Οι περιπτώσεις του Γιώργου Τσαλμπούρη και του Νικ Χουγκάζ είναι κομβικής σημασίας για να υπάρξει μία πραγματική ανάκαμψη και επαναφορά της σωστής νοοτροπίας στο ελληνικό μπάσκετ.

Η παραγωγική διαδικασία στην πολύπαθη ελληνική καλαθοσφαίριση έχε τελματώσει τα τελευταία χρόνια. Το εθνικό μας σπορ “ψυχορραγεί” όντας έρμαιο σκοπιμοτήτων και ερασιτεχνικών αντιλήψεων. Οι περισσότεροι κοιτάζουν το δέντρο και χάνουν το δάσος. Επικεντρώνονται στο εφήμερο αποτέλεσμα και η ουσία έχει χαθεί εντελώς. Υπάρχει, όμως, ελπίδα; Με παιδιά σαν τον Νικ Χουγκάζ, τον Γιώργο Τσαλμπούρη, αλλά και κάποια άλλα, φυσικά και υπάρχει!

Οι αριθμοί… δεν λένε ψέματα. Ο γίγαντας των 217 εκατοστών Τσαλμπούρης παρά το μπόι του δεν είναι ένας κλασικός “δεινόσαυρος” ρακέτας. Πρόκειται απλά για έναν ντελικάτο φόργουορντ, ο οποίος παλεύει να βρει ισορροπίες με το τεράστιο σώμα του, έχοντας σαν μεγάλο του προσόν την ποιότητα. Στα 25 του, πλέον, αλίμονο αν τον θεωρούσαμε ταλέντο. Είναι άντρας, που απλά μαθαίνει και σκληραίνει. Ο Κατερινιώτης άσσος έχει και σοβαρές αδυναμίες. Του λείπει σαφώς η αθλητικότητα, αλλά σαφώς δημιουργεί τις συνθήκες με τα καλά του μπλοκ άουτ για να μαζεύουν “σκουπίδια” οι συμπαίκτες του. Η ουσία είναι πως η ομάδα του θα πρέπει να τον αφήσει να φάει μερικά… χαστούκια για να μάθει απ’ τα λάθη του και να φτάσει στο ταβάνι του. Σίγουρα μπορεί να παίξει σε υψηλό επίπεδο και όλα θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη που θα έχει. Στον Απόλλωνα Πάτρας πραγματοποιεί εξαιρετικές εμφανίσεις φέτος και το μέλλον το ανήκει για να φτάσει σε μεγαλύτερο επίπεδο.

Από την πλευρά του, ο Νικ Χουγκάζ ανήκει πλέον στο δυναμικό του Παναθηναϊκού κι εκεί θα φανεί πόσο ψηλά θα βάλει τον πήχη. Ο 21άχρονος φόργουορντ έχει σταθεροποιηθεί σε υψηλά επίπεδα, όπως απέδειξε η παρουσία του στον Ιωνικό. Μέσα από τα παιχνίδια και τις παραστάσεις ωρίμασε και “έχτισε” χαρακτήρα. Τα προσόντα του είναι εκκωφαντικά, όπως και το ταλέντο του, οπότε χρειάζεται απλά σωστή διαχείριση και να συνεχίσει να έχει “δίψα”.

Το τί μπορεί να κάνει ο νεαρός άσσος που βλέπει τον κόσμο από τα 2.08μ είναι προφανές. Και πρέπει τόσο αυτός, όσο και ο Τσαλμπούρης, αλλά και κάποια άλλα παιδιά να βρίσκονται στις κλήσεις της Εθνικής Ομάδας.

Σχετικά άρθρα