Πόσο κρίμα είναι να βάζουμε τα χεράκια μας και να βγάζουμε τα ματάκια μας; Αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες με τις αλυσιδωτές αντιδράσεις σε Α1 και Α2, φαντάζει στα μάτια μας με… θέατρο του παραλόγου. Συνήθως οι αλλαγές γίνονται για βελτίωση, όχι για πισωγύρισμα, αλλά στην προκειμένη περίπτωση οι ιθύνοντες είπαν να κάνουν μια θλιβερή εξαίρεση.

Για όσους νομίζουν ότι το μπάσκετ είναι μόνο… Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, Άρης, ΠΑΟΚ πλανώνται πλάνην οικτρά! Τα καλύτερα βρίσκονται πίσω από την… κουρτίνα, εκεί όπου οι μικροί και ταπεινοί ήρωες καταφέρνουν να επιβιώνουν οι ομάδες τους, χωρίς να κουβαλούν ένα “βαρύ” brand name.

Στην πρώτη τη τάξει κατηγορία έχουμε πολλά λαμπρά παραδείγματα. Υπάρχουν, βέβαια, και ορισμένοι… παρτάκηδες που θέλησαν να μειωθούν οι ομάδες για να μεγαλώσει η πίτα και να πάρουν μεγαλύτερο κομμάτι, όμως είναι κρίμα κι άδικο να τους εξισώνουμε όλους. Υπάρχουν και κάποιοι παράγοντες που παραμένουν ρομαντικοί και βάζουν σε προτεραιότητα το καλό του μπάσκετ. Είναι ελάχιστοι, όμως, δυστυχώς!

Μείωση των ομάδων επισύρει και μείωση του ενδιαφέροντος, καθώς θα έχουμε λιγότερους πόλους, πάνω που η επαρχία είχε αρχίσει να αποκτά πολλούς εκπροσώπους και να μεγαλώνει το εύρος της δύναμής της. Τα κομμάτια της πίτας θα γίνουν πιο μεγάλα, όμως σιγά-σιγά η πίτα θα μικρύνει, οπότε ποιο το κέρδος σας κύριοι… κοντόφθαλμοι;

Πάμε τώρα και στην Α2, η οποία για την επόμενη διετία θα βιώσει μια μεγάλη παρακμή. Ένα εκ των αγαπημένων πρωταθλημάτων του κόσμου, ανέβηκε πολλά επίπεδα χάρη στην ιδέα της ΕΟΚ για τη θέσπιση των πλέι οφ που προσφέρουν σασπένς και κρατούν “ζεστές” τις περισσότερες ομάδες για να μην κατεβάζουν… γενικό πριν τελειώσει το πρωτάθλημα. Τώρα, καληνύχτα!

Η υποβάθμιση που γίνεται της δεύτερης τη τάξει κατηγορίας δείχνει τάσεις… αυτοκαταστροφής από την πλευρά των ιθυνόντων. Ένα πρωτάθλημα… φιλέτο, το οποίο θα έπρεπε να προσπαθήσουν να αναβαθμίσουν κι άλλο, το αφήνουν στην τύχη του. Τη στιγμή οι ομάδες συνεχίζουν να δίνουν πολλά λεφτά σε δύσκολους οικονομικά καιρούς, θα πρέπει να κονταροχτυπηθούν 5-6 τοπ αντίπαλοι για μία προνομιούχα θέση. Κι αν ξεφύγει κάποιος από νωρίς, τότε στη συνέχεια δεν θα υπάρχει το παραμικρό ενδιαφέρον. Αυτά είναι τα όνειρά σας, κύριοι;

Μακάρι να αλλάξει κάτι την τελευταία στιγμή. Ελπίζουμε να πρυτανεύσει η λογική και να γλιτώσουμε τα χειρότερα που πάνε να έρθουν σε μια κρίσιμη εποχή για το μπάσκετ.