Ο Βλάντας Γκαράστας μίλησε για το Ευρωμπάσκετ του ’87 και ισχυρίστηκε ότι ο Αλεξάντερ Γκομέλσκι είχε ενημερωθεί από το ΚΚΕ ότι κάποιοι θα πουλήσουν τον τελικό κόντρα στην Ελλάδα.

«Ο Γκομέλσκι επέστρεψε στην Εθνική ομάδα μόλις λίγες εβδομάδες πριν το Ευρωμπάσκετ της Αθήνας προκειμένου να αντικαταστήσει τον Βλαντιμίρ Ομπούκοφ. Πριν τον τελικό ο Γκομέλσκι με πλησίασε και μου είπε: “Από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ελλάδας ενημερώθηκα ότι υπάρχουν άνθρωποι ανάμεσά μας που θα πουλήσουν το ματς”. Με ρώτησε τι σκέφτομαι γι’ αυτό. Του είπα ότι οι παίκτες μας είναι έντιμοι. Επανέλαβε την ερώτηση για το αν υποπτεύομαι τον Βάλντις Βάλτερς. Του απάντησα πως όχι… Η συζήτηση τελείωσε εκεί.

Είχαμε τεχνικό μίτινγκ πριν φύγουμε για το γήπεδο, για τον τελικό. Μιλούσε ο Γκομέλσκι όταν κάποιος μπήκε και του είπε ότι τον ζητούσαν στο τηλέφωνο. Δεν επέστρεψε άμεσα αλλά μετά από πενήντα λεπτά. Μπήκαμε στο πούλμαν και φύγαμε. Αισθάνομαι ότι ο Γκομέλσκι λειτούργησε περίεργα. Ζήτησε από τον Μαρτσουλιόνις να παίξει άμυνα τον Γκάλη. Αποτέλεσμα; Ο Μαρτσουλιόνις αποβλήθηκε με πέντε φάουλ! Ποτέ δε θα έβαζα τον καλύτερο παίκτη μου να μαρκάρει τον Γκάλη» είπε ο 89χρονος πλέον πάλαι ποτέ βοηθός προπονητή της Σοβιετικής Ένωσης, μιλώντας σε Μέσο της Λιθουανίας.

Σχετικά άρθρα