Για την επόμενη σεζόν, τα εισιτήρια διαρκείας και τους στόχους που υπάρχουν στον ΠΑΟΚ αναφέρθηκε ο Θανάσης Χατζόπουλος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

Αναλυτικά:

«Πριν ένα χρόνο αναλάβαμε τη διοίκηση, έχοντας μπροστά μας πολλές δυσκολίες. Η ομάδα προερχόταν από μία χρονιά σχεδόν καταστροφική σε όλα. Μέσα στη σεζόν, νομίζω καταφέραμε να κάνουμε βήματα προόδου, με τη βοήθεια των συνοπαδών μου, μαζέψαμε ένα σημαντικό ποσό στην ΑΜΚ. Ένας στόχος που πολλοί θεωρούσαν ακατόρθωτο. Επιτεύχθηκε και βοήθησε να ελευθερωθεί η ομάδα από παλιά χρέη σε παίκτες και μάνατζερ. Αυτό το κονδύλι είναι σχεδόν μηδενισμένο, μένουν μόνο δύο δόσεις Ιούλιο και Αύγουστο. Οι παίκτες της προηγούμενης σεζόν είναι πληρωμένοι και δεν έχουμε να φοβόμαστε για προβλήματα που έχουν άλλοι αντίπαλοι μας. Πέρσι έγιναν αρκετές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας οργάνωσης και εκτέλεσης εξόδων. Δεν έχουμε τίποτα κλειδωμένο και με κανένα προμηθευτή. Παίρνουμε προσφορές για τα πάντα, βλέπουμε τι μας συμφέρει και συνεχίζουμε.

Και αγωνιστικά, ήταν μια πετυχημένη χρονιά. Στην αρχή ξεκινήσαμε λίγο σφιχτά, αλλά η ομάδα έδειξε την ποιότητά της. Με αυτόν τον τρόπο, παλεύονται μέχρι το τελευταίο λεπτό, πήραμε την πέμπτη θέση και να έχουμε μία θέση στην Ευρώπη για φέτος. Ήταν μια δύσκολη απόφαση γιατί με δύο παιχνίδια την εβδομάδα, πρέπει να μπορείς να έχεις ένα ρόστερ 12-14 παικτών για να είσαι επιτυχημένος και στις τρεις διοργανώσεις. Η αλλαγή στο Δ.Σ. Ο κ. Καρακούσης αποχώρησε και θέλω να ον ευχαριστήσω δημόσια. Έδωσε την ψυχή του για την ομάδα όλα αυτά τα χρόνια. ήταν πάντα δίπλα και παντού. Θέλω να καλωσορίσω τον Κωνσταντίνο Στεργίου που τον ξέρω καλά εδώ και χρόνια. Θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα πιο νεανικό σύνολο! Να οργανώσουμε σιγά-σιγά και την πορεία της επόμενης χρονιάς.

Έχουμε δηλώσει συμμετοχή στο BCL, θα έχουμε άλλη μία διοργάνωση. Το όνειρο ήταν να μπορέσουμε να ορθοποδήσουμε την ομάδα και να την ξαναδούμε στην Ευρώπη. Αυτό, έγινε λίγο πιο γρήγορα από όσο φανταζόμουν. Η ομάδα πήγε καλά και στο οικονομικό κομμάτι και μας δόθηκε η ευκαιρία να μπορέσουμε να δηλώσουμε συμμετοχή. Έχουμε μπροστά μας, ξανά βουνά από οικονομικής άποψης. Με τη βοήθεια κεντρικού χορηγού που έχουμε συμφωνήσει για τη φανέλα και με άλλα έσοδα που έχουμε προβλέψει, νομίζω ότι η ομάδα δε θα έχει πρόβλημα να δημιουργήσει άνοιγμα στο οικονομικό με την ευρωπαϊκή συμμετοχή. Η ομάδα σίγουρα θα ανεβάσει το μπάτζετ της για να μπορέσει να ανταποκριθεί σε όλα. Η πάλη των οικονομικών θα συνεχιστεί. Μας μένει το βουνό του Δημοσίου, που είναι ρυθμισμένο σε δόσεις και το κομμάτι των προμηθευτών, το οποίο είναι προγραμματισμένο να μειώνεται».


Για το αν μπορεί να ανέβει το μπάτζετ σε περίπτωση αυξημένων εσόδων:
«Το αγωνιστικό μπάτζετ είναι αυξημένο από πέρσι, λόγω τριών διοργανώσεων φέτος. Δε μπορούσαμε να πάμε με το περσινό, για να έχουμε μία ανταγωνιστική ομάδα που θα παίζει την Τετάρτη, ένα ματς σε οποιαδήποτε χώρα και να παίξει το Σάββατο ΄να εκτός έδρας παιχνίδι στην Ελλάδα. Ανεβάσαμε το ποσό για να μπορέσει να δημιουργηθεί μια εξίσου ικανή ομάδα σε όλες τις διοργανώσεις. Τον περσινό κορμό που προσπαθήσαμε και προσπαθούμε να κρατήσουμε, οι παίκτες λόγω της καλής χρονιάς, είχαν αυξημένες απαιτήσεις. Η Εφορία μόνο, είναι γύρω στα 40.000 το μήνα. Σε μία χρονιά, θα πρέπει να δώσουμε περίπου 500.000 μόνο για τις δόσεις. Αν βρούμε περαιτέρω έσοδα, είναι προτιμότερο να πάμε να σβήνουμε τις ρυθμίσεις παρά να ανεβάσουμε το μπάτζετ. Κάθε μέρα, κάθε μήνα, κάθε χρόνο, προχωράμε με το σκεπτικό να ξεχρεώσουμε την ομάδα».

Για το πως θα πειστεί ο κόσμος να βοηθήσει περισσότερο μετά τη συμμετοχή στην ΑΜΚ: «Και πέρσι όταν ήρθε η ιδέα της ΑΜΚ, μόνο εγώ πίστευα ότι θα το πιάσουμε το ποσό. Ο κόσμος είδε πρώτα ένα έργο και συνεχίζει να το βλέπει. Φαίνεται από τη θέληση του, μου στέλνουν προσωπικά μηνύματα να βγάλουμε τα διαρκείας. Δεν είναι στόχος για μας τα 3.500 διαρκείας του Δρόσου. Αν δεν πιάσουμε 4.000 και πάνω, προσωπικά θα στεναχωρηθώ. Νομίζω θα τα ξεπεράσουμε. Ο κόσμος είναι εδώ στηρίζει και τώρα ειδικά, που μπορεί να γυρίσει στο γήπεδο, θα έχουμε νέο ρεκόρ. Είδαμε και με την ΑΜΚ, πως στηρίζει ο κόσμος, που είχαμε 10.000 νέους μετόχους».

Για το αν άλλαξε η στάση πιθανών χορηγών σε επαφές που είχε, σε σχέση με πέρσι: «Γι’αυτό και κλείσαμε κεντρικό χορηγό φανέλας! Βλέπουν μια πιο συμμαζεμένη ομάδα από όλες τις απόψεις, με μία σταθερή διοίκηση. Οι χορηγοί θέλουν να συνεργάζονται με ένα brand name όπως ο ΠΑΟΚ. Ο χορηγός θέλει ανταποδοτικότητα και ο ΠΑΟΚ μπορεί να το κάνει αυτό το πράγμα, παίζοντας σε Ελλάδα και Ευρώπη».

Για το δικό του σκεπτικό μετά από ένα χρόνο παρουσίας στην ομάδα: «Το σκεπτικό μου είναι πάντα ένα. Να ξεχρεώσει η ομάδα. Φέτος ερχόμαστε με λιγότερο άγχος. Η περσινή χρονιά, ήταν πολύ δύσκολη και με πάρα πολλή πίεση. Όταν έχεις να κάνεις με ανθρώπους, να κάνεις συμφωνίες σε τόσες υποθέσεις, είχε πολύ άγχος. Φέτος δεν είμαστε σε αυτήν την κατάσταση. Είμαστε πιο ήρεμοι όλοι και μπορούμε πιο εύκολα να πάρουμε αποφάσεις. Το χρέος της Εφορίας, είναι ρυθμισμένο, δεν έχουμε να συμφωνήσουμε κάτι άλλο. Το κομμάτι των προμηθευτών, δε με αγχώνει τόσο».


Για το στόχο της επόμενης σεζόν:
«Πρέπει να δούμε πως θα κινηθούν και οι άλλες ομάδες… Υπάρχει κι ένα έξτρα έσοδο πλέον, αυτό της φορολογίας του στοιχήματα, όπου ομάδες άλλες, που δεν έχουν χρέη, μπορούν να τα βάλουν στο αγωνιστικό τους μπάτζετ. Εμείς δεν έχουμε αυτήν τη δυνατότητα. Η αγορά ακόμα δεν έχει κλείσει τίποτα, ακόμα γίνονται προτάσεις και συζητήσεις. Θα δούμε πως θα είναι όλοι και μετά θα βάλουμε τον τελικό στόχο. Η πεντάδα όμως, που κατακτήσαμε πέρσι, θα είναι στόχος για εμάς».

Για την επαφή με την πλευρά Σαββίδη μετά τη δημόσια υπόσχεση του Γιώργου Σαββίδη για κάλυψη ισόποσου αριθμού με την ΑΜΚ: «Η πλευρά Σαββίδη επικοινώνησε μαζί μας, εμείς παραδώσαμε το φάκελο με όλες τις ακριβείς καταθέσεις και περιμένουμε την ανταπόκρισή τους».


Για τον εφικτό στόχο που βλέπει στα εισιτήρια διαρκείας:
«Συνολικά θα μπορούμε να έχουμε 6.400 εισιτήρια εκ των οποίων το 5% είναι για παιδιά. Ένας αριθμός της τάξης των 5.000 διαρκείας, πρέπει να είναι εφικτός για τον ΠΑΟΚ. Οι συνοπαδοί μου έχουν δει, τρεις συνοπαδούς να παλεύουν στην ομάδα, να κάνουν δουλειά και φαίνεται ότι ο κόσμος έχει τη λαχτάρα να έρθει στο μπάσκετ. Θέλω να πιστεύω ότι θα ανταποκριθεί ο κόσμος».

Για το αν σκέφτεται να εμπλακεί ιδιοκτησιακά: «Το έχω πει κι από πέρσι, ότι είμαι εδώ μέχρι να ξεχρεώσει η ομάδα. Οταν θα ξεχρεώσει, θέλω να πιστεύω ότι θα βρεθούν ενδιαφερόμενοι να την πάρουν και να την ανεβάσουν επίπεδο, τουλάχιστον με οικονομικά δεδομένα καλύτερα. Δεν είμαι μεγιστάνας, δε μπορώ να κάνω τεράστια μπάτζετ. Είμαι όμως ειλικρινής. Μπαίνοντας σε μια εποχή που κανένας δεν τόλμησε. Δεν υπάρχει θέμα ιδιοκτησιακό για μένα. Αν βρεθεί κάποιος άλλος, φερέγγυος, θα πάρει την ομάδα. Να είναι κάποιος σοβαρός που δε θα ξανακαταλήξει η ομάδα στα χάλια που ήταν. Όσο κι αν αργήσει αυτό. Θέλουμε ακόμα για να ξεχρεώσει η ομάδα. Δε θέλω να κάνω μακροπρόθεσμα σχέδια, γιατί στις εποχές που ζούμε είναι πολύ δύσκολο να σκεφτείς σε βάθος 3ετίας-4ετίας. Ας πηγαίνουμε βήμα-βήμα, να βελτιώνεται οικονομικά και αγωνιστικά η ομάδα και θα δούμε τι θα γίνει. Μπορεί να κερδίσω και το Τζόκερ και να την αναλάβω!»


Για την αποχώρηση του Βαγγέλη Μαργαρίτη:
«Υπάρχουν φορές, στη ζωή και στη δουλειά, που πρέπει να πάρεις δύσκολες αποφάσεις. Δεν ήταν εύκολη η απόφαση για τον Βαγγέλη. Ήταν δύσκολο να τον αποχωριστούμε, αλλά τα οικονομικά μας δεδομένα αυτήν τη στιγμή, ήταν αυτά, δε μπορούσε μα να τα βελτιώσουμε. Βρήκε καλύτερη πρόταση και πήγε εκεί. Του εύχομαι να είναι υγιής και να εκπληρώσει τα όνειρα του. Μακάρι να τον είχαμε εδώ. Για οποιαδήποτε απόφαση, πρώτα κοιτάω το καλό της ομάδας. Πρώτα είναι ο ΠΑΟΚ. Όλοι οι υπόλοιποι είμαστε αναλώσιμοι».


Για αυτό που τον δυσκόλεψε πέρσι, αυτό που τον έκανε να χαρεί και τις προσδοκίες του για την επόμενη σεζόν:
«Ίσως το ξεκίνημα της χρονιάς, να με δυσκόλεψε. Η ομάδα δεν ήταν δεμένη, υπήρχε γκρίνια λόγω της προηγούμενης σεζόν. Όσο ρόλαρε η ομάδα, δεν υπήρχε τόσο άγχος. Εγώ προσωπικά, είχα την προσμονή του αγώνα. Πότε θα μπούμε στο πούλμαν, να πάμε στο εκτός έδρας. Το πιο δύσκολο ήταν οι διαπραγματεύσεις με παλιούς. Αυτό ήταν ένα μεγάλο βάρος που το βγάλαμε από πάνω μας. Η ομάδα ήταν σαν οικογένεια. Δεν είχαμε καβγάδες, δεν είχαμε μούτρα. Ήμασταν φιλαράκια από τον πρώτο ως τον τελευταίο. Δεν πρόκειται ποτέ να πούμε ο πρόεδρος που κάθεται εκεί πάνω. Είμαι πάντα ένα με τους ανθρώπους.

Δε θα το αλλάξω αυτό. Ορισμένους δεν τους αρέσει αυτό. Εύχομαι να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε πάλι με την ίδια φιλοσοφία με πέρσι. Να είμαστε όλοι αγαπημένοι. Μέσα από αυτό δημιουργούνται πιο ισχυρές σχέσεις και αυτό κάνει την ομάδα καλύτερη, να προσπαθεί περισσότερο. Όλοι βλέπουν ο καθένας την προσπάθεια του αλλουνού. Πέρσι νομίζω ότι εκτιμούσαν όλοι ότι κάθε μέρα ήμασταν εδώ, δίπλα τους. Πέρσι αν έχασα μία προπόνηση, θα ήταν γιατί ήταν νωρίς και ήμουν στη δουλειά μου».

Για τον τρόπο που λειτουργεί: «Είναι άλλο η συμβουλή και άλλο η απόφαση. Όταν διοικείς μια επιχείρηση και είσαι το «κεφάλι», έχεις τα στελέχη σου κι εδώ έχω το Δ.Σ., συζητάμε όλοι μαζί, λέει ο καθένας την άποψη του, αλλά ένας θα την πάρει την απόφαση. Πάντα το συζητάω, ειδικά με τον Βασίλη κάθε μέρα το συζητάμε. Και με τον κ. Σταυρόπουλο και με τον Μιχάλη. Είναι η καθημερινότητα μιας ομάδας».

Για το θέμα ανανέωσης του Γκρίφιν:
«Μιλάμε με όλους, έχουν γίνει προτάσεις. Σε αυτήν την περίπτωση, περιμένουμε, κοιτάμε κι άλλες εναλλακτικές. Η ομάδα είναι πάνω από όλους πάντα. Έχουμε συγκεκριμένα οικονομικά δεδομένα, αυτά μπορούμε να δώσουμε και μόνο εκεί. Αν δεν τα βρούμε με τον Γκρίφιν, θα βρούμε κάποιον άλλο. Δε θα «ξηλωθούμε» για να ξεφύγουμε από τα οικονομικά μας δεδομένα. Έχουμε να πληρώνουμε χρέη, δε μπορούμε να ξεφύγουμε».

Για την υπόθεση του 6+1 ξένων στο πρωτάθλημα: «6+1 σαν ιδέα δεν υπάρχει. Να υπάρξουν 7 ξένοι, 8 ξένοι… Αυτό να το καταλάβω. Το 6+1 τι ωφελεί; Δεν έχει κανένα νόημα. Εγώ το σκέφτομαι να κάνω την πρόταση για 7 ξένους. Δυστυχώς υπάρχει λειψανδρία στους Έλληνες. Είναι λίγοι πλέον. Ομάδες όπως εμείς, όπως ο Άρης, που έχουμε χρέη, δυσκολεύονται. Το 6+1 εξυπηρετεί κάποιες ομάδες και κάποιες που δεν έχουν οικονομικό πρόβλημα. Το θέμα είναι να δούμε τι γίνεται συνολικά. Έχουμε ταιριάξει στο χαρακτήρα. Τα ζει όλες με πάθος.

Αυτό το μετέφερε και στην ομάδα. Είχε το καλό ότι γνώριζε κάποιους από τους παίκτες, οπότε ήταν πιο εύκολο να περάσει κι αυτό που ήθελε. Είναι ένας άνθρωπος που ταιριάζει πολύ στην ομάδα και στο πως είμαστε εμείς, σαν ΠΑΟΚτσήδες. Όπως λέει και ο ίδιος, όπου κι αν πάω έχω πάθος. Να γίνω πιο ΠΑΟΚ κι από τον ΠΑΟΚτσή! Παθιάζεται με τη δουλειά του κι αυτό εμένα προσωπικά, μου ταιριάζει πολύ σαν χαρακτήρας.

Πέρσι κάναμε την αναγνωριστική μας συνεργασία και ανανεώσαμε γρήγορα για να χτίσουμε χρονιά με τη χρονιά. Του είχα εξηγήσει από πέρσι πως ήταν η κατάσταση, ανάλογα πάντα με τα οικονομικά και με το ξεχρέωμα της ομάδας. Το έχει καταλάβει και κινείται σε αυτόν τον άξονα».

Για την επιστροφή της ομάδας στην Ευρώπη και πόσο δύσκολη ήταν η απόφαση: «Κάναμε κάποιες συζητήσεις και με τη ΦΙΜΠΑ για να δούμε πως θα είναι η διοργάνωση. Στην πρώτη φάση, υπάρχει και μία οικονομική αποζημίωση, η οποία λογικά καλύπτει και τα έξοδα μας για τα ταξίδια. Ένα κομμάτι των χρημάτων από το Στοίχημα, θα πάνε στη διοργάνωση, όχι στο μπάτζετ. Ξεκινάμε να πάμε στην πρώτη φάση με τρία ταξίδια. Δεν είναι κάτι το τρομακτικό. Κι αν χρειαστεί, θα βγάλω μέχρι και δίπλωμα για πούλμαν να την πηγαίνω εγώ την ομάδα!».

Για τα έσοδα από τη φορολογία του Στοιχήματος και που μπορούν να χρησιμοποιηθούν: «Δεν είναι κάτι που είναι ακριβώς. Πρέπει να γίνει η φορολόγηση, να βγει το ποσό για τις ομάδες και να ξέρουμε τι αντιστοιχεί στην καθεμία. Ένα μικρό κομμάτι θα είναι για να φτιάξουμε κάποιες εγκαταστάσεις κι εκεί μας συμφέρει, γιατί έχουμε κι εκεί ανάγκες».

Για το αν σκέφτεται νέα ΑΜΚ μέσα στην επόμενη σεζόν: «Υπάρχουν σχόλια που το ζητούν. Δε μπορεί να γίνει νωρίτερα από την ημερομηνία που έκλεισε η προηγούμενη. Πέρσι κλείσαμε 2/4, οπότε πριν τις 2/4/2022 δε μπορεί να ανοίξει άλλη. Είναι όντως μία σκέψη, γιατί μπορεί να βοηθήσει στην αποπληρωμή κάποιων χρεών στην Εφορία. Δεν είναι άσχημη ιδέα και θέλω να πιστεύω ότι και πάλι 10.000 μέτοχοι θα βοηθήσουν. Η περσινή χρονιά ήταν πολύ δύσκολη και από μένα, ένα τεράστιο ευχαριστώ στον Βασίλη, ο οποίος δίπλα στην τρέλα μου, ήταν το στήριγμα μου. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλη την ομάδα και στον Μιχάλη Γιαννακίδη που τα έδωσε όλα και είναι ένα παιδί πραγματικά αξιοθαύμαστο».

Σχετικά άρθρα