Κατά πολλούς, το βίντεο που μπορείτε να απολαύσετε στο τέλος του αυτού του κειμένου θεωρείται συλλεκτικό για τους fans της “σπυριάρας”, διότι αποκαλύπτει το ρεπορτάζ, βάσει του οποίου πρωτοσυστήθηκε στην μπασκετική υφήλιο ο τεράστιος Ντιρκ Νοβίτσκι.

Η ιστορία βέβαια περιλαμβάνει αρκετά στοιχεία που μπορούν να θεωρηθούν ως… προϊόντα μυθοπλασίας, πράγμα που εν πολλοίς οφείλεται στις μεταγενέστερες διηγήσεις του Charles Barkley. Ιδού, λοιπόν, πώς τα είχε παρουσιάσει ο “Sir”, πριν από λίγα χρόνια: “Μια ομάδα από All Stars του ΝΒΑ αναλάβαμε να δώσουμε για λογαριασμό της NIKE έναν αγώνα ενάντια σε επίλεκτους παίκτες στη Γερμανία. Στην ομάδα παίζαμε εγώ (σ.σ. Barkley), ο Scottie Pippen και ο Michael Jordan. Μέχρι το ημίχρονο ο Dirk Nowitzki μας είχε βάλει 25 πόντους, οπότε εγώ και ο Michael πιάσαμε τον Scottie και του είπαμε να τον εξαφανίσει στο δεύτερο ημίχρονο. Τελικά, μέχρι το τέλος του παιχνιδιού μας είχε βάλει 52 πόντους”.

Αυτά, σύμφωνα με τον αστικό μύθο, δια στόματος Barkley… Οι ανακρίβειες είναι αισθητές. Για αρχή, στη συγκεκριμένη ομάδα δεν αγωνιζόταν ο “Air”. Αγωνίζονταν όμως πολλά και ηχηρά ονόματα του ΝΒΑ: Charles Barkley, Scottie Pippen, Reggie Miller, Gary Payton, Jason Kidd, Vin Baker, σωστή “Dream Team” με λίγα λόγια!

Κατά δεύτερον, ο 19χρονος τότε Γερμανός δε σκόραρε 50άρα, αλλά κάπου ανάμεσα στους 19-23 πόντους, βάσει τουλάχιστον των γερμανικών ρεπορτάζ της εποχής. Πράγμα που βέβαια, επί της ουσίας, μικρή σημασία έχει, διότι δεν αναιρεί το γεγονός πως ένας 19χρονος Ευρωπαίος κατάφερε εν έτει 1997 (προτού δηλαδή ακόμα οι Ευρωπαίοι καπαρώσουν θέση στο… κοινοβούλιο με τα All Star Games του NBA) να αναδείξει το πλούσιο επιθετικό του ταλέντο ενάντια σε ορισμένα από τα κορυφαία ονόματα της υφηλίου.

Σήμερα λοιπόν, 23 χρόνια μετά, το εν λόγω βίντεο το λες και προφητικό. Όχι γιατί οι όποιες προσδοκίες δικαιώθηκαν, αλλά επειδή ξεπεράστηκαν… Κατά πολύ… Όσο δηλαδή οι 31.187 πόντοι που έχει σκοράρει σε αυτά τα 20 χρόνια που αγωνίζεται στο ΝΒΑ ο άσσος των Mavericks, με το κοντέρ να δείχνει επιπλέον: 13 All Star Games (σ.σ. με 22 πόντους σε αυτό του 2010 παρακαλώ), ένα πρωτάθλημα κι ένα βραβείο MVP τελικών (το 2011 όταν είχε 27.7 πόντους σε 21 ματς playoffs), ένα βραβείο MVP κανονικής περιόδου (το 2007), 12 παρουσίες σε All NBA Teams, plus την έκτη θέση στη λίστα με τους κορυφαίους, σε σύνολο πόντων, σκόρερ στην ιστορία του ΝΒΑ.

Περιστασιακά ατομικά σόου, όπως οι 32 πόντοι που σκόραρε κόντρα στην Team USA το 2004 (δείτε στο βίντεο που ακολουθεί)

–όταν κόντεψε να κερδίσει μόνος του μια ομάδα με παίκτες τύπου: Tim Duncan, Allen Iverson, Lebron James, Carmelo Anthony, Dwyane Wade, Carlos Boozer, Shawn Marion και Stephon Marbury– απλώς έρχονται για να προσθέτουν λίγο επιπλέον κύρος στο μύθο. Κι ας μην είναι τίποτε από τα παραπάνω προϊόν μυθοπλασίας…

Σχετικά άρθρα