Το καλοκαίρι για τους περισσότερους μπορεί να είναι μία περίοδος ιδανική για ξεκούραση, όμως για τους περισσότερους αθλητές είναι μία «χρυσή» ευκαιρία για ατομική βελτίωση. Αυτό δεν ισχύει μόνο για τους επαγγελματίες αθλητές αλλά για όλους -μικρούς και μεγάλους- που θέλουν να κάνουν τη διαφορά στη σεζόν που έρχεται. Αυτός είναι και ο λόγος που εξειδικευμένα training camp, σαν αυτό που διοργανώνει η Ακαδημία Ανάπτυξης Αθλητών ανοικτό για όλους τους αθλητές, στέφονται κάθε χρόνο με επιτυχία.

Το basketworld.net επικοινώνησε με τον Τεχνικό Διευθυντή της Ακαδημίας, coach Δημήτρη Γκόφα, ο οποίος σχεδίασε, εκπόνησε και εκτέλεσε το προπονητικό πρόγραμμα που αποτελεί ίσως το παλαιότερο Pick ‘n’ Roll Training Camp της Ελλάδας. Ο έμπειρος τεχνικός, ο οποίος θεωρείται μετρ της ατομικής βελτίωσης με εμπειρία μεγαλύτερη των 30 χρόνων μίλησε για τη σημασία του pick ‘n’ roll στο σύγχρονο μπάσκετ αλλά και για τους λόγους που επιλέγει το training camp που διοργανώνει από τις 4 έως τις 8 Ιουλίου στο Αθλητικό Κέντρο “Σπύρος Λούης” να γίνεται σε δύο γκρουπ με λίγους αθλητές!

Αναλυτικά όσα δήλωσε:

Πόσο σημαντικό είναι το pick ‘n’ roll στο σύγχρονο μπάσκετ;

«Το pick ‘n’ roll αυτή τη στιγμή κυριαρχεί στο σύγχρονο μπάσκετ. Μετά τη μείωση του χρόνου επίθεσης όπου βλέπουμε να πρέπει να γίνει μία επίθεση στα 24 ή στα 14 δευτερόλεπτα το pick ‘n’ roll παίζεται κατά κόρον, καθώς προσφέρει σε μικρό χρονικό διάστημα πολλές επιλογές στον επιτιθέμενο, ενώ την ίδια στιγμή καθιστά επικίνδυνους παίκτες που δεν έχουν στη μπάλα στην κατοχή τους. Ο screener για παράδειγμα μπορεί να μην έχει την μπάλα στα χέρια του, όμως όλη η άμυνα τον θεωρεί εν δυνάμει παίκτη που ενδέχεται να σκοράρει. Μέσα στα χρόνια αυτή η επιθετική συνεργασία δύο ατόμων έχει ενταχθεί στα βασικά του μπάσκετ, ενώ αποτελεί μια απλή και ταυτόχρονα μία σύνθετη κίνηση.

Στο ΝΒΑ, αυτό το παιχνίδι ήρθε στη μόδα τη δεκαετία του 1990 και εξελίχθηκε στην πιο κοινή επιθετική δράση του πρωταθλήματος, ενώ στην Ευρώπη είναι εδώ και κάποιες δεκαετίες ο βασικός τρόπος επιθετικής έκφρασης πολλών σπουδαίων ομάδων. Για να καταλάβετε αυτό που σας λέω αρκεί να δείτε ότι τη σεζόν 2008 – 09, οι ομάδες της Euroleague έπαιξαν σε κατάσταση pick ‘n’ roll το 23% του χρόνου επίθεσης τους κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Δέκα χρόνια μετά, τη σεζόν 2018 οι ομάδες έπαιξαν με ενέργειες Pick and Roll το 42,5% (!) του χρόνου κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς το Pick and Roll πλέον μονοπωλεί το ενδιαφέρον.

Υπάρχουν προπονητές που λατρεύουν να παίζουν pick ‘n’ roll όπως είναι ο Οbradovic, όμως υπάρχουν κι αυτοί που δεν τους αρέσει τόσο όπως ο Βobby Κnight».

Όντας ο τεχνικός υπεύθυνος του πιο παλιού pick ‘n’ roll training camp της Ελλάδας πόσο σημαντικό είναι να μαθαίνουν σωστά το pick ‘n’ roll οι αθλητές; Δεν είναι κάτι που μπορεί κάποιος να το μάθει και αργότερα;

«Εμείς σε αυτό το training camp βάζουμε τις σωστές βάσεις και προσπαθούμε να μάθουμε σε όλους σωστά τις βασικές λεπτομέρειες αυτής της κίνησης. Όλοι μπορούν να κάνουν τα κάπως τα βασικά, όμως όταν δουλεύεις από μικρός τις μικρές λεπτομέρειες τελειοποιείς τις κινήσεις σου όσο μεγαλώνεις. Εμείς κομμάτι – κομμάτι δουλεύουμε σε όλες τις πτυχές με στόχο οι αθλητές να φτάσουν στο σημείο να κάνουν δεύτερη φύση τους το τέλειο pick ‘n’ roll και να τους βγαίνει φυσικά. Μέσα στα χρόνια έχουν αναπτυχθεί πολλοί τρόποι τόσο της επιθετικής εκτέλεσης όσο και της αμυντικής αντιμετώπισης του pick ‘n’ roll κι αυτό είναι κάτι που προσπαθούμε να δείξουμε στους αθλητές μας, ώστε να συμβαδίζουν με την εποχή».

Το training camp προσεγγίζει και τα δύο βασικά ηλικιακά γκρουπ (2004-2014) με τον ίδιο τρόπο; Αν όχι ποιες είναι διαφορές;

«Ο λόγος που υπάρχουν δύο ηλικιακά γκρουπ είναι αρκετά σημαντικός κι έχει να κάνει με την έμφαση που θέλουμε να δίνουμε στην λεπτομέρεια. Με το γκρουπ των μικρότερων ξεκινάμε να δουλεύουμε τις βάσεις κι όχι όλη την κίνηση. Είναι σημαντικό τα παιδιά να μάθουν βήμα βήμα κάθε μικρή λεπτομέρεια και μετά να μάθουν να εκτελούν όλο το pick ‘n’ roll και να το διαβάζουν. Σε πρώτη φάση, λοιπόν, οι μικρότερες ηλικίες μαθαίνουν πως χρησιμοποιούν την ντρίπλα, με ποιους τρόπους πασάρουν, πως υποδέχονται την μπάλα και με ποιους τρόπους τρέχουν και μετακινούνται (τρέξιμο, στροφές, είδη σταματήματος) στο γήπεδο σε άμυνα κι επίθεση».

Μέσα σε μία εβδομάδα τα νέα παιδιά μπορούν να μάθουν και να αναπτύξουν πλήρως μία τεχνική κατάσταση όπως είναι αυτή του pick ‘n’ roll;

«Φυσικά και όχι αυτό που παίρνουν εδώ είναι να μάθουν τα μικρά μυστικά που μπορούν να κάνουν τη διαφορά στο υψηλότερο επίπεδο, να λάβουν κατευθύνσεις και εξατομικευμένες οδηγίες προκειμένου μετά σε καθημερινή βάση να δουλεύουν και να το κάνουν κομμάτι του παιχνιδιού τους. Ο αριθμός χαμηλός που έχουμε αποφασίσει να έχουμε στο training camp είναι γιατί θέλουμε να μπορούμε να έχουμε το πλήρες προφίλ όλων των αθλητών. Να ξέρουμε τις αδυναμίες του, να δουλεύουμε σε αυτές και να του δείχνουμε τον τρόπο να γίνει καλύτερος και αποδοτικότερος. Ο στόχος είναι αυτά που θα μάθουν σε αυτό το training camp να τα δουλεύουν και στις προπονήσεις τους, ώστε σε συνθήκες αγώνα να τους βγαίνουν αυθόρμητα κι όχι να το σκέφτονται».

Βλέπουμε ότι το training camp είναι ανοικτό και για αθλητές άλλων ομάδων. Δεν σας ανησυχεί ότι θα μοιραστείτε τα «μυστικά» σας και με αθλητές που μπορεί να τους βρείτε αντίπαλους στο μέλλον;

«Φιλοσοφία της ΑΑΑ δεν ήταν ποτέ το να κερδίζει τίτλους χωρίς ανταγωνισμό ή να κοιτάει τα πρόσκαιρα αποτελέσματα γι αυτό άλλωστε δεν έχουμε αντρικό. Στόχος εξαρχής ήταν να φτιάχνουμε και να δημιουργούμε παίκτες χωρίς να φοβόμαστε να θυσιάσουμε μία ήττα εις βάρος της εξέλιξης ενός αθλητή. Αυτό είναι μία φιλοσοφία ζωής και δεν κρύβεται πίσω από μικροσωματειακά συμφέροντα. Εμάς στόχος είναι το ελληνικό μπάσκετ να βγάλει μεγάλους αθλητές, δεν μας νοιάζει αν θα βγουν αποκλειστικά από το δικό μας σύλλογο».

Στο παρελθόν έχετε κληθεί από χώρες του εξωτερικού να πραγματοποιήσετε ένα από τα camp σας κι εκεί. Πώς είναι το επίπεδο εκτός Ελλάδας; Οι νέοι Έλληνες παίκτες είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο, είναι πιο εργατικοί, θα τους χαρακτηρίζατε καλύτερα δουλεμένους τεχνικά;

«Εξαρτάται την κάθε περίπτωση θα έλεγα. Γενικά ως λαός έχουμε ένα υψηλό επίπεδο και μπασκετικό iq, όμως η μεγάλη διαφορά είναι ότι υπάρχουν αθλητές που ψάχνονται για να τελειοποιούν το παιχνίδι τους. Υπάρχουν νέοι αθλητές που δεν εφησυχάζονται γιατί πέτυχαν 10, 20, 30 πόντους σε ένα παιχνίδι αλλά θέλουν να γίνουν πραγματικά καλύτεροι και να βρουν τον τρόπο να το σκοράρουν με συνέπεια. Αν με ρωτάτε σε αυτούς τους αθλητές απευθύνεται κι αυτό το training camp. Σε αθλητές που βλέπουν το καλοκαίρι ως μία ευκαιρία να γίνουν καλύτεροι και θέλουν να κάνουν τη διαφορά μέσα από τη σκληρή δουλειά».

Σχετικά άρθρα