Το Διηπειρωτικό Κύπελλο FIBA εισέρχεται σε ένα νέο κεφάλαιο της μακρόχρονης ιστορίας του το 2023, καθώς η FIBA και η Sport Singapore συμφώνησαν σε μια τριετή συνεργασία που επεκτείνει τη διοργάνωση συμπεριλαμβάνοντας για πρώτη φορά και την Ασία για πρώτη φορά στην ιστορία. Κάτι που αντανακλά ακόμα καλύτερα το σύγχρονο τοπίο του μπάσκετ σε συλλογικό επίπεδο. Το deal που αλλάζει τις ισορροπίες, η συνεργασία με το ΝΒΑ και η… επανάσταση με την αγορά της Κίνας.

Το Singapore Sports Hub θα γίνει η πρώτη αθλητική εγκατάσταση που θα φιλοξενήσει το Διηπειρωτικό Κύπελλο της FIBA, καθώς θα προσφέρει τη σκηνή για την 33η έκδοση της διοργάνωσης, που θα διεξαχθεί από τις 21 έως τις 24 Σεπτεμβρίου 2023.

Το Διηπειρωτικό Κύπελλο θα διεξαχθεί τον Σεπτέμβριο, ώστε να προσαρμοστεί πιο αποτελεσματικά στο καλεντάρι των εγχώριων και ηπειρωτικών πρωταθλημάτων και στο πρόγραμμα των διεθνών παικτών, με στόχο να φιλοξενηθούν καλύτερα οι σύλλογοι που συμμετέχουν.

«Αυτή η συμφωνία χρησιμεύει τόσο ως η υλοποίηση ενός μπασκετικού ονείρου που χρονολογείται γενιές πίσω, όσο και ως σημείο εκτόξευσης στη μελλοντική εποχή του παγκόσμιου μπάσκετ σε επίπεδο συλλόγων. Η Σιγκαπούρη, ως χωνευτήρι πολιτισμών, είναι ίσως το ιδανικό μέρος για να ζωντανέψει αυτό το όραμα», είπε ο γενικός γραμματέας της FIBA, Ανδρέας Ζαγκλής και συμπλήρωσε: «Η πρώτη έκδοση του Διηπειρωτικού Κυπέλλου FIBA το 1966 ήταν μια εμπνευσμένη διοργάνωση που σχεδιάστηκε από οραματιστές. Οραματίστηκαν ένα event που θα βοηθούσε στην ένωση διαφορετικών πολιτισμών μέσω του μπάσκετ, αλλά μόνο τόλμησαν να ονειρευτούν ότι μια μέρα αυτή η διοργάνωση θα εξελισσόταν στο σημείο όπου οι σύλλογοι από όλες οι γωνιές του πλανήτη θα συναγωνίζονταν σε αυτή».

Επέκταση θα γίνει και στο πλαίσιο των ομάδων που θα συμμετέχουν καθώς από τέσσερις αυξάνονται σε έξι τα κλαμπ που θα πάρουν μέρος τον Σεπτέμβριο στη Σιγκαπούρη. Θα προστεθεί ένας κινεζικός σύλλογος, που θα επιλεγεί από κοινού από τη FIBA και την Κινεζική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης. H έκτη ομάδα που θα συμμετάσχει θα ανακοινωθεί από τη FIBA μελλοντικά.

Οι τέσσερις ομάδες είναι η πρωταθλήτρια της Basketball Africa League (BAL), η οποία διεξάγεται σε συνεργασία της FIBA και του NBA, η πρωταθλήτρια του Basketball Champions League 2022-23. Η αντίστοιχη του Basketball Champions League Αμερικής 2022-23 και η NBA G League Ignite, η ομάδα που ιδρύθηκε το 2020 για να προετοιμάσει κορυφαίους νέους παίκτες που έχουν προοπτικές να επιλεγούν στο ντραφτ του NBA.

Η FIBA κινείται με σοβαρότητα σε όλα τα επίπεδα και η συμμετοχή της Ignite ομάδας από το ΝΒΑ δείχνει ότι το ΝΒΑ αντιμετωπίζει τη FIBA ως τον πιο σημαντικό συνεργάτη της παγκοσμίως. Προφανώς, αυτή η συνεργασία με τον «μαγικό κόσμο» αποτελεί… credit για την Παγκόσμια Ομοσπονδία. Βέβαια, δεν είναι τυχαίο ότι στο πρόσφατο All Star Game του ΝΒΑ, οι εκπρόσωποι της FIBA, Ανδρέας Ζαγκλής και Πατρίκ Κομνηνός έκατσαν ακριβώς δίπλα από τον Ανταμ Σίλβερ, που τους υπολογίζει ως δυνατούς «συμμάχους».

“Το Διηπειρωτικό Κύπελλο FIBA αποτελεί μία σημαντική βιτρίνα για κορυφαίες ομάδες εκτός του ΝΒΑ και αντανακλά τη δύναμη των επαγγελματικών πρωταθλημάτων μπάσκετ σε όλο τον κόσμο”, δήλωσε ο αναπληρωτής κομισάριος και Chief Operating Officer του NBA, Μάρκ Τέιτουμ. “Είμαστε ενθουσιασμένοι που το NBA G League Ignite και οι πρωταθλητές της επερχόμενης τρίτης σεζόν του Basketball Africa League θα εκπροσωπηθούν στο φετινό τουρνουά στη Σιγκαπούρη, όπου ανοίξαμε πρόσφατα ένα γραφείο και όπου υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για το παιχνίδι», πρόσθεσε ο κ. Τέιτουμ.

“Χτίζοντας στην επιτυχία του FIBA 3X3 Asia Cup 2022, είμαστε στην ευχάριστη θέση να φιλοξενήσουμε το Διηπειρωτικό Κύπελλο της FIBA που θα προσφέρει στους φιλάθλους μίας παγκόσμιας κλάσης δράση, υψηλού ενδιαφέροντος. Έχοντας καταταχθεί στην πρώτη πεντάδα των σπορ μέσω της έρευνας που κάνουμε το μπάσκετ ήταν πάντα ένα δημοφιλές άθλημα μεταξύ των κατοίκων της Σιγκαπούρης” είπε ο Το Μπουν Γι, Deputy Chief Executive Officer της Sport Singapore.

“Τον Σεπτέμβριο του 2023, η Σιγκαπούρη θα επιδείξει για άλλη μια φορά τις ικανότητες και την καινοτομία της στη διεθνή αθλητική σκηνή καθώς θα καλωσορίσουμε αθλητές, αξιωματούχους και φιλάθλους από όλο τον κόσμο. Το Διηπειρωτικό Κύπελλο FIBA θα είναι μια σημαντική προσθήκη στο χαρτοφυλάκιο των εκδηλώσεων που διοργανώνουμε και που προάγουν τον αθλητισμό της χώρας μας με κοινωνικές και οικονομικές επιδιώξεις», πρόσθεσε ο κ. Τοχ.

“Είμαστε στην ευχάριστη θέση να συνεργαζόμαστε με τη FIBA για τη φιλοξενία και τη διοργάνωση του πρώτου Διηπειρωτικού Κυπέλλου FIBA της Ασίας εδώ στη Σιγκαπούρη”, δήλωσε ο Quek Swee Kuan, Διευθύνων Σύμβουλος της Singapore Sports Hub. “Η φιλοξενία του Διηπειρωτικού Κυπέλλου της FIBA επιβεβαιώνει τη θέση του Singapore Sports Hub ως προορισμό για αθλητικές εκδηλώσεις στην Ασία και τον Ειρηνικό”, πρόσθεσε. “Ανυπομονούμε να καλωσορίσουμε τις ομάδες, τους αξιωματούχους και τους φιλάθλους στο Singapore Sports Hub αυτόν τον Σεπτέμβριο”.

Φυσικά, τρία χρόνια στη Σιγκαπούρη και μάλιστα με τη συμμετοχή μίας ομάδας από την Κίνα, δείχνει τη δυναμική που αναπτύσσεται και το όραμα της FIBA για τη δημιουργία μίας παγκοσμιοποιημένης διοργάνωσης. Το άνοιγμα της ασιατικής αγοράς και ειδικά αυτή τη Σιγκαπούρης, που αποφάσισε να συνεργαστεί με τη FIBA, είναι ιδιαιτέρως σημαντικό σε όλα τα επίπεδα για την Παγκόσμιο Ομοσπονδία.

Επίσης, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, η συμμετοχή μίας ομάδας από την Κίνα σε αυτή τη διοργάνωση έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον και σημασία. Άλλωστε, όλοι θέλουν να προσεγγίσουν την αγορά της Κίνας, αλλά αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο. Η συμμετοχή μίας ομάδας από την Κίνα, λοιπόν είναι statement και αποτελεί… παράσημο για τη FIBA και τις προσπάθειες που κάνει.

Πηγή: sfina.gr

Σχετικά άρθρα