28 Απριλίου 2012. Οι καρδιές των απανταχού φιλάθλων, αλλά κυρίως των οπαδών των Σικάγο Μπουλς, «σταματούν να χτυπούν».

Με 1:20 να απομένουν για την ολοκλήρωση της αναμέτρησης μεταξύ των «Ταύρων» και των Philadelphia 76ers, ο Ντέρικ Ρόουζ, σε μία προσπάθεια του για διείσδυση προς στο αντίπαλο καλάθι, σωριάζεται στο παρκέ του United Center.

Αυτό ήταν. Ρήξη πρόσθιου χιαστού, αποκλεισμός για το άλλοτε καμάρι του Σικάγο (4-2 στις νίκες από τους 76ers) από τη συνέχεια των πλέι οφ και η αρχή του μίνι Γολγοθά για τον MVP του NBA το 2011. Μάλιστα, ο Τομ Τιμπόντο είχε ακούσει τα εξ αμάξης, καθώς θεωρήθηκε υπεύθυνος για τον τραυματισμό του ηγέτη της ομάδας του, επειδή δεν τον απέσυρε, παρ’ όλο που η νίκη είχε διασφαλιστεί (οι Μπουλς προηγούνταν με 99-87, έχοντας «κλειδώσει» το ροζ φύλλο).

Πλέον, όλα αυτά ανήκουν σε ένα παρελθόν τόσο μακρινό -φαινομενικά- και σκοτεινό, που κανείς δεν επιθυμεί να θυμάται. Ο Ρόουζ, μετά από σχεδόν 17 μήνες, κατά τη διάρκεια των οποίων τέθηκε αντιμέτωπος με τους προσωπικούς του δαίμονες, επέστρεψε στα παρκέ, πραγματοποιώντας κατά διαστήματα εντυπωσιακές εμφανίσεις μέσα σε μια δεκαετία όπου το όνομά του παραμένει στην επικαιρότητα και μάλιστα από τα πιο hot για μετακίνηση σε ομάδες υψηλού επιπέδου όπως οι Λέικερς και οι Κλίπερς.

Κατ’ αρχάς, δεν έχει χάσει καθόλου τόσο την έκρηξη όσο και την ταχύτητά του. Εκεί όμως που τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά, συγκριτικά με τον Ρόουζ του 2012, είναι στο άλμα του. Και επειδή δεν υπάρχει εύκολος τρόπος να αναλυθεί αυτό το «φαινόμενο», σας παραθέτουμε τα λόγια του: «Πιστεύω ότι πλέον πηδάω ψηλότερα από ότι πριν τον τραυματισμό μου. Νομίζω ότι όταν μπήκα στη λίγκα είχα επιτόπιο άλμα 93 εκατοστά. Όταν μετρήθηκα πριν την έναρξη του training camp, είχα περίπου 105 εκατοστά επιτόπιο άλμα».

Μπορεί κάποιοι να παραξενεύτηκαν με τα λεγόμενα του Ρόουζ, θεωρώντας πως εμπεριέχουν κάποια δόση υπερβολής, όμως ο Τομ Τιμπόντο παραδέχτηκε τα όσα είπε το άλλοτε «αστέρι» των Μπουλς: «Όλα αυτά τα έχουμε δει στο camp που κάναμε. Είναι δύσκολο να τον μαρκάρει κάποιος όταν έρχεται καταπάνω του με τόση ταχύτητα. Μπορεί να δημιουργήσει ανισορροπία στην αντίπαλη άμυνα και να κάνει πιο εύκολο το παιχνίδι για την ομάδα του».

Σχετικά άρθρα