Όλα όσα πρέπει να ξέρετε πριν γράψετε το παιδί σας σε μία ομάδα

Η αντίστροφη μέτρηση για να ανοίξουν και πάλι τα σχολεία έχει ξεκινήσει. Λίγες ημέρες απομένουν πριν το… τζάμπολ της σχολικής και όλα τα παιδιά ετοιμάζονται για ακόμα μία μακρά χρονιά γεμάτη με απαιτήσεις και προσδοκίες. Για όλους εμάς, όμως, που κάποτε υπήρξαμε παιδιά η έναρξη του σχολείου συνδυαζόταν πάντα με την έναρξη της μεγάλης μας αγάπης! Το πρώτο κουδούνι συνδυαζόταν με το πρώτο χτύπημα της πορτοκαλί μπάλας.

Η ανάγκη των παιδιών για λίγη χαλάρωση κι επένδυση του ελεύθερου χρόνου τους, όμως, συνήθως συνδυάζεται με… πονοκέφαλο για τους γονείς! Είναι καλό πρόγραμμα αυτό; Ο προπονητής είναι επαγγελματίας ή υπάρχει κίνδυνος λόγω άγνοιας να επιφέρει κάποιο τραυματισμό; Το παιδί μου θα μάθει σωστά τα βασικά του αθλήματος αναπτύσσοντας τις κατάλληλες δεξιότητες; Αυτές και πολλές ακόμα απορίες κατακλύζουν το μυαλό όλων μας όταν πρόκειται να εμπιστευτούμε σε ένα πρόγραμμα τα παιδιά μας!

Το basketworld.net θέλοντας να βρει απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα μίλησε με έναν από τους πιο κατάλληλα καταρτισμένους προπονητές με ειδίκευση στις μικρές ηλικίες, τον Δημήτρη Γκόφα*. Ο Τεχνικός Διευθυντής της Ακαδημίας Ανάπτυξης Αθλητών που εδρεύει στο Μαρούσι -έχοντας ως παρακαταθήκη περισσότερα από 29 χρόνια προπονητικής εμπειρίας σε όλα τα επίπεδα και κατηγορίες του Ελληνικού μπάσκετ- είναι αναμφίβολα ο καθ’ ύλην αρμόδιος για να δώσει τις κατάλληλες απαντήσεις!

Τι είναι αυτό που θα λέγατε σε έναν γονέα να προσέξει όταν θα πάει να γράψει το παιδί του σε μία ομάδα;
«Αρχικά ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Είναι σημαντικό ένας γονέας να ξέρει ότι αφήνει το παιδί του σε συλλόγους που απαρτίζονται από επαγγελματίες που είναι πιστοποιημένες οι γνώσεις τους. Από εκεί και πέρα, ένα από τα μεγάλα προβλήματα που έχω παρατηρήσει μέσα σε αυτά τα χρόνια είναι ότι όλοι γονείς και προπονητές έχουν ως αυτοσκοπό τη νίκη και μόνο. Η νίκη δεν πρέπει να είναι κριτήριο για έναν γονέα. Ο στόχος είναι η σωστή εκμάθηση των βασικών του αθλήματος και η σταδιακή δημιουργία ενός ώριμου πνευματικά αθλητή. Όσο σκληρό κι αν είναι ο δρόμος προς την επιτυχία δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα γι αυτό και μία ήττα μπορεί να διδάξει πολλά τους υπό διαμόρφωση χαρακτήρες των παιδιών. Αν, λοιπόν, είχα να συμβουλέψω κάτι τους γονείς αυτό θα ήταν να εμπιστεύονται επαγγελματίες που έχουν βαθιά γνώση του αντικειμένου και προπονητικά προγράμματα που έχουν ουσιαστικές βλέψεις κι όχι πρόσκαιρες επιτυχίες».

Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε μία στροφή των ομάδων στις ακαδημίες, όμως δεν βλέπουμε να συνδυάζεται με την ανάδειξη νέων ταλέντων. Γιατί συμβαίνει αυτό;
«Αρχικά είναι καλό, που έστω και εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, το ελληνικό μπάσκετ άρχισε και πάλι να στρέφεται στη βάση του. Δυστυχώς, όμως, δεν θεωρώ ότι γίνεται οργανωμένα αυτό. Όπως ανέφερα και πριν, είναι λίγοι οι σύλλογοι που δεν ενδιαφέρονται αποκλειστικά για τα όσα γράψει ο φωτεινός πίνακας στο τέλος ενός αγώνα. Για να σας δώσω ένα παράδειγμα, στην Ακαδημία Ανάπτυξης Αθλητών από την πρώτη ημέρα είπαμε ότι επιζητούμε τις νίκες, όμως ποτέ δεν θα θυσιάσουμε τη φιλοσοφία και τη βάση του προγράμματος που έχουμε εκπονήσει για να εξυπηρετήσουμε ένα τέτοιο σκοπό. Αυτός ο δρόμος μπορεί να ήταν ο δύσκολος, όμως πριν ολοκληρωθούν πέντε χρόνια είδαμε παίκτες να αναδεικνύονται και να ανοίγουν τα φτερά τους από το τοπικό της ΕΣΚΑ σε ομάδες Α1 και Α2».

Μιας και αναφερθήκατε στην Ακαδημία Ανάπτυξης Αθλητών θα θέλατε να μας εξηγήσετε λίγο τον τρόπο που είναι δομημένη η φιλοσοφία της;
«Η Ακαδημία είναι ένας σύλλογος που δεν έχει δομηθεί για να παίξει στην Α1, για την ακρίβεια δεν έχει καν αντρικό τμήμα. Οι αθλητές μας, έρχονται σε εμάς και χωρίς οικονομικά ανταλλάγματα είναι ελεύθεροι όταν φτάσουν στο αντρικό τμήμα να πάρουν μεταγραφή και να φύγουν για ομάδα της επιλογής τους. Από την πρώτη δημοτικού που θα έρθει ένα παιδί σε εμάς ο πρωταρχικός μας στόχος είναι να καλλιεργήσουμε το χαρακτήρα και τον ψυχισμό του δημιουργώντας αθλητές που δεν φοβούνται το παιχνίδι αλλά αντιθέτως βγαίνουν μπροστά γιατί νιώθουν την αυτοπεποίθηση για όσα έχουν διδαχθεί. Το δεύτερο σκέλος που δουλεύουμε πολύ είναι το τεχνικό. Καλώς ή κακώς για να μάθεις κάτι χρειάζονται τέσσερα πράγματα: επανάληψη, υπομονή, επιμονή και φυσικά σωστή κατεύθυνση. Ως ομάδα επιλέξαμε αντί του μάρκετινγκ να επενδύσουμε στο πρόγραμμά μας, το οποίο έχει επιρροές από τον Αμερικάνικο κι Ευρωπαϊκό τρόπο εκμάθησης του αθλήματος, που προσαρμόσαμε μέσα από χρόνια καθημερινής τριβής στα ελληνικά δεδομένα. Ξέρουμε ότι σε βάθος χρόνου το πρόγραμμα είναι αυτό που θα αντέξει και θα κάνει τη διαφορά κι όχι δύο νίκες ή μία λαμπερή διαφήμιση».

* Ο Δημήτρης Γκόφας είναι Τεχνικός Διευθυντής κι εμπνευστής της Ακαδημίας Ανάπτυξης Αθλητών Αμαρουσίου (Κλειστό Σπ. Λούης). Θεωρείται μετρ της ατομικής βελτίωσης με εμπειρία μεγαλύτερη των 29 χρόνων έχοντας εργαστεί σε ομάδες Α1 κι Α2. Είναι ο πρώτος Έλληνας προπονητής που έπειτα από πρόσκληση δημιούργησε camp στο εξωτερικό (Βέλγιο), ενώ ήταν ο επιστημονικός υπεύθυνος που σχεδίασε το θερινό αθλητικό πρόγραμμα των Αρσακείων Σχολείων, του «1ο Papaloukamp» και πολλών ακόμα camp.

Σχετικά άρθρα