Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποίησε κοινές δηλώσεις μετά τη τη συνάντηση με τον πρόεδρο της UEFA, Αλεξάντερ Τσεφέριν και τη διευρυμένη σύσκεψη που ακολούθησε με τη συμμετοχή των αρμόδιων υπουργών και των Προέδρων των ΠΑΕ Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού, ΑΕΚ και εκπροσώπου του ΠΑΟΚ, για τη βία στα γήπεδα.

Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός γνωστοποίησε την απόφαση για “κλείσιμο” όλων των συνδέσμων όλων των ομάδων. Πλέον, θα υπάρχει μόνο ένας ανοιχτός, ο οποίος ωστόσο θα έχει έδρα τα γραφεία της εκάστοτε ΠΑΕ, μιας και θα υπάγεται σε αυτήν. Επίσης, ο Πρωθυπουργός τόνισε πως είναι ανοιχτό και το ενδεχόμενο αποκλεισμού των ευρωπαϊκών συλλόγων από την Ευρώπη, αν και ελπίζει πως δεν θα χρειαστούν τόσο δραστικές αποφάσεις. Τέλος, η Ελληνική Αστυνομία θα ελέγχει την είσοδο των φιλάθλων στις “θύρες” που δημιουργούν προβλήματα.

Μεταξύ άλλων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε:

«Η χώρα μας φιλοξενεί τον ευρωπαϊκό τελικό του Super Cup. Κανονικά ένα τέτοιο γεγονός θα έπρεπε να σηματοδοτεί μόνο την ειρηνική συνάντηση φιλάθλων από διαφορετικές ομάδες και χώρες. Όμως, δυστυχώς, πραγματοποιείται στη σκιά ενός πένθους επειδή έτσι το θέλησαν κάποιες εγκληματικές συμμορίες…

Δυστυχώς συχνά και η στάση των συλλόγων, των συνδέσμων, ακόμα και του Τύπου, δεν προωθεί μία κουλτούρα συνύπαρξης. Απαιτείται η κινητοποίηση όλων…

Οι ένοχοι θα βρεθούν και θα τιμωρηθούν. Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, έχει κανόνες. Η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη. Δεν δέχεται υποδείξεις από άστοχη φωνή εκτός συνόρων, ακόμα και αν αυτή είναι επίσημη (…). Σε εθνικό επίπεδο όπως ορίζει ο νόμος οι λέσχες των οργανωμένων οπαδών θα κλείσουν. Κάθε ομάδα θα έχει έναν μόνο σύνδεσμο. Η αστυνομία θα έχει ουσιαστικό έλεγχο για να ελέγχει την είσοδο των οργανωμένων οπαδών».

«Η πολιτεία επανεξετάζει το πλέγμα των μέτρων της κατά της αθλητικής βίας. Εντοπίστηκαν κενά που θα καλυφθούν» διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας ότι «ωστόσο δεν θα πετύχουμε τον στόχο χωρίς τη συμμετοχή των ομάδων και των ιδιοκτητών τους. Έχουν και αυτοί χρέος να ενεργοποιήσουν κάμερες μέσα στο γήπεδο”. Ειδικά για την δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή εμφανίστηκε κατηγορηματικός ότι «οι ένοχοι για όσα έγιναν στη Νέα Φιλαδέλφεια θα βρεθούν και θα τιμωρηθούν» στέλνοντας, επίσης, το μήνυμα ότι «φαινόμενα αδράνειας δεν θα γίνουν ανεκτά».

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι: «σε εθνικό επίπεδο όπως ορίζει ο νόμος οι λέσχες οργανωμένων οπαδών θα κλείσουν. Κάθε ομάδα θα έχει έναν σύνδεσμο που θα έχει έδρα την ΠΑΕ. Παράλληλα η ΕΛΑΣ θα έχει ουσιαστικό έλεγχο για να ελέγχει την είσοδο των οργανωμένων στις θύρες που μας έχουν δημιουργήσει πρόβλημα. Η ευθύνη μεταπίπτει από τις ασφάλειες των γηπέδων στην ΕΛΑΣ και σε αυτό συμφώνησαν και οι 4 ΠΑΕ».

Επίσης, προειδοποίησε, ότι «υπάρχουν στη φαρέτρα και άλλα μέτρα όπως το κλείσιμο των θυρών» εκφράζοντας την ελπίδα «να μην υποχρεωθούμε σε ενεργοποίηση του ύστατου μέτρου του αποκλεισμού των ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις».

Μιλώντας γενικότερα για το φαινόμενο της αθλητικής βίας σημείωσε ότι: «υποτίθεται ότι είναι μια βια που γίνεται συχνά άλλοθι του ποινικού υποκόσμου και του περιθωρίου ενώ ορισμένες φορές αποκτά πολιτικά χαρακτηριστικά». Όπως τόνισε «το θέμα αντιμετωπίζεται με πρόληψη και καταστολή» υπογραμμίζοντας ότι «δεν πρέπει να επαναληφθεί η επιχειρησιακή αστοχία» όπως στην δολοφονική επιδρομή των Κροατών χούλιγκαν στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Δείτε αναλυτικά τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλεξάντερ Τσέφεριν:

Σχετικά άρθρα