Τις προτάσεις της για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, παρουσιάζει σήμερα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η Επιδημιολογική Ομάδα.

Αύριο, οι προτάσεις αυτές θα τεθούν ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου και την Τετάρτη αναμένεται να ανακοινωθούν επίσημα.

Χθες ο Καθηγητής Λεόντιος Κωστρίκης, μέλος της επιδημιολογικής ομάδας μίλησε για αισιόδοξη εικόνα, λέγοντας πως η ομάδα θα εισηγηθεί την ενεργοποίηση του πλάνου για σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων. Διευκρίνισε πάντως πως οι αποφάσεις είναι ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας.

Όπως είχε αναφέρει προ ημερών το ΚΥΠΕ, επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές, η χαλάρωση των μέτρων θα αρχίσει από την ερχόμενη Δευτέρα, 4 Μαΐου, και θα αποτελείται από τέσσερις φάσεις.

Στην πρώτη φάση χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων, αναμένεται χαλάρωση που αφορά στην αύξηση στις επιτρεπόμενες μετακινήσεις των πολιτών. Παράλληλα θα ανοίξουν μικρά εργοτάξια που είναι ανοικτοί χώροι καθώς και καταστήματα λιανικού εμπορίου και άλλες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως είναι καταστήματα ένδυσης και υπόδησης.

Στη δεύτερη φάση, μετά από παρέλευση δύο εβδομάδων και αν το επιτρέπει η αξιολόγηση των δεδομένων από τους ειδικούς, αναμένεται ότι θα ανοίξουν κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής, καθώς και γυμναστήρια.

Η τρίτη φάση προβλέπει την επανέναρξη αθλητικών οργανώσεων κεκλεισμένων των θυρών χωρίς την παρουσία φιλάθλων.

Στην τέταρτη φάση, αναμένεται ότι θα ανοίξουν τα εμπορικά κέντρα, τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια, οι καφετέριες. Αναμένεται ότι θα τεθεί ένα πλαίσιο, πόσοι άνθρωποι θα μπορούν να διακινούνται σε αυτούς τους χώρους ταυτόχρονα.

Αεροδρόμια και οδοφράγματα αναμένονται ότι θα λειτουργήσουν σε τρεις μήνες με προϋποθέσεις και με ένδειξη μηδενικών κρουσμάτων.

Πηγή: newsbomb.gr

Σχετικά άρθρα