Η ΚΟΚ προχώρησε σε μια σπουδαία κίνηση ανανεώνοντας το συμβόλαιο του Λίνου Γαβριήλ μέχρι το 2022 (βρίσκεται στο τιμόνι από το 2017) και το Basketworld.net/cyprusbasket εξηγεί τη σημασία της συγκεκριμένης είδησης που φέρνει αισιοδοξία για το μέλλον στο κυπριακό μπάσκετ.
Η ιστορική νίκη επί της Πορτογαλίας αποτέλεσε το επιστέγασμα της εξαιρετικής δουλειάς, καθώς η νέα γενιά άρχισε από τότε να παίρνει ρόλο και πλέον ο μέσος όρος ηλικίας έχει πέσει αισθητά με τα νεαρά και ταλαντούχα παιδιά να έχουν τα ηνία και να γεμίζουν σταδιακά με εικόνες και αυτοπεποίθηση. Αυτό ήταν εξάλλου και το βασικό ζητούμενο, με το βαθμό δυσκολίας να είναι υψηλός καθώς οι περισσότεροι εξ αυτών έχουν μικρή συμμετοχή στις ομάδες τους. Παρά τις δυσκολίες και τα ουκ ολίγα εμπόδια, το γεγονός πως ένας επαγγελματίας προπονητής που τα τελευταία χρόνια εργάζεται κατά κύριο λόγο στο εξωτερικό μπήκε στη διαδικασία να αφοσιωθεί τόσο έντονα σε αυτή την προσπάθεια, μαρτυρά και τη “φλόγα” που υπάρχει.
Το μπάσκετ στην Κύπρο βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, καθώς λόγω του προ του 2015 καθεστώτος στην ΚΟΚ, η παραγωγική διαδικασία έμεινε πολύ πίσω και σιγά-σιγά οι επιτυχημένες γενιές αποχωρούν από την ενεργό δράση. Έτσι, λοιπόν, θεωρήθηκε αναγκαίο να πάρει υπάρξει “τροφοδοσία” με… φρέσκο αίμα για να μην “καούν” κι άλλα ταλέντα και το πλάνο του ομοσπονδιακού τεχνικού και των συνεργατών του βαίνει ιδανικά.
Ήδη, οι νεαροί Στέφανος Ηλιάδης και Παναγιώτης Μάρκου έχουν μπει στη διαδικασία να επωμίζονται σημαντικές ευθύνες και ο Μιχάλης Κουμής με τον Παύλο Σταυρινίδη παίζουν σημαντικό ρόλο στη φροντ λάιν, ενώ μένει πλέον να σταθεροποιηθεί ο Ραφαήλ Ελευθερίου, ο οποίος έκανε ήδη κάποιες καλές εμφανίσεις και να επιστρέψει ο Βίκτωρας Ιερωνυμίδης να επιστρέψει και να ενσωματωθεί. Ο Γιάννης Γιανναράς με το αγωνιστικό του θράσος έδειξε πτυχές του ταλέντου του, τη στιγμή που ο “Βενιαμίν”, Γιώργος Τρετιακόβ μπαίνει σταδιακά στην εξίσωση. Παράλληλα, στον προθάλαμο βρίσκεται η next generation προεξεχόντων του Αινέα Γιουνγκ, του Φίλιππου Τίγκα και όχι μόνο. Το “πάντρεμα” αυτών των ελπιδοφόρων παιδιών με την παλιά φουρνιά και συνδετικούς κρίκους με τις προηγούμενες γενιές, Ιάκωβο Παντελή, Γιώργο Θεοχαρίδη, Νίκο Στυλιανού, Σάιμον Μιχαήλ, τον ηγετικό, πλέον, Κρις Ραζή και φυσικά τον “αναγεννημένο”, Χρίστο Λοϊζίδη, ο οποίος έδειξε σοβαρή βελτίωση τόσο στο αγωνιστικό, όσο και στο πνευματικό σκέλος του παιχνιδιού αποτελεί το μεγάλο “στοίχημα”.
Το νέο του, τριετές, συμβόλαιο είναι κάτι πρωτόγνωρο και έχει ιδιαίτερη σημασία, με την ΚΟΚ να κάνει μια κίνηση με προοπτική που δείχνει τη διορατικότητα και την πίστη στο πλάνο που υπάρχει. Ο κόουτς Γαβριήλ βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην “αφρόκρεμα”, χαίροντας της εκτίμησης του μπασκετικού κόσμου εκτός συνόρων, όντας εξάλλου και ο πρώτος Κύπριος προπονητής σε ομαδικό άθλημα που δούλεψε στο εξωτερικό, κερδίζοντας τίτλους, διακρίσεις και το ρεκόρ που κανένας άλλος δεν έχει πετύχει με συμμετοχή σε τελικό τριών διαφορετικών ηπείρων, ενώ η διαδρομή του έχει αποδείξει την πολύπλευρη προσωπικότητά του και πάνω απ’ όλα τις σπουδαίες ικανότητές του και στο αναπτυξιακό κομμάτι, αλλά και στην τόλμη του να δίνει ευκαιρία στα νέα παιδιά, χωρίς να φοβάται να αναλάβει την ευθύνη. Χαρακτηριστικό είναι, εξάλλου, πως προτίμησε πολύ ορθά να “θυσιάσει” ορισμένα αποτελέσματα στο βωμό της προοπτικής που υπάρχει.
Όσον αφορά τις εγχώριες διακρίσεις του, έχει εργαστεί και στις τρεις μεγάλες ομάδες, αφήνοντας το στίγμα του. Στον ΑΠΟΕΛ υπήρξε για 6 χρόνια υπεύθυνος της ακαδημίας και πέρα των τίτλων (ο τελευταίος τίτλος ήταν το 1979 για το εφηβικό τμήμα και από το 2001 μέχρι το 2007, με τον Γαβριήλ κέρδισε 5 τρόπαια και όλα τα τμήματα 14), δημιούργησε ιδανικές συνθήκες και περιβάλλον για τις αναπτυξιακές ηλικίες, όπως επίσης και παλαιότερα στη Θεσσαλονίκη, ειδικά ως υπεύθυνος υποδομών του ιστορικού Νέστωρα. Στη συνέχεια, ως απόφοιτος του τμήματος επιστήμης φυσικής αγωνής και αθλητισμού με μεταπτυχιακές σπουδές στην προσαρμοσμένη αθλητική απόδοση, έδειξε και σαν ακαδημαϊκός στο Πανεπιστήμιο Κύπρου ότι κατέχει τη γνώση και την ικανότητα να φρεσκάρει και να εξελίξει και το αναπτυξιακό πρόγραμμα, κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό για την επόμενη μέρα του κυπριακού μπάσκετ.
Ο ρόλος του, πλέον, θα είναι κομβικής σημασίας στο αναπτυξιακό κομμάτι της ΚΟΚ, κι αυτό θα συμβάλει περισσότερο στην “αναγέννηση” που ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια και γίνεται προσπάθεια να κορυφωθεί για να έρθουν τα ιδανικά αποτελέσματα σε βάθος χρόνου, για να αποφευχθεί η καταστροφή που βρισκόταν προ των πυλών. Η εμπειρία, η ισχυρή του προσωπικότητα και η ικανότητα στην ανίχνευση του potential των νεαρών παικτών, αποτελούν βασικά “όπλα” για την Ομοσπονδία, που του δείχνει εν λευκώ εμπιστοσύνη και μάλιστα με μια τέτοια, πολυετή συμφωνία.
Δεν είναι τυχαία η εκτίμηση που υπάρχει προς το πρόσωπό του στις ΗΠΑ, όπου δίνει κάθε καλοκαίρι το παρόν και έχει εκ του σύνεγγυς επαφές με τεράστιες προσωπικότητες του παγκοσμίου μπάσκετ, ενώ αποκορύφωμα ήταν η ανάδειξή του σε κορυφαίο προπονητή του φημισμένου Global Basketball Summer League του Λας Βέγκας. Με 11 τίτλους σε 18 τελικούς και ευρωπαϊκές νίκες απέναντι σε Βαρέζε, Αστάνα, Γαλατάσαραϊ, Ντιναμό και πρόκριση στους “16” και στους “8” της Ευρώπης και συμμετοχή στους τελικούς του FIBA Africa, σίγουρα φαντάζει ως ιδανικός για την αποστολή που ανέλαβε. Στην Κύπρο, πέραν του ΑΠΟΕΛ, όπου έχει αφήσει το στίγμα του, εργάστηκε με επιτυχία στην ΑΕΛ, υπό δύσκολες συνθήκες, ενώ τελευταία του παρουσία εντός συνόρων ήταν τη διετία 2015-2017 στην Πετρολίνα ΑΕΚ, με την οποία κατέκτησε το Πρωτάθλημα, το Σούπερ Καπ και το πρώτο Κύπελλο στην ιστορία της, φτάνοντας παράλληλα στους “16” του FIBA Europe Cup΄, όπου αποκλείστηκε από τη μετέπειτα πρωταθλήτρια Σκάιλαϊνερς της Φρανκφούρτης.
Στα ατού του συγκαταλέγεται και το γεγονός πως έχει καταφέρει να συνεργαστεί με παίκτες υψηλής κλάσης, κάνοντας εξαιρετική διαχείριση. Ο Πρίμοζ Μπρέζετς (βετεράνος ΝΒΑer), Αλέξανδρος Βεζένκοφ (Ολυμπιακός, Μπαρτσελόνα), Ρόντνεϊ Μπιούφορντ (Παναθηναϊκός και ΝΒΑ), Θαντ ΜακΦάντεν (αρχισκόρερ Α1 με Κύμη και θητεία σε ΠΑΟΚ, καθώς και στην ACB με Τενερίφη, Μπανταλόνα), Ντάλιμπορ Μπάγκαριτς (Ολυμπιακός, ΝΒΑ), Λόρεν Γουντς (ΝΒΑ και Ευρωλίγκα), Βλάντο Ντάσιτς (Ρεάλ Μαδρίτης), Γιάννης Γκαγκαλούδης (Παναθηναϊκός). Η Εθνική Ομάδα των Ανδρών της Κύπρου έχει παρόν και μέλλον, με την συνεργασία του με τον νυν ασίσταντ κόουτς της υπερδύναμης της Ασίας, Αλ Ριάντ, Μιχάλη Ματσεντίδη και τον εξαιρετικά ταλαντούχο και παλαίμαχο αστέρα της κυπριακής καλαθόσφαιρας, Γιώργο Παλάλα, να προσφέρει ένα δυνατό “πακέτο” που θα δώσει σημαντικές ευκαιρίες και προοπτική για να συνεχιστεί η ένταξη ταλαντούχων παιδιών, σε συνδυασμό με τα μέλη των προηγούμενων φουρνιών που έδειξαν πως μπορούν πλέον να ηγηθούν, ενώ κομβικό κομμάτι είναι να δοθεί επιτέλους διαβατήριο σε έναν πρωτοκλασάτο Αμερικανό ψηλό, μετά την αποχώρηση των Άντονι Κινγκ και Τάιρελ Μπιγκς που πρόσφεραν πολλά τα προηγούμενα χρόνια.