Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας είναι σε χειρότερη κατάσταση από ποτέ και πλέον έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα για τη διασπορά του κορωνοϊού τα οποία αφορούν τους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί. Υπάρχει όμως μία «κόκκινη γραμμή» και ένας δείκτης που αν «εκραγεί», δεν αποκλείεται να μπει ολόκληρη η κοινωνία σε lockdown.

Η πίεση που δέχονται ήδη τα νοσοκομεία, με τις εφιαλτικές προβλέψεις για διασωληνωμένους και θανάτους είναι πιθανό να οδηγήσουν σε νέο πακέτο μέτρων για την αναχαίτιση της πανδημίας. Ταυτόχρονα είναι έτοιμα τα σχέδια πρόσκλησης και επίταξης για τους ιδιώτες γιατρούς. Αν δεν υπάρξει ανταπόκριση στα κίνητρα που έχει θεσπίσει η πολιτεία, προκειμένου να συνδράμουν στις «δύσκολες» εφημερίες και στην αποσυμφόρηση της πίεσης στα νοσοκομεία, αυτό θα είναι το επόμενο βήμα για τον έλεγχο της πανδημίας στην Ελλάδα, μετά τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους.

Το «ταμείο» θα γίνει το αμέσως επόμενο διάστημα, υπό τον φόβο, που εκφράζεται από τους Επιστήμονες, η εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων να αποτυπωθεί και σε νοσηλείες.

Μόνο αν και εφόσον καταγραφεί εκρηκτική αύξηση σε κρούσματα και ο αριθμός των διασωληνωμένων ξεπεράσει τους 600 – κάτι που συνεπάγεται και κίνδυνο για αύξηση των θανάτων – και αν τα νοσοκομεία κινδυνεύσουν τα «κρασάρουν», τότε μόνο θα βγει από το συρτάρι το «plan b», το οποίο είναι έτοιμο για εφαρμογή ανά πάσα στιγμή.

Στόχος είναι τυχόν νέα μέτρα να αφορούν μόνο σε ανεμβολίαστους. Αν το plan b δεν αποδώσει, τότε ανοιχτό θα είναι το ενδεχόμενο επιβολής lockdown που θα αφορά όλο τον πληθυσμό, μιας και θα έχουν εξαντληθεί τα όπλα στη φαρέτρα ειδικών και κυβέρνησης.

Σχετικά άρθρα