Ο ομοσπονδιακός προπονητής της Παλαιστίνης, Γιάννης Διαμαντάκος «φιλοξενήθηκε» στην εκπομπή «Μπασκετικοί μετανάστες» του web radio της ΕΟΚ και μίλησε για τις εμπειρίες του από τη Δυτική Όχθη.

Αναλυτικά:

Για το λόγο που αποδέχτηκε να πάει στην Παλαιστίνη: «Είναι πολύ ιδιαίτερος προορισμός, αλλά εν τέλει το είδα σαν πρόκληση και αποφάσισα να έρθω εδώ. Πολύ μεγάλη σημασία έχει το ελληνικό στοιχείο που υπάρχει εδώ, είτε μιλάμε για Έλληνες που είναι αρκετές γενιές εδώ, είτε για φοιτητές που έχουν σπουδάσει στην Ελλάδα, μιλούν την ελληνική γλώσσα και έχοντας τις παραστάσεις θέλουν να κάνουν κάτι καλύτερο. Ο πρόεδρος της ομάδος έχει σπουδάσει οφθαλμίατρος στην Ελλάδα, γνωρίζει άπταιστα ελληνικά και ήταν και οπαδός του Άρη όταν σπούδαζε. Όλα αυτά έκαναν πιο εύκολο το να αποφασίσω να έρθω».

Για το πώς βρέθηκε στην Παλαιστίνη: «Η ομάδα ήθελε έναν Έλληνα προπονητή. Το είδα σαν πρόκληση χωρίς να γνωρίζω λεπτομέρειες, έχοντας υπόψιν μου ότι το επίπεδο θα ήταν πολύ χαμηλό. Αφότου ανέλαβα το κλαμπ και πήγαμε πολύ καλά στις αρχές του πρωταθλήματος, ήδη γύρω στα Χριστούγεννα είχε προκύψει η επαφή απ’ την πλευρά της Ομοσπονδίας που ήθελε έναν προπονητή να τούς οδηγήσει στο FIBA Asia Cup 2025. Έτσι, επισημοποιήσαμε τη συνεργασία μετά τις γιορτές. Ξεκινήσαμε με αρκετές δυσκολίες, ωστόσο εν τέλει τα καταφέραμε, βρισκόμαστε στην επόμενη φάση των προκριματικών και ατενίζουμε με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον».

Για την προοπτική με την οποία ανέλαβε την Εθνική Παλαιστίνης: «Σ’ αυτές τις χώρες ψάχνουν κάποιον να τους δημιουργήσει ένα αναπτυξιακό πλάνο και ταυτόχρονα να καταφέρει να οδηγήσει την ομάδα σε μεγαλύτερες επιτυχίες. Αυτά τα δύο σημεία μού έθεσαν απ’ την Ομοσπονδία. Έχουμε ξεκινήσει να δουλεύουμε σ’ ένα αναπτυξιακό πλάνο και καταφέραμε, παρά τις δυσκολίες, ν’ ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των προκριματικών που είχαμε στην Ντόχα του Κατάρ. Ο επόμενος μεγάλος στόχος είναι το Asian Games, οι Ολυμπιακοί αγώνες της Ασίας δηλαδή, που δεν είναι υπό την αιγίδα της FIBA, οι οποίοι θα λάβουν χώρα στο Γιουχάν της Κίνας. Μετά υπάρχουν τα «παράθυρα» για το FIBA Asia Cup 2025, όπου αν προκριθούμε σίγουρα θα ‘ναι μια πολύ μεγάλη επιτυχία, αλλά αυτό είναι αρκετά μακριά για να συζητηθεί. Σε πρώτη φάση είναι αυτοί οι δύο άξονες, το αναπτυξιακό κομμάτι και η ανδρική ομάδα στο Asian Games και το FIBA Asia Cup 2025».

Για το πώς τον υποδέχτηκαν οι ντόπιοι: «Γενικά συμπεριφέρονται σε όλους με πολύ μεγάλο σεβασμό, ανεξαρτήτου του λόγου για τον οποίο βρίσκονται στη χώρα τους. Βεβαίως και είχε πολύ μεγάλη σημασία το ότι προέρχομαι από ελληνορθόδοξη χριστιανική χώρα. Σαν ιδιοσυγκρασία και κουλτούρα είμαστε πάρα πολύ κοντά. Επειδή υπάρχει πολύ μεγάλη επίδραση του ελληνικού στοιχείου εδώ, υπάρχουν και πολλά κοινά στοιχεία, δηλαδή πίνουν ούζο, χορεύουν ζεϊμπέκικο, ακούν πολύ ελληνική μουσική. Υπάρχουν πολύ μεγάλες ομοιότητες και στην καθημερινότητα, στη συμπεριφορά, στον τρόπο σκέψης».

Σχετικά άρθρα