Από τις αρχές της δεκαετίας του ‘80 και ως τη συγκεκριμένη χρονιά, η μπασκετική ζωή των Ιωαννίνων είχε στη διάθεση της το Κλειστό του ΕΑΝΚΙ (με έτος θεμελίωσης το 1977) που ήταν και το μοναδικό που διέθετε η πόλη! Μία πόλη που ήδη είχε αρχίζει να στοιβάζει κοντά στις 100.000 ψυχές!

Τα Γιάννενα έβλεπαν γειτονικές πόλεις και κωμοπόλεις να αποκτούν σύγχρονα κλειστά, η μία μετά την άλλη! Η πρωτεύουσα της Ηπείρου, όμως, ήταν συνεχώς αδικημένη! Η προσπάθεια να αποκτήσουν τα Γιάννενα ένα σύγχρονο δεύτερο κλειστό στην περιοχή Βοτανικού, ξεκίνησε το 1995, αλλά «ναυάγησε». Έτσι οι ομάδες μπάσκετ των Ιωαννίνων ήταν αναγκασμένες για δεκαετίες να «στριμώχνονται» στο κλειστό του ΕΑΝΚΙ (ή Λιμνοπούλας όπως είναι γνωστό στους ντόπιους), μαζί με τα σωματεία βόλεϊ και χάντμπολ.

Το πρόβλημα…πολλαπλασιάστηκε, όταν ιδρύθηκαν και νέες ομάδες στην πόλη, καθώς τα προγράμματα προπονήσεων ασφυκτιούσαν χρονικά. Καθημερινά το πρόγραμμα του γυμναστηρίου γέμιζε και οι προπονήσεις διεξάγονταν ως αργά το βράδυ ή καλύτερα, λίγο πριν τα μεσάνυχτα! Τα σωματεία ήταν αναγκασμένα να πραγματοποιούν προπονήσεις διάρκειας μίας ώρας και ενός τετάρτου! Οι ομάδες των Ιωαννίνων ήταν αναγκασμένες κάτω από αυτές τις συνθήκες να προσπαθούν να γίνουν ανταγωνιστικές σε τοπικό και σε εθνικό επίπεδο.

Όλα άλλαξαν το καλοκαίρι του 2018 και με ένα αθλητικό έργο που δεν προορίζονταν για το μπάσκετ. Κατά τη χρονική περίοδο προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 άρχισε να κατασκευάζεται η Αίθουσα Βαρέων Αθλημάτων. Ένα κλειστό γυμναστήριο που θα φιλοξενούσε τον πρωταθλητή της άρσης βαρών και σύλλογο των ολυμπιονικών, όπως είναι γνωστός, ΑΟ Σπάρτακο Ιωαννίνων.

Το έργο τελικά ολοκληρώθηκε τελικά με συντονισμένες ενέργειες της Περιφέρειας Ηπείρου το 2016, και το καλοκαίρι του 2018 πάρθηκε η απόφαση να γίνει κλειστό για να φιλοξενεί τις ομάδες μπάσκετ (σε αυτό βοήθησε και μία προκάτ αίθουσα που δημιουργήθηκε δίπλα από το κλειστό του ΕΑΝΚΙ που επιλέχθηκε να στεγάσει εκεί την άρση βαρών).

Στις 29 Ιουνίου 2018 με απόφαση του Περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέξανδρου Καχριμάνη ορίστηκε η πενταμελής Επιτροπή Λειτουργίας του Νέου Κλειστού (όπως πλέον ονομάστηκε), η οποία είναι και υπεύθυνη για την εύρυθμη λειτουργία της αθλητικής εγκατάστασης. Σύντομα έγιναν τα απαραίτητα έργα για να μπορούσε να φιλοξενήσει αγώνες μπάσκετ.

Όπως επισημαίνει ο υπεύθυνος Επικοινωνίας Νέου Κλειστού Γυμναστηρίου, δημοσιογράφος κ. Βασίλης Λούπας: «Το νέο κλειστό γυμναστήριο Ιωαννίνων άρχισε να λειτουργεί επίσημα το 2018, με τις ομάδες μπάσκετ της πόλης να το έχουν ως τη νέα τους έδρα. Όμως το κλειστό αποτελεί και επιλογή ομάδων της Basket League για την προετοιμασία τους, όπως και της Εθνικής Γυναικών.

Πρόκειται για ένα μικρό σε χωρητικότητα θεατών γυμναστήριο (400 θέσεων), το οποίο ωστόσο είναι εξαιρετικά λειτουργικό διαθέτοντας εκτός από ένα καινούργιο παρκέ και σύγχρονους πίνακες, διαφημιστικές πινακίδες led, νέα αποδυτήρια για τις ομάδες και τους διαιτητές, τουαλέτες και τουαλέτα ΑμεΑ, καθώς και ένα υπερσύγχρονο χώρο εκγύμνασης για τις ομάδες και Αίθουσα Τύπου.

Όλα όσα διαθέτει το γυμναστήριο και ο τρόπος λειτουργίας του, συνετέλεσαν τα μέγιστα στη σωστή προετοιμασία των ομάδων, με αποτέλεσμα τα τρία τελευταία χρόνια να είναι αισθητή η ανάπτυξη του αθλήματος, καθώς οι ομάδες μπάσκετ της πόλης απέκτησαν ένα ολοκληρωμένο χώρο προπόνησης και μια εξαιρετική έδρα για τους επίσημους αγώνες τους.

Όλα αυτά σε συνδυασμό με το ανακαινισμένο Κλειστό Γυμναστήριο της Λιμνοπούλας, αλλά και χάρη στην αγαστή συνεργασία που υπάρχει ανάμεσα στη δική μας Επιτροπή Λειτουργίας, την Ε.Δ του ΠΕΑΚΙ και την Περιφέρεια Ηπείρου, έφεραν απτά αποτελέσματα στην ανάπτυξη του τοπικού μπάσκετ και στην ανάδειξη νέων αθλητών».

Ολικό «λιφτινγκ» στο κλειστό ΠΕΑΚΙ

Με την αποσυμφόρησή του, καθώς η πλειοψηφία των αγώνων πήγε στο νέο κλειστό, δόθηκε η ευκαιρία στο κλειστό του ΕΑΝΚΙ το οποίο πλέον μετονομάστηκε σε ΠΕΑΚΙ, να κάνει ένα ολικό λίφτινγκ.

Ήδη η προηγούμενη διοίκηση είχε ξεκινήσει έργα βελτίωσης, ενώ και η σημερινή διοίκηση του ΠΕΑΚΙ ολοκλήρωσε σημαντικά έργα που άλλαξαν εντελώς την εικόνα του!

Καινούργιο παρκέ, καινούργια φώτα LED, νέες μπασκέτες, νέα κουφώματα, ενεργειακή αναβάθμιση ήταν μερικές από τις εργασίες που έκαναν το ΠΕΑΚΙ σαν καινούργιο.

Έρχεται και το Κλειστό Ξιφασκίας από το Ελληνικό

Και επειδή η Πολιτεία χρωστούσε στα Γιάννενα ακόμη ένα νέο κλειστό γυμναστήριο (κανένας Γιαννιώτης δεν ξεχνάει την υπόθεση με το Κλειστό Βοτανικού), η λύση δόθηκε με τις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις της Ξιφασκίας στο Ελληνικό.

Μετά από συμφωνία του υφυπουργείου Αθλητισμού και της Περιφέρειας Ηπείρου, το Κλειστό Ξιφασκίας αποσυναρμολογείται και θα μεταφερθεί στα Γιάννενα, προσφέροντας ακόμη έναν αθλητικό χώρο και παράλληλα τη δυνατότητα να φιλοξενήσει και σημαντικές διοργανώσεις μπάσκετ.

Πηγή: basket.gr

Σχετικά άρθρα