Ο Αντρέι Κιριλένκο τόνισε ότι οι ρωσικές ομάδες δεν θα αγωνιστούν του χρόνου στην Ευρώπη! Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας, η Ούνικς Καζάν και η Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης αποκλείστηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και ο πρόεδρος της ρωσικής ομοσπονδίας εξήγησε:

«Η τρέχουσα πολιτική κατάσταση δεν μας ευνοεί. Η ισχυρή επιρροή μιας συγκεκριμένης πολιτικής άποψης δεν μας επιτρέπει να συμμετέχουμε στις διασυλλογικές και εθνικές διοργανώσεις, επειδή ακριβώς πολλές ομάδες αρνούνται να παίξουν εναντίον μας. Κατανοώ απόλυτα τη FIBA. Τον Σεπτέμβριο θα διεξαχθεί το EuroBasket. Αν παίξει η Ρωσία, θα αντιδράσουν 20 ομάδες και θα πουν: “Δεν παίζουμε με αυτούς”! Τι θα κάνει η FIBA; Θα αποκλείσει 20 ομάδες και η Ρωσία θα γίνει πρωταθλήτρια Ευρώπης; Είναι παράξενο.

Το ξέρουμε όλοι πολύ καλά. Λένε πως ο αθλητισμός πρέπει να μένει μακριά από την πολιτική, όμως όλα έχουν να κάνουν με την πολιτική. Δεν είμαστε πολιτικοί! Παίζουμε μπάσκετ και αυτό είναι όλο. Πριν από δυο χρόνια ήταν όλοι επιδημιολόγοι, τώρα έγιναν όλοι πολιτικοί.

Λόγω των αποκλεισμών της Ρωσίας σε όλα τα επίπεδα, έχουμε ένα ελεύθερο καλοκαίρι, που σημαίνει ότι οι πρώτες ομάδες θα κάνουν ένα “διάλειμμα” και οι μικρές εθνικές θα συνεχίσουν προπονήσεις. Δεν θα παίξουμε στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις του χρόνου σε διασυλλογικό επίπεδο, επομένως πρέπει να δώσουμε εκεί όλη την προσοχή μας».

Σχετικά άρθρα