Χαμηλούς τόνους, όπως και ο Γιάννης Αντετοκπύνμπο νωρίτερα, κράτησε ο Δημήτρης Ιτούδης στο πλαίσιο του Media Day, κρατώντας χαμηλά τον πήχη ενόψει του Eurobasket, ενώ αναφέρθηκε και στην κατάσταση της ομάδας.

Αναλυτικά όσα είπε ο ομοσπονδιακός προπονητής:

«Να σας ευχαριστήσω που είστε εδώ. Είναι Αύγουστος και η παρουσία σας εδώ δείχνει ότι ενδιαφέρεστε για την Εθνική. Δεν είμαστε έτοιμοι ακόμα. Είμαστε στη διαδικασία του να γίνουμε έτοιμοι»

Για τις προσδοκίες που υπάρχουν: «Προτρέχουμε πάρα πολύ. Η προσδοκία είναι καλή, αλλά πρέπει να βασίζεται σε γνώση, ικανότητες, σε επανάληψη, σε ρυθμό. Ακόμα δεν έχουμε γίνει ομάδα. Ακόμα οι αθλητές δεν ξέρουν εμένα και εγώ τους αθλητές. Σήμερα θα έπρεπε να ήταν η τρίτη προπόνηση που θα κάναμε μαζί και υπάρχουν προβλήματα. Από την αρχή της προετοιμασίας μας λείπει ο Παπαγιάννης και δεν προπονείται μαζί μας. Όπως καταλαβαίνεις δεν μπορούν να βγουν συμπεράσματα όταν κάποιος δεν είναι στην προπόνηση. Θανάσης, Γιάννης και Τάιλερ μπήκαν στην προπόνηση στις 4 του μηνός. Σήμερα έχουμε κάποια μικροπροβλήματα και δεν θα είναι ο Γιάννης στη σημερινή προπόνηση.

Γιατί τα λέω αυτά. Δεν είναι δικαιολογίες, είναι μια πραγματικότητα. Ο χρόνος είναι λίγος χρειαζόμαστε και το κάθε δευτερόλεπτο. Όταν θα γίνουμε ομάδα τότε θα μπορούμε να μιλάμε για συμπεράσματα. Προφανώς η λέξη βάθρο είναι κάτι που δεν μας αγγίζει. Μας αγγίζει σαν ιδέα ή σαν ένα όνειρο. Είμαστε εδώ για να χρησιμοποιούμε και το τελευταίο δευτερόλεπτο. Να είμαστε εδώ αν πονάμε λίγο, αν δεν έχουμε όρεξη μια ημέρα, αν έχουμε το οποιοδήποτε πρόβλημα ώστε να δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό. Να βρούμε τρόπο να δώσουμε τον δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό. Αυτό μπορούμε να το υποσχεθούμε»

Για την διαχείριση του Γιάννη Αντετοκούνμπο: «Έχουμε την τύχη και την χαρά να έχουμε έναν παγκόσμιου επιπέδου αθλητή. Έχουμε ταυτόχρονα πολλούς καλούς αθλητές στο ευρωπαϊκό χώρο που μπορούν να δημιουργήσουν για τον εαυτό τους. Αυτά τα δύο στοιχεία που πρέπει να τα παντρέψουμε. Αυτό χρειάζεται προπονήσεις. Δεν υπάρχει μαγική συνταγή. Επανάληψη, βίντεο, διόρθωση. Δεν έχουμε να κάνουμε με σεζόν δέκα μηνών. Έχουμε να κάνουμε με ένα σπριντ. Πρέπει να προσαρμόσουμε το παιχνίδι μας όταν δημιουργεί ο Γιάννης, ο Τάιλερ, ο Νικ, ο Κώστας. Όταν θα είμαστε όλοι μαζί θα μπορούμε να μιλήσουμε πιο ξεκάθαρα»

Για την άμυνα: «Η άμυνα είναι αναπόσπαστο κομμάτι του παιχνιδιού. Οι αθλητές ήρθαν όλοι με διάθεση και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Έχουμε κορμιά που μπορούν να γεμίσουν την ρακέτα και να προσαρμοστούν στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Να στείλουν τον αντίπαλο σε λάθη. Ένα στοιχείο θα πρέπει να είναι το να οδηγήσουμε τον αντίπαλο σε λάθη. Να δημιουργήσουμε λάθη. Ένα στοιχείο θα είναι και αυτό. Όχι όμως το μόνο. Θα πρέπει να έχουμε μία ταυτότητα ομάδας η οποία αμυντικά θα ξέρει τι πρέπει να κάνει»

Για το τι θα αλλάξει στο επιθετικό κομμάτι: «Ο καθένας θα βάλει το κομμάτι του και θα προσπαθήσει να φτιάξει πράγματα για εκείνον και τους συμπαίκτες του. Θα προσπαθήσουμε να έχουμε συνοχή και να φτιάξουμε καταστάσεις. Μια ομάδα για να χάσει δεν έχει να κάνει μόνο με το επιθετικό ή μόνο με το αμυντικό κομμάτι. Προφανώς αν είσαι καλός στην επίθεση παίρνεις ενέργεια για να παίξεις καλύτερη άμυνα».

Για τη διαχείριση των προσωπικοτήτων: «Το θέμα είναι κάθε μία από αυτές τις προσωπικότητες είναι πως θα διαχειριστεί την κατάσταση από μόνος του. Να ξέρουμε που πρέπει να βρίσκεται ο καθένας. Όσο μπορούμε να το κάνουμε. Τίποτα δεν είναι εύκολο στη ζωή. Μεγάλα πράγματα και καλά πράγματα ήρθαν όταν δεν τα περιμένατε. Προσπαθούμε να πάμε βήμα. Πρώτη φορά έχουμε τόσο μεγάλα μίτινγκ με τους προπονητές. Έχουμε μακρά μίτινγκ με τα οποία προσπαθούμε να βρούμε την κατάλληλη χημεία»

Για τις απουσίες: «Το γιατί ανήκει στο ιατρικό τιμ. Αυτό το οποίο θέλουμε είναι να έχουμε τους αθλητές στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Όταν ο αθλητής δεν είναι 100% δεν τον διαχειρίζομαι στον αγωνιστικό χώρο. Στη σημερινή προπόνηση είμαστε μείον τρεις. Αυτό που εύχομαι είναι αυτοί που θα μείνουμε είναι να είναι όλοι υγιείς και να είναι δικός μου πονοκέφαλος ποιοι θα πάνε στο Eurobasket.

Αυτή είναι η πρόκληση για εμένα. Να βάλουμε απλά πράγματα τα οποία μπορεί να γίνουν σύνθετα στην πορεία. Να ξεκινήσουμε με κάτι απλό. Πώς τρέχουμε, ποιες είναι οι αποστάσεις, ποιες είναι οι γραμμές που τρέχουμε»

Για τα πλάνα και το επίπεδο: «Οι αθλητές αυτοί είναι σε υψηλό επίπεδο ούτως ή άλλως. Μπορείς να αλλάξεις τη γωνία σε ένα Pick and roll και να είναι ένα νέο σύστημα. Δεν είναι κάτι δύσκολο για αυτού του επιπέδου τους αθλητές. Εγώ πρέπει να προσαρμοστώ στις αδυναμίες και τις δυνατότητες των αθλητών. Πάμε στην επόμενη προπόνηση. Αυτό είναι το μέλλον το προπονητικό. Η επόμενη προπόνηση»

Σχετικά άρθρα