Για να πετύχεις, πρέπει να κοπιάσεις. Ο Κόμπι Μπράιαντ, από το 1996 και εντεύθεν, είχε αποδείξει πως η δουλειά δεν τον τρόμαζε. Το αντίθετο μάλιστα. Δίδαξε τον εαυτό του να επιβιώνει σε δύσκολες καταστάσεις, φτάνοντας στο σημείο να τις επιδιώκει ο ίδιος.

Και όχι μόνο αυτό. Το ευχαριστιόταν. Για αυτό το λόγο κατέκτησε πέντε πρωταθλήματα ΝΒΑ και θεωρείται ένας από τους δέκα καλύτερους παίκτες όλων των εποχών.

Υπάρχει όμως μία στιγμή στην αθλητική ζωή του αδικοχαμένου Κόμπι που αποτέλεσε το εφαλτήριο για την εκτόξευσή του στην κορυφή. Το 2007, οι Λος Άντζελες Λέικερς αποκλείστηκαν στον πρώτο γύρο των πλέι οφ από τους Φοίνιξ Σανς με 4-1. Ο Μπράιαντ ήταν εξαιρετικός στη σειρά, με 32.8 πόντους (ατομικό ρεκόρ στην postseason), 5.2 ριμπάουντ και 4.4 ασίστ, ενώ στην κανονική περίοδο του πρωταθλήματος οι αντίστοιχοι αριθμοί ήταν 31.6 (πρώτος σκόρερ), 5.7 και 5.4.

Ο «Black Mamba», αμέσως μετά το τέλος της σειράς, και μέχρι να ξεκινήσει η αγωνιστική περίοδος 2007-2008 (Απρίλιος-Οκτώβριος 2007), έθεσε σε εφαρμογή το περιβόητο, πλέον, πρόγραμμα γυμναστικής «666». Έξι ώρες την ημέρα, έξι ημέρες την εβδομάδα, έξι μήνες το χρόνο. Η περιοδικότητα αυτού του προγράμματος είναι τόσο έντονη, που πολλοί αθλητές αρνούνται να το επιχειρήσουν. Σκοπός του Μπράιαντ ήταν να βελτιωθεί ακόμα και σε τομείς –επίθεση– που δεν υπήρχαν, εκ πρώτης όψεως, περιθώρια βελτίωσης, αλλά και να διατηρήσει την εκρηκτικότητα, την ταχύτητα, τη δύναμη και την αλτικότητά που τον διέκριναν μέχρι το τέλος της καριέρας του.

Ας δούμε αναλυτικά το πρόγραμμα γυμναστικής 666. Οι έξι ώρες εντονότατης άσκησης την ημέρα αποτελούνται αρχικά από 2 ώρες τρέξιμο. Σκοπός του Μπράιαντ εδώ είναι η βελτίωση της αντοχής του. Ακολουθούν 2 ώρες μπάσκετ, 1 ώρα αερόβιας άσκησης και άλλη 1 ώρα με βάρη. Όσον αφορά την αερόβια γυμναστική του προγράμματος, ο Κόμπι έχει ως στόχο τη βελτίωση της εκρηκτικότητάς του, κάνοντας σχοινάκι, μποξ, καθώς και τέσσερα σπριντ 400 μέτρων και δύο των 200 μέτρων, με δύο δίλεπτα διαλείμματα ανάμεσα στα σπριντ να είναι απαραίτητα. Στο τελευταίο μέρος της προπόνησης, ο ηγέτης των Λέικερς γυμνάζεται με βάρη: 2 ημέρες στήθος, πλάτη, ώμοι και κοιλιακοί, 2 ημέρες χέρια και κοιλιακοί και 2 ημέρες πόδια και κοιλιακοί.

Η τελευταία ημέρα της εβδομάδας μένει ελεύθερη. Η ξεκούραση είναι απαραίτητη για κάθε αθλητή, ειδικά όταν μιλάμε για έναν επαγγελματία, όπως ο Μπράιαντ. Άραγε, πόσοι παίκτες, ανεξαρτήτως αθλήματος, έχουν το σθένος να υποβάλλουν τον εαυτό στους σε τέτοιου είδους «βασανιστήρια», προκειμένου να κερδίσουν το μερτικό που τους αντιστοιχεί από την πίτα του μεγαλείου; Ελάχιστοι.

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, το «πρόγραμμα γυμναστικής 666» είναι πολύ δυνατό, απαιτητικό και δύσκολο. Αφορά μόνο επαγγελματίες αθλητές (και μάλιστα όχι όλους) και ίσως πολύ γυμνασμένα άτομα. Αν ξεκινούσε ένας μέσος γυμνασμένος άνθρωπος τη συγκεκριμένη ρουτίνα το πιθανότερο είναι ότι θα κατέληγε σε υπερκόπωση και burnout την 5η-6η ημέρα.

Σχετικά άρθρα