Επίθεση κατά της ΔΟΕ εξαπέλυσε η Ένωση Ρώσων αθλητών με αφορμή τις αποφάσεις αρκετών ομοσπονδιών να μην επιτρέψουν στους Ρώσους να αγωνίζονται σε διεθνές επίπεδο.

Υπάρχουν ομοσπονδίες όμως η FIFA και η FIBA που βγάζουν εκτός παιχνιδιού μέχρι νεωτέρας τους Ρώσους αλλά και τους Λευκορώσους και άλλες που επιλέγουν ουδετερότητα και επιτρέπουν στους αθλητές να αγωνίζονται ως ουδέτεροι.

Η ανακοίνωση της Ένωσης Ρώσων αθλητών:

«Ο αθλητισμός ανέκαθεν υπήρξε πρέσβης της ειρήνης και της καλής θέλησης, δημιουργώντας ευκαιρίες ώστε να βοηθούν να επιλύονται οι διαμάχες. Αυτή είναι η αποστολή του Ολυμπιακού κινήματος.

Έτσι νομίζαμε μέχρι πριν από λίγες μέρες κι έπειτα η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή και μια σειρά διεθνών ομοσπονδιών χωρίς καμία νομιμοποίηση και παραβιάζοντας κάθε νομιμότητα, αποφάσισαν να στερήσουν από τους Ρώσους και τους Λευκορώσους αθλητές την ευκαιρία να πάρουν μέρος σε διοργανώσεις.

Μπροστά στα μάτια μας, για χάρη πολιτικών πιέσεων και εξωγενούς επιρροής, συντελείται μια τραγική καταστροφή της Ολυμπιακής οικογένειας, της οποίας ανέκαθεν ήμασταν περήφανα μέλη της.

Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στην αθλητική γενοκτονία των Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών. Απευθύνουμε έκκληση σε όλους τους υπευθύνους και τα εμπλεκόμενα μέρη. Αναθεωρείστε τις αποφάσεις σας!

Από ιστορικής άποψης, είναι καταστροφικές για την Ολυμπιακή κοινότητα και κάνει πιο ξεκάθαρο από ποτέ ότι κανείς αθλητής σήμερα μπορεί να νιώθει προστασία κι ότι τα δικαιώματα του είναι εγγυημένα.

Αν στο παρόν δεν μπορούμε να διατηρήσουμε την ενότητα μας και την αμοιβαία κατανόηση μας, τότε στο εγγύς μέλλον αναμένουμε τις πιο αρνητικές συνέπειες αυτής της σύγκρουσης».

Στο CAS προσφεύγει ο Υπουργός των Σπορ

Παράλληλα σύμφωνα με δημοσιεύματα ο Ρώσος υπουργός των Σπορ, Αντρέι Φεντόροφ, ετοιμάζει προσφυγή στο CAS κατά όλων των ομοσπονδιών που απέκλεισαν τους Ρώσους αθλητές και τους συλλόγους από διεθνείς διοργανώσεις.

Υπό ουδέτερη σημαία στους Χειμερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες οι Ρώσοι και οι Λευκορώσοι

Οι αθλητές από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία θα έχουν τη δυνατότητα να αγωνιστούν υπό ουδέτερη σημαία στους Χειμερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες, που αρχίζουν την Παρασκευή (4/3) στο Πεκίνο, όπως ανακοίνωσε η Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή (IPC).

«Στη λήψη της απόφασης, το Συμβούλιο είχε ως οδηγό τις θεμελιώδεις αρχές της IPC, που περιλαμβάνουν δέσμευση στην πολιτική ουδετερότητα και αμεροληψία, καθώς και στην ακλόνητη πίστη για τη μεταμορφωτική δύναμη του αθλητισμού» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή.

Σχετικά άρθρα