Εντάσεις υπήρξαν στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής με τον πρόσεδρο του ΕΣΑΚΕ Βαγγέλη Γαλατσόπουλο αναφορική με το νομοσχέδιο του την οπαδική βία.

Ο Βαγγέλης Γαλατσόπουλος είπε τα εξής:

«Όσοι αγαπάμε και υπηρετούμε τον αθλητισμό είμαστε οι πρώτοι που επιθυμούμε την πάταξη της βίας. Ο αθλητισμός πρεσβεύει αξίες που δεν έχουν καμία σχέση με τη βία, διδάσκει σεβασμό και πολιτισμό. Τα τελευταία χρόνια τα φαινόμενα της βίας, με πρόσχημα τον αθλητισμό, γίνονται πιο βάναυσα. Η αυστηροποίηση των διατάξεων για τα εγκλήματα που γίνονται με πρόσχημα τον αθλητισμό, της ανθρωποκτονίας με δόλο, της θανατηφόρας σωματικής βλάβης, της βαριάς σωματικής βλάβης και της φθοράς ξένης περιουσίας.

Θεωρούμε ότι ο αθλητισμός δεν πρέπει να είναι το θύμα της βίας. Οι ομάδες και οι σύλλογοι ζημιώνονται πολλαπλά από τις εκδηλώσεις βίας. Από τη στιγμή που το φαινόμενο της βίας έχει αποκτήσει τις σημερινές διαστάσεις, οι ομάδες δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν μόνες τους εκείνους που εκδηλώνουν εγκληματικές συμπεριφορές. Χρειάζεται την αρωγή της Πολιτείας και της Αστυνομίας που διαθέτουν άλλωστε και την κατάλληλη υποδομή για να αντιμετωπίσουν τη βία και δεν εννοώ μόνο τις κατασταλτικές δυνάμεις αλλά και την πρόσβαση στα συστήματα ασφαλείας και εποπτείας και τα μητρώα των επικίνδυνων ατόμων.

Θα συμφωνήσω και με τον κ. Μποροβήλο ότι αυτό που μας βρίσκει αντίθετους στο νομοσχέδιο είναι η πρόβλεψη στο νομοσχέδιο που έχει σχέση με τις ποινές που επιβάλλονται και το δεύτερο κομμάτι για τη συστέγαση των Λεσχών είτε με τις ΚΑΕ, είτε με τις Ανώνυμες Εταιρείες. Ναι μεν οι Ανώνυμες Εταιρείες να έχουν ευθύνη για ότι συμβαίνει μέσα στο γήπεδο αλλά από εκεί και πέρα πιστεύω ότι δεν μπορούν να ελέγξουν το τι γίνεται στο δρόμο ή σε κάποιο σημείο κάποιας πόλης, είτε λέγεται Θεσσαλονίκη, είτε Αθήνα.

Η θέσπιση εξοντωτικών ποινών, είτε ΚΑΕ, είτε ΑΕ, όχι μόνο δεν θα λύσει το πρόβλημα της Βίας στους αθλητικούς χώρους αλλά θα δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα, θα πλήξει την αξιοπιστία, την ανεξαρτησία και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Συμφωνούμε την πρόβλεψη να τιμωρούνται όσοι πρωταγωνιστούν στα επεισόδια, ή παροτρύνουν σε πρόκληση επεισοδίων και ρατσιστικών συμπεριφορών με αυστηρότερες ποινές. Όμως δεν είναι σωστό να τιμωρούνται για πράξεις άλλων οι ομάδες, οι επαγγελματικοί σύνδεσμοι, εφόσον δεν πρόκειται για άμεση ευθύνη ή για μη τήρηση προληπτικών μέτρων.

Θα προτείνουμε καλύτερο σχεδιασμό, συνεργασία και εφαρμογή των προληπτικών μέτρων προκειμένου να προλαβαίνουμε να σβήνουμε φωτιές και να αποκλείονται από τους αθλητικούς χώρους άτομα που έχουν καταδικαστεί και έχουν βεβαρημένο μητρώο».

Σχετικά άρθρα