Ο υπεύθυνος Εθνικών ελληνικών ομάδων της διοίκησης της ΕΟΚ, Δήμος Ντικούδης, μίλησε στην επίσημη ιστοσελίδα της ομοσπονδίας, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι το πλάνο των Εθνικών ομάδων εξελίσσεται και αφήνει υποσχέσεις.

Αναλυτικά η ενημέρωση της ΕΟΚ:

Τρεις παρουσίες σε οκτάδα Ευρωμπάσκετ μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες, ήταν το «χειροπιαστό» αποτέλεσμα ενός πετυχημένου καλοκαιριού για τις Εθνικές ομάδες νεαρών ηλικιών αγοριών του ελληνικού μπάσκετ. Σε τέτοιες ηλικίες, όμως, το αποτέλεσμα δεν είναι το μοναδικό ζητούμενο. Ισως ούτε καν το πρωταρχικό. Ο υπεύθυνος Εθνικών ομάδων της διοίκησης της ΕΟΚ, Δήμος Ντικούδης, εξηγεί και κάνει τον απολογισμό.

«Υπάρχει ένα μακρόπνοο πλάνο που τρέχει εδώ και δύο χρόνια και έχει συγκεκριμένους στόχους. Πρώτος και μεγαλύτερος, είναι να νιώσουν από τις μικρές ηλικίες τα παιδιά που δείχνουν μια δυνατότητα διάκρισης στην αθλητική τους εξέλιξη, το πόσο μεγάλο και σπουδαίο είναι το περιβάλλον των Εθνικών ομάδων για όσους μπαίνουν σε αυτό.

Από ‘κει και πέρα, θέλουμε να παίζουν ένα συγκεκριμένο στιλ μπάσκετ, να αφήσουμε τις συνήθειες και το στιλ του εκάστοτε σωματείου όταν είναι με την Εθνική, να εννοούν ότι βάζουν πάνω απ’ όλα το Εθνόσημο και νοιάζονται να παίζουν για αυτό.

Θέλουμε μέσα από τη διαδικασία αυτών των Εθνικών ομάδων να παράξουμε αθλητές για το μέλλον του ελληνικού μπάσκετ και νομίζω ότι έχει αρχίσει να φαίνεται μια σωστή σύνδεση από το u15 μέχρι την ομάδα των Ανδρών.

Το πλάνο αυτό εξελίσσεται σωστά. Βλέπουμε αδυναμίες, τις διορθώνουμε, προχωράμε, είναι φανερό ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης και είμαι πεπεισμένος ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι ορατά σε όλο το φάσμα αυτά που ανέφερα.

Φέτος, είδαμε τέσσερις ομάδες με πολύ ενθαρρυντική εικόνα, συνολικά πολύ καλύτερη από πέρυσι και άφησε υποσχέσεις για το μέλλον.

Αρχίζοντας από την Εθνική Νέων Ανδρών, έφερε ένα μετάλλιο τρίτης θέσης και ήταν μια ομάδα που ξεπέρασε τις αρχικές προσδοκίες που υπήρχαν. Εκανε μια μεγάλη επιτυχία και αυτό δεν αμφισβητείται, έδειξαν πολλά ψυχικά χαρίσματα και αφήνει παρακαταθήκη μια γενιά παιδιών τα οποία σύντομα πιστεύω σε σημαντικό ποσοστό θα μπορέσουν να στελεχώσουν την Εθνική ανδρών. Η παρουσία τους μας έκανε πραγματικά χαρούμενους και αισιόδοξους.

Η Εθνική εφήβων πήγε να παίξει ένα τουρνουά με πολύ υψηλές προσδοκίες και θεωρώ ότι δεν έφτασε εκεί που περιμέναμε. Θεωρώ ότι ήταν εμφανής και κόστισε μια αδυναμία στο σουτ, όπως και στην αμυντική λειτουργία σε κάποια μας, σίγουρα όμως έπαιξαν μεγάλο ρόλο και οι απανωτοί τραυματισμοί που άφησαν την ομάδα με τρεις παίκτες λιγότερους στα κρίσιμα παιχνίδια.

Στην τετράδα μπήκαν οι τέσσερις καλύτερες ομάδες και θεωρώ ότι η δική μας δεν έδειξε ότι ήταν μία από αυτές, όμως είναι μια φουρνιά αθλητών με μεγάλη προοπτική, μπορούν να έχουν λαμπρό μέλλον, τους πιστεύουμε πολύ και έχουν μπροστά τους κι άλλες διοργανώσεις για να πετύχουν κάτι μεγαλύτερο.

Η Εθνική παίδων τερμάτισε στην 8η θέση του Ευρωμπάσκετ στα Σκόπια, όμως έκανε πολλά βήματα μπροστά σε σχέση με το περσινό καλοκαίρι, όταν αυτά τα παιδιά ήταν στην ομάδα παμπαίδων. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από την εξέλιξη που έδειξαν και ατομικά και ως ομάδα, έπαιξαν ένα μπάσκετ που μας άρεσε και έχουν πολλά χρόνια μπροστά τους στα πανευρωπαϊκά νεαρών ηλικιών και τους πιστεύουμε πάρα πολύ.

Η Εθνική παμπαίδων τέλος, είναι μια ομάδα την οποία δουλέψαμε πολύ περισσότερο κατά τη διάρκεια της σεζόν και η παρουσία της το καλοκαίρι στο τουρνουά Φιλίας δικαίωσε τον προγραμματισμό. Ο σκοπός σε αυτή την ηλικία που είναι κατά κάποιο τρόπο η αφετηρία μιας φουρνιάς με δυνατότητες να στελεχώσουν τις Εθνικές ομάδες, είναι να μπουν τα παιδιά σε αυτό το περιβάλλον, των Εθνικών και στο νόημά τους, να αποκτήσουν διεθνείς εμπειρίες πριν από το πρώτο τους Ευρωμπάσκετ το επόμενο καλοκαίρι. Τα δείγματα ήταν πολύ ενθαρρυντικά, με βάση όσα στοχεύσαμε και περιμέναμε.

Συμπερασματικά, δικαιούμαστε να είμαστε και είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από την παρουσία των ομάδων μας στα Πανευρωπαϊκά αυτής της χρονιάς και είμαστε βέβαιοι ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης. Θέλω προσωπικά να ευχαριστήσω όλους τους προπονητές και τα επιτελεία των ομάδων για τη δουλειά που έκαναν, με επαγγελματισμό και συνέπεια και να διαβεβαιώσω ότι η προσπάθεια θα συνεχιστεί συντονισμένα με τους στόχους που ανέφερα στην αρχή».

Σχετικά άρθρα