζοντας την αξία του με κοινή ανακοίνωση. Ανάμεσα σε αυτές, την συνυπογράφει και η ίδια η Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία:

“Οι αθλητικές ομοσπονδίες της χώρας χαιρετίζουν θερμά και εκφράζουν τη μεγάλη ικανοποίησή τους προς τον υφυπουργό Αθλητισμού και συνολικά την κυβέρνηση για την υλοποίηση, με συνέπεια, του εξαιρετικά σημαντικού προγράμματος οικονομικής στήριξης του ερασιτεχνικού αθλητισμού στο σύνολό του… ευρισκόμενοι σε περίοδο, κατά την οποία οι Εθνικές ομάδες προετοιμάζονται για σημαντικές διοργανώσεις, οι ομοσπονδίες νιώθουν την έμπρακτη στήριξη της Πολιτείας και μπορούν να παρέχουν στους αθλητές τις καλύτερες δυνατές συνθήκες προετοιμασίας προς την εκπλήρωση των υψηλών αγωνιστικών στόχων. Σε εποχές με σημαντικές ιδιαιτερότητες για τη χώρα αλλά και όλο τον κόσμο, το υφυπουργείο Αθλητισμού και η κυβέρνηση αποδεικνύουν την έμφαση που δίνουν στον αθλητισμό και τους ευχαριστούμε”».

Σχετικά άρθρα