Ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ, Βαγγέλης Γαλατσόπουλος έδωσε μια εφόλης της ύλης συνέντευξη στον FOCUS FM 103,6.

Αναλυτικά όσα είπε:

Για την επανεκλογή του στην προεδρία του ΕΣΑΚΕ: «Ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ, είναι πρόεδρος για όλες τις ομάδες. Δεύτερον είναι μεγάλη τιμή για μένα, το να σε στηρίζουν οι ιδιοκτήτες των ομάδων για τρίτη συνεχόμενη θητεία, που αυτό σημαίνει ότι στις δυο προηγούμενες θητείες έχουν γίνει πολλά βήματα προόδου ως προς την αξιοποίηση και την καλύτερη εικόνα του επαγγελματικού πρωταθλήματος της Basket League.

Νομίζω ότι τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια καταφέραμε σημαντικές συμφωνίες με πρώτο και κύριο μετά από 20 χρόνια την κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Η συμφωνία επιτεύχθηκε στα πλαίσιο της συνεργασίας όλων των ομάδων με τον ΕΣΑΚΕ, δεύτερο επίτευγμα θεωρώ ότι πλέον ο ΕΣΑΚΕ έχει λόγο στην αδειοδότηση των ομάδων. Από εκεί και πέρα έγιναν σημαντικές χορηγικές συμφωνίες με τις αρκετές σημαντικές εταιρείες και επίσης μια σημαντική δουλειά πιστεύω ότι ήταν η επαναφορά του All Star Game μετά από οκτώ χρόνια, που έγιναν τρία All Star Game στην Πάτρα, στην Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο. Και πέρσι καθιερώσαμε έναν νέο θεσμό, το Σούπερ Καπ που παίρνουν μέρος οι πρώτες τέσσερις ομάδες του πρωταθλήματος, είναι ο πρώτος τίτλος της καινούργιας χρονιάς. Πέρσι το πήρε ο Προμηθέας και πιστεύω ότι ο θεσμός κάθε χρόνο θα γίνεται και καλύτερος».

Για το ποσοστό από το στοίχημα στις ομάδες και πόσο σημαντικό είναι: «Αυτό πραγματικά είναι θέμα που τρέχαμε από πέρσι τον Νοέμβριο μετά την ψήφιση του νόμου ότι θα φορολογούνται τα δελτία του στοιχήματος. Είχαμε μα επικοινωνία και με το υπουργείο οικονομικών και τον κ. Αυγενάκη. Πράγματι όπως ενημέρωσα και τα μέλη του Δ.Σ την περασμένη εβδομάδα, πλέον επίσημα ψηφίστηκε και βγήκε το ΦΕΚ που προβλέπει την χρηματοδότηση των ομάδων μέσα από το στοίχημα, μέσα από την φορολόγηση.

Έχει αποφασιστεί για το μπάσκετ ένα ποσοστό 15% στην ουσία είναι ένας προϋπολογισμός 100.000.000 ευρώ που θα μοιράζεται στον επαγγελματικό και στον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Αυτά μοιράζονται σε 50+50 σε επαγγελματικό και ερασιτεχνικό, άρα το μπάσκετ θα παίρνει το 15%, ήτοι περίπου 7.500.000 ευρώ τον χρόνο. Θα γίνει η καταβολή αυτών των χρημάτων σε δυο δόσεις, Ιούλιο και Ιανουάριο που θα γίνεται η προκαταβολή και η εκκαθάριση. Για φέτος λόγω της ειδικής χρονιάς ελέω της πανδημίας που υπάρχουν μεγάλες απώλειες, θα δοθεί προκαταβολικά και μάλιστα μέσα στον Μάρτιο το ποσό των 3.000.000 ευρώ που θα μοιραστεί ισότιμα σε όλες τις ομάδες.

Είναι μια ιστορική συμφωνία για τον αθλητισμό και πραγματικά αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους. Νομίζω ότι θα βοηθήσει πάρα πολύ ούτως ώστε από τα επόμενα χρόνια να δούμε ένα καλύτερο επαγγελματικό μπάσκετ από όλες τις ομάδες.

Το τηλεοπτικό είναι συμφωνημένο για τρία χρόνια, όπως και η χορηγία του πρωταθλήματος, οπότε αυτά από το στοίχημα θα είναι πρόσθετα έσοδα».

Για την επιστροφή του κόσμου στα γήπεδα: «Σίγουρα θα είναι μεγάλη ένεση για τις ομάδες η επιστροφή του κόσμου. Εμείς από τον Ιούνιο δημιουργήσαμε την υγειονομική επιτροπή και το πρωτόκολλο. Χάρη σε αυτό τώρα παίζουμε κάθε Σαββατοκύριακο, με όποια προβλήματα υπάρχουν. Μας βοήθησε όμως να ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα και τα πλέι οφ. Δόξα τον Θεό ως τώρα πάμε πολύ καλά».

Σχετικά άρθρα