Ιδιαίτερα κρίσιμες είναι οι επόμενες μέρες για το μέλλον της Ευρωλίγκας, καθώς για την Τρίτη έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση των μετόχων, δηλαδή των ομάδων-εταίρων, όπου θα συζητηθούν μια σειρά από σημαντικά ζητήματα και πιθανώς να ληφθούν ιστορικές αποφάσεις.

Στην ατζέντα υπάρχει η συζήτηση για την είσοδο του Ντουμπάι στην Ευρωλίγκα, με μια πολύ μεγάλη χορηγία (λέγεται για 150 εκατ. ευρώ σε βάθος εξαετίας) αλλά με προϋποθέσεις τη συμμετοχή ομάδας από την αραβική χώρα στη διοργάνωση και την διεξαγωγή ενός Final 4 από τα προσεχή εκεί. Οι περισσότερες ομάδες είναι θετικές σε αυτή την προοπτική, αφού τα έσοδα θα αυξηθούν σημαντικά, ωστόσο υπάρχουν αρκετές παράμετροι που σηκώνουν συζήτηση, όπως οι μετακινήσεις και σε κάθε περίπτωση οι εταίροι δεν πρόκειται να δεχτούν άνευ όρων την είσοδο του Ντουμπάι στην Ευρωλίγκα.

Στο τραπέζι έχει πέσει εδώ και καιρό και η είσοδος ομάδων από το Παρίσι ή το Λονδίνο στην Ευρωλίγκα, που ψάχνει άνοιγμα σε δύο από τις μεγαλύτερες αγορές της Ευρώπης. Αν αυτό συμβεί, πράγμα που είναι και το πιθανότερο, θεωρείται δεδομένο πως η Ευρωλίγκα θα δει τις ομάδες της να αυξάνονται, σε τουλάχιστον 20 προσεχώς και αργότερα σε 22 ή και 24. Σε πρώτη φάση, πάντως, η όποια αύξηση ομάδων ή η είσοδος του Ντουμπάι δεν αναμένονται την προσεχή σεζόν (2023/24), αλλά θα πάει για το 2024/25, ώστε να προετοιμαστεί καλύτερα το έδαφος.

Φυσικά ενδιαφέρον έχει να δούμε την όποια πρόοδο στις συζητήσεις της Ευρωλίγκας με την FIBA, αφού είναι δεδομένο πως εφόσον οι ομάδες αυξηθούν, θα φορτωθεί ακόμη περισσότερο το πρόγραμμα. Κάποιες πηγές θέλουν την Ευρωλίγκα να έχει συζητήσει (ή… ζητήσει) από την FIBA τον περιορισμό των «παραθύρων» με αντάλλαγμα να είναι διαθέσιμοι οι παίκτες των ομάδων της Ευρωλίγκας.

Παράλληλα υπάρχει και η σκέψη συγχώνευσης Eurocup και Basketball Champions League σε μια νέα, πολύ ανταγωνιστική διοργάνωση, που θα προσφέρει και την προοπτική εισόδου στην Ευρωλίγκα για νικητές ή φιναλίστ. Η FIBA, πάντως, δεν δείχνει διάθεση να καταργήσει τελείως τα «παράθυρα», ενώ δεν συζητά καν το ενδεχόμενο να μεταφερθούν διοργανώσεις όπως Ευρωμπάσκετ ή Παγκόσμιο Κύπελλο για τον Ιούνιο, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στην Ευρωλίγκα να αρχίζει νωρίτερα (από τα τέλη Σεπτεμβρίου για παράδειγμα), εφόσον αυξηθούν οι συμμετέχουσες ομάδες.

Πηγή: sfina.gr

Σχετικά άρθρα