Το λέμε και το ξαναλέμε χρόνια τώρα. Ο μπασκετικός Ολυμπιακός έχει σφυρηλατήσει ένα «μέταλλο» μοναδικό που του επιτρέπει να επιβιώνει όσο δυσχερείς κι αν είναι οι καταστάσεις που συναντά.

Η φετινή χρονιά είναι η αποθέωση της νοοτροπίας νικητή που διέπει τους «ερυθρολεύκους». Έχοντας χάσει για πολύ μεγάλο διάστημα παίκτες οι οποίοι είναι βασικά «γρανάζια» στη «μηχανή» της ομάδας, αποδεικνόυν στο παρκέ πως δε… μασάνε και όχι μόνο δεν εμφανίζονται κατώτεροι των περιστάσεων αλλά παιχνίδι με παιχνίδι κάνουν κατάθεση ψυχής με αποκορύφωμα, φυσικά, την τεράστια νίκη επί της ΤΣΣΚΑ.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Η απάντηση είναι απλή: με την εξαιρετική άμυνα αποκτά ρυθμό στην επίθεση μα πάνω απ’ όλα αυτοπεποίθηση όποιον κι αν είναι ο αντίπαλος. Μπορεί κάποιοι να γκρινιάζουν, όμως αυτό που νοιάζει τον Σφαιρόπουλο -και τον κάθε προπονητή- είναι το αποτέλεσμα. Κι έτσι όπως έχει διαμορφωθεί το αγωνιστικό καλεντάρι της Euroleague η άμυνα είναι αυτή που θα σου εξασφαλίσει περισσότερες πιθανοτητες να φτάσεις στη νίκη, που είναι το μοναδικό ζητούμενο.

Μπορεί να βρεθείς σε μέτρια ή και σε κακή μέρα στην επίθεση. Τα σουτ να μην μπουν, να είσαι άτυχος, άστοχος, νευρικός, πείτε το όπως θέλετε. Παίζοντας όμως άμυνα δε θα επιτρέψεις στον αντίπαλο να ξεφύγει στο σκορ. Θα αισθανθείς την ασφάλεια ότι παρότι δεν είσαι καλός στην επίθεση μπορεί στο τέλος κάτι να αλλάξει. Πόσες και πόσες φόρες ο Ολυμπιακός δεν έχει βγει νικητής με επικές ανατροπές; Θυμηθείτε τον ημιτελικό του φάιναλ φορ του 2015 με την ΤΣΣΚΑ όπου ο Σπανούλης είχε 0/11 σουτ στην αρχή. Κι όμως. Χάρη στην άμυνα οι Πειραιώτες μπόρεσαν να κρατηθούν κοντά στο σκορ και στο τέλος, έχοντας αποθέματα ενέργειας και μεγαλύτερη ευστοχία, προκρίθηκαν στον τελικό.

Στο τέλος της χρονιάς, αυτό που μετράει είναι το αποτέλεσμα. Και το DNA μιας ομάδας δεν αλλάζει. Όπως στο ποδόσφαιρο, και 1000 χρόνια να περάσουν, ο Ολυμπιακός θα έχει προτεραιότητα την επίθεση, έτσι στο μπάσκετ η άμυνα θα αποτελεί την ασφαλιστική του δικλείδα. Όσο για το θέαμα; Με το πάθος, την αυταπάρνηση και την αποφασιστικότητα που βγάζουν στο παρκέ οι «ερυθρόλευκοι» μόνο μη ελκυστικό δεν είναι το μπάσκετ που αποδίδουν. Άλλο μπασκετικό… κατενάτσιο, το οποίο είχε καθιερωθεί στα μέσα της δεκαετίας του ’90 από τη Λιμόζ του Μάλκοβιτς, άλλο «πνίγω» τον αντίπαλο και μετά έχω καθαρό μυαλό και υπομονή στην επίθεση.

Φυσικά, στο τέλος της σεζόν θα γίνει το ταμείο, όμως η προσπάθεια που καταβάλλει ο φετινός ειδικά Ολυμπιακός είναι αξιέπαινη και αποδεικνύει πως όταν ένα κλαμπ είναι πραγματική ομάδα, καμία ατυχία, κανένας τραυματισμός, καμιά αναποδιά δεν μπορεί να του στερήσει τι δικαίωμα να ελπίζει πως η κορυφή του ανήκει. Δικαίωμα που το έχει αποκτήσει με τον εντυπωσιακό τρόπο που θεραπεύει τις «πληγές» του…

Σχετικά άρθρα