Του Σωτήρη Γκιουλέκα

Δεν θα ξεχάσω ποτέ τις εμπειρίες και τα λόγια από αυτόν τον προπονητή. Θεωρώ πως όλοι μας είχαμε έναν προπονητή που τα λόγια του τα κουβαλάμε μαζί μας και είναι οδηγός στην πορεία μας στο άθλημα. Επηρέασαν όχι μόνο την πορεία μας στο άθλημα, αλλά πολλές φορές και την στάση ζωής που ακολουθήσαμε.

Οι προπονητές έχουν μια μοναδική ευκαιρία, κατά την γνώμη μου, να επηρεάζουν θετικά την ζωή των αθλητών. Έχουν τεράστιο αντίκτυπο στους παίκτες τους, είτε το γνωρίζουν είτε όχι. Για να έχουν όμως θετικό αντίκτυπο στη ζωή ενός παίκτη πρέπει να είναι θετικοί με τον εαυτό τους. Να είναι διδακτικοί και όχι καταστροφικοί, να χτίσουν τους ανθρώπους και να μην τους αποκόψουν. Είναι σημαντικό να ενδιαφέρεστε για τους αθλητές σας, όχι μόνο πως θα βάλουν την μπάλα στο καλάθι, αλλά και πως θα βελτιώνονται ως άνθρωποι.

Αφιερώστε χρόνο εκτός γηπέδου συζητώντας πράγματα που έχουν να κάνουν με την κοινωνία, με την ζωή. Δείξτε του ποσά πράγματα μπορεί να κερδίσει ένας αθλητής μέσα από το μπάσκετ .Πόσες εμπειρίες, ποσά καινούρια μέρη θα γνωρίσει, πόσες διαφορετικές κουλτούρες θα συναντήσει, πόσους διαφορετικούς ανθρώπους θα γνωρίσει και θα συνεργαστεί.

Μικροκοινωνία είναι το μπάσκετ και τα λόγια, οι συμπεριφορές, οι εικόνες που θα μεταφέρει ένας προπονητής στον αθλητή θα γίνουν βιώματα και θα επηρεάσουν την ζωή του. Ας την επηρεάσουν με θετικό τρόπο οι στιγμές που έγιναν μαθήματα ζωής να τον ακολουθούν σε όλη του την πορεία στο άθλημα. Ο προπονητής να γίνει το πρότυπο του, όπως έγινε και για μένα ένας προπονητής-Άνθρωπος με Α κεφάλαιο!!!

Σχετικά άρθρα