Η ιστορία του Γιάννη Αντεκουντούμπου δεν είναι μόνο η ιστορία του… Γιάννη Αντεκουντούμπου. Είναι η ιστορία μιας οικογένειας. Είναι μια ιστορία που ξεπερνά τον ορισμό της λέξης, πολύ πιο πέρα από ένα όνομα, πολύ πέρα από την Αθήνα, την Ελλάδα και το Μιλγουόκι.

Είναι μια ιστορία για μια ομάδα ανθρώπων που συνδέονται από μια αγάπη που ρέει πραγματικά πολύ βαθιά, έχοντας σφυρηλατηθεί μέσα από κακουχίες. Μια αγάπη πέρα για πέρα αληθινή.

«Δεν επέλεξα μπάσκετ», λέει ο Γιάννης. «Ο Θανάσης επέλεξε το μπάσκετ».

«Ο Θανάσης ήταν τότε το αστέρι. Πολλοί άνθρωποι μιλούσαν για τον Θανάση και προφανώς ήθελα να του μοιάσω. Ήθελα να είμαι αυτός. Ο Θανάσης ήταν συνειδητοποιημένος με το μπάσκετ. Ο μεγαλύτερος αδελφός μας, ο Francis, είχε επαγγελματική ποδοσφαιρική σταδιοδρομία στη Νιγηρία. Η οικογένεια αγάπησε το ποδόσφαιρο, αλλά ο Θανάσης σκέφτηκε ότι το μπάσκετ θα μπορούσε να είναι μια διέξοδος. Και είχε δίκιο».

«Ξέραμε ότι θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε να ζούμε από το μπάσκετ. Αλλά αυτό το επίπεδο που φτάσαμε τώρα δε θα μπορούσαμε να το φανταστούμε» λέει ο Θανάσης και προσθέτει; «Πάντα ήξερα ότι θα υποστηρίζαμε ο ένας τον άλλον. Για μένα, το μεγαλείο ήταν ακριβώς να βοηθάω την οικογένειά μου, να είμαστε όλοι μαζί, και να μπορούν να επιβιώσουν. Αλλά αυτό που βιώνουμε τώρα είναι κάτι άλλο».

Ο Θανάσης και ο Γιάννης βοηθούσαν τους γονείς τους στους δρόμους της Αθήνας, που πωλούσαν DVD και CD για να βγάλουν χρήματα. Εργάζονταν πάντα. Και όταν δεν δούλευαν, περπατούσαν πέντε μίλια από τα Σεπόλια μέχρι του Ζωγράφου. Συνήθιζαν να κοιμούνται τακτικά στο γυμναστήριο αντί να διακινδυνεύουν να επιστρέψουν στο σπίτι τους αργά το βράδυ. Ο Θανάσης και ο Γιάννης έπρεπε μάλιστα να μοιραστούν τα παπούτσια μπάσκετ, μόλις άρχισαν να παίζουν.

«Είμαι πολύ χαρούμενος για τα πάντα, αλλά στο τέλος της ημέρας είναι να προσπαθώ να μείνω τόσο ταπεινός όσο μπορώ και να είμαι «πεινασμένος» για το μπάσκετ. Δεν θέλω να αισθάνομαι άνετα, το αίσθημα του να νιώθεις άβολα είναι καλό. Γιατί όταν βγεις από ένα περιβάλλον άνεσης, τότε βελτιώνεσαι. Βελτιώνεσαι και μαθαίνεις».Πηγή: SLAM

Σχετικά άρθρα