Ο Νίκος Ντούγιας αγωνίστηκε σε πρωταθλήματα υψηλού επιπέδου (κολεγιακό πρωτάθλημα NCAA των ΗΠΑ και πρωταθλήματα Ρωσίας, Τουρκίας, Γερμανίας, Ισπανίας και Ιρλανδίας, αποκομίζοντας ιδιαίτερη εμπειρία από τις μεγαλύτερες σχολές καλαθοσφαίρισης.

Είχε την τύχη να συνεργαστεί στην Ρωσία (Ουράλ Γκρέιτ) με τον θρυλικό Σεργκέι Μπέλοφ (ο οποίος ήταν προπονητής του), καθώς επίσης και με συμπαίκτες- είδωλα όπως οι Μιχαΐλοφ, Πανόφ, Αβλέεφ, Καράσεφ, Μπούι, Μπασμίνοφ. Είναι απόφοιτος του Αμερικανικού πανεπιστημίου ESC (Empire State College, N.Y.) και κάτοχος πτυχίου Μάνατζμεντ Πληροφορικής.

Είναι επίσης και ο πρώτος Έλληνας αθλητής που αγωνίστηκε ποτέ σε επαγγελματικό πρωτάθλημα στην Τουρκία (Gustepe, A1), στην οποία βρέθηκε πρόσφατα αναπολώντας τις ευχάριστες στιγμές που έζησε με αφορμή πρόσκληση που δέχθηκε από πρώην συμπαίκτη του.

Ο ίδιος ο Ηπειρώτης πρώην καλαθοσφαιριστής και νυν προπονητής και επικεφαλής του Ntougias Basketball CAMP στα Ιωάννινα, έγραψε σε ανάρτησή του στο facebook:

“Επιστροφή μετά από 16 χρόνια στο διαμάντι της ανατολής, στην πόλη της καρδιάς μου, την πανέμορφη Σμύρνη.

2002-2003 Gustepe

2019-2020 Gustepe

Η συγκίνηση μεγάλη!

Η επιστροφή έκρυβε προσμονή και ενθουσιασμό να περπατήσω ξανά στα πιο όμορφα σοκάκια της ανατολής.

Χαίρομαι που μετά από τόσα χρόνια υπάρχει αλληλοεκτίμηση και αγάπη από τους ανθρώπους που γνώρισα εκεί.

Αποδέχτηκα με πολύ χαρά την πρόσκληση του καλού μου φίλου (και συμπαίκτη μου στην Gustepe) Αλί που δραστηριοποιείτε στο χώρο του μπάσκετ πλέον την με δική του ακαδημία.

Ανταλλάξαμε πολλές απόψεις και τεχνογνωσία γύρω από το άθλημα του μπάσκετ καθώς αποσκοπούμε και οι δύο σε μια πιο άμεση συνεργασία.

Το σημαντικότερο στον αθλητισμό δεν είναι ούτε η αναγνωρισιμότητα, ούτε τα χρήματα, ούτε η δόξα αλλά οι γέφυρες που μπορεί να χτίσει ο αθλητισμός ή απλά ένας αθλητής ανάμεσα σε δύο κράτη! Πόσο μάλλον όταν αυτά τα δύο κράτη είναι η Ελλάδα και η Τουρκία!

Το παν είναι να αγωνίζεσαι πάντα τίμια, τα υπόλοιπα αργά ή γρήγορα προσθέτονται”.