Ο Ομοσπονδιακός τεχνικός της εθνικής ανδρών, Δημήτρης Ιτούδης, παραχώρησε συνέντευξη στην «Basketnews», σχετικά με την εμπειρία του να προπονεί έναν εκ των κορυφαίων, αν όχι τον κορυφαίο εν ενεργεία μπασκετμπολίστα στον κόσμο, τον Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Ο Ιτούδης έκανε αναφορά στο χαμηλό προφίλ που διατηρεί ο «Greek Freak» έως σήμερα, την αγάπη του για το άθλημα, την επιθυμία του να μαθαίνει και να γίνεται καλύτερος.

«Ο μόνος τίτλος που δεν κέρδισε είναι αυτός: Μετάλλιο και τίτλος με την εθνική ομάδα. Και εύχομαι, είτε είμαι εγώ προπονητής είτε κάποιος άλλος, ο Γιάννης να βοηθήσει την εθνική Ελλάδας και τους άλλους παίκτες να κερδίσουν,» σχολίασε ο ομοσπονδιακός μας τεχνικός.

Στη συνέχεια, όμως αποκάλυψε πως «έπρεπε να συνεργάζομαι με έξι άτομα από τους Μπακς καθημερινά για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζεται ο Γιάννης στο load management, τον πόνο που μπορεί να έχει και άλλα πράγματα. Δεν είναι όπως συμβαίνει με τους Ευρωπαίους παίκτες». Ο νυν τεχνικός της Φενερμπαχτσέ εξέφρασε δε την ανησυχία του να έρθει η στιγμή που και οι ευρωπαϊκές ομάδες θα ζητούν αντίστοιχη αντιμετώπιση για τους δικούς τους Ευρωπαίους διεθνείς παίκτες από τους Ομοσπονδιακούς προπονητές.

Αναλυτικά, ο Δημήτρης Ιτούδης δήλωσε στην «Basketnews»:

«Υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο πρέπει να εξελίξει το παιχνίδι του στην ευρωπαϊκή σκηνή, δουλεύοντας με ορισμένες προσαρμογές που κάνουν άλλες ομάδες λόγω των χαρακτηριστικών, των δεξιοτήτων, των πλεονεκτημάτων και των μειονεκτημάτων που μπορεί να έχει στο παιχνίδι του. Είναι ανοιχτός να συζητήσει και να ανακαλύψει νέους τρόπους για να βοηθήσει την ομάδα και τους συμπαίκτες του, κάτι που τον κάνει πολύ σημαντικό για την ομάδα και τη χημεία.

Αλλά όσον αφορά τη συνεργασία, θα έλεγα ότι ήταν πολύ ομαλή. Ο Γιάννης θέλει κάποιον να τον προπονεί. Ξεκινά από την ταπεινοφροσύνη του. Πατάει και με τα δύο πόδια στο έδαφος. Έχει πολλά ακόμα να κάνει για να ωριμάσει κι άλλο ως παίκτης. Το μόνο σίγουρο είναι ότι του αρέσει το άθλημα και είναι ζωντανό παράδειγμα. Από αυτή την οπτική ήταν εύκολο.

Γίνεται πιο ώριμος. Πέρασε από πολλές κακουχίες στην ευρωπαϊκή σκηνή και εξελίχθηκε ως ένας από τους καλύτερους, αν όχι ο καλύτερος, στον κόσμο. Κέρδισε το πρωτάθλημα στο NBA και πολλούς ατομικούς τίτλους. Ο μόνος τίτλος που δεν κέρδισε είναι αυτός. Μετάλλιο και τίτλος με την εθνική ομάδα. Και εύχομαι, είτε είμαι εγώ προπονητής είτε κάποιος άλλος, ο Γιάννης να βοηθήσει την εθνική ομάδα και τους άλλους παίκτες να κερδίσουν.

Όσον αφορά στην προσέγγιση και τη συνεργασία με έναν παίκτη που αποτελεί περιουσιακό στοιχείο για μια ομάδα του ΝΒΑ, είναι διαφορετικά. Έπρεπε να συνεργάζομαι με έξι άτομα από τους Μπακς καθημερινά για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζεται ο Γιάννης στο load management, τον πόνο που μπορεί να έχει και άλλα πράγματα. Δεν είναι όπως συμβαίνει με τους Ευρωπαίους παίκτες. Ίσως φτάσουμε στο σημείο να πει ο Ολυμπιακός “Ας διαχειριστούμε τον Σλούκα έτσι'”. Ίσως η Παρτιζάν πει “ας διαχειριστούμε τον Παπαπέτρου έτσι”. Ή θα έρθει η Φενέρ και θα πει, “διαχειριστείτε τον Καλάθη με αυτόν τον τρόπο”».

Σχετικά άρθρα