Η πόλη των Ιωαννίνων έχει να καυχιέται ότι ένα «δικό» της παιδί γράφει ιστορία στον ιδιαίτερα «ευαίσθητο» τομέα των ακαδημιών και συγκεκριμένα στην καλαθοσφαίριση.

Ο Νίκος Ντούγιας και η ακαδημία του (Ntougias Basketball Academy) ξεχωρίζουν για την ποιοτική δουλειά που γίνεται εδώ και δέκα χρόνια πάνω στο μέλλον όχι μόνο του μπάσκετ αλλά όλης της χώρας, δηλαδή στα παιδιά, αγόρια και κορίτσια ηλικίας από πέντε ετών και άνω.

Η ακαδημία Ντούγιας δραστηριοποιείται στον αθλητικό τομέα με σκοπό, όπως επισημαίνεται στην επίσημη ιστοσελίδα της «τη μεταφορά γνώσης και εμπειρίας, τόσο στο επίπεδο της άθλησης όσο και στο επίπεδο των αξιών που κουβαλάει μαζί του το άθλημα». Βασική φιλοσοφία είναι η παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών με επιστημονικό τρόπο, ώστε να αυτοαναδειχθούν οι προσωπικότητες και να ξεχωρίσουν τα ταλέντα των παιδιών μέσα σε ένα ιδανικό περιβάλλον προπόνησης τέτοιο ώστε να προετοιμαστούν για την έναρξη της επαγγελματικής τους καριέρας.

Χάρη στη συνεργασία με τον σύλλογο «Θρύλος Ιωαννίνων», τα μέλη της Ntougias Basketball Academy έχουν τη δυνατότητα, ανάλογα με την ηλικία τους, να συμμετέχουν στα εθνικά-τοπικά πρωταθλήματα παίδων, εφήβων, και ανδρών, προκειμένου να αποκτήσουν τις κατάλληλες αγωνιστικές εμπειρίες που θα τους ακολουθούν σε όλη την αγωνιστική τους πορεία.

Η άμεση συνεργασία με Αμερικανούς προπονητές κολεγίων, καθώς και με Ευρωπαίους και Αμερικανούς μάνατζερ, αλλά και, μεταξύ άλλων, η δυνατότητα υποτροφίας ταλαντούχων αθλητών σε Αμερικανικό πανεπιστήμιο, αποδεικνύει την ποιότητα και τις δυνατότητες της ακαδημίας του Νίκου Ντούγια, ο οποίος αξίζει να σημειωθεί πως είναι ο πρώτος Έλληνας αθλητής που αγωνίστηκε στο επαγγελματικό πρωτάθλημα της Τουρκίας και ο μοναδικός Έλληνας αθλητής κάτοχος Αμερικανικού Κολεγιακού Πρωταθλήματος (NCAA).

Όντας μέλος της εθνικής εφήβων (1996-1998) και απόφοιτος του Αμερικανικού πανεπιστημίου ESC (Empire State College, N.Y.) και κάτοχος πτυχίου Μάνατζμεντ Πληροφορικής, ο Νίκος Ντούγιας μπορεί να μεταλαμπαδεύσει τις γνώσεις του για το μπάσκετ στο νέο «αίμα» που επιθυμεί να μυηθεί στα μυστικά της πορτοκαλί μπάλας.

Η ακαδημία-πρότυπο που έχει μότο «Μια ομάδα, Μία οικογένεια» δείχνει την ποιότητά της με εμφατικό τρόπο μέσα από τον Λευτέρη Μαντζούκα (φωτ. δεξιά), ο οποίος για 6 χρόνια (από το 2009 έως και το 2015) έμαθε το μπάσκετ υπό τις οδηγίες του Νίκου Ντούγια) και την περσινή αγωνιστική σεζόν έγραψε δύο φορές ιστορία!

Αρχικά στις 14/2/2018, καθώς με τους 2 πόντους που σημείωσε στη νίκη του Προμηθέα επί του Πανιωνίου έγινε ο νεότερος σκόρερ στην ιστορία της Α1 σε ηλικία 14 ετών, 7 μηνών και 6 ημερών!

Σχεδόν τρεις μήνες μετά (13/5/2018) ο παίκτης των Πατρινών ξεκίνησε βασικός στο ΣΕΦ κόντρα στον Ολυμπιακό και έγινε έτσι ο νεότερος αθλητής στην ιστορία της Α1 που βρίσκεται στην αρχική πεντάδα της ομάδας του (14 χρονών, 10 μηνών και 5 ημερών).

 

Ο Νίκος Ντούγιας στη φετινή κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίττας

«Ο κόσμος κατάλαβε ότι χτίζεται κάτι υγιές»

Όπως τονίζει ο Νίκος Ντούγιας: «Το ξεκίνημα δεν ήταν καθόλου εύκολο. Πολλές πόρτες ήταν κλειστές για εμάς. Η Ακαδημία μας δεν είχε σαν βάση κάποιο μεγάλο, εμπορικό και δημοφιλές όνομα της πόλης, για να προσελκύσει γονείς και αθλητές. Είχε σαν βάση τους ανθρώπους, γιατί οι άνθρωποι είναι αυτοί που δημιουργούν το όνομα και την ιστορία. Δουλέψαμε πολύ για να καταφέρουμε να φτάσουμε στο επίπεδο που είμαστε και να μας εμπιστευτεί ο κόσμος. Γύρισα στην πόλη μετά από 10 χρόνια που έπαιζα μπάσκετ στο εξωτερικό, με όραμα να δημιουργηθεί κάτι διαφορετικό, νέο και υγιές για τα παιδιά (πάντα με πολύ σεβασμό σε όλες τις υπάρχουσες ομάδες) με εφόδιο την αγάπη, την εμπειρία, τις γνώσεις, τις παραστάσεις και την τεχνογνωσία που αποκόμισα όλα αυτά τα χρόνια από την πορεία μου σαν επαγγελματίας αθλητής. Ξεκίνησα μονός αλλά στην πορεία βρέθηκαν άξιοι συνεργάτες να ενισχύσουν όλη την προσπάθεια. Σιγά σιγά ο κόσμος κατάλαβε ότι εδώ χτίζεται κάτι υγιές και διαφορετικό και η ανταπόκριση γινόταν όλο και μεγαλύτερη, φθάνοντας στο σήμερα. Σημαντικό είναι επίσης και το γεγονός ότι αρχίζουν αρκετοί άνθρωποι στον επιχειρηματικό χώρο της πόλης, βλέποντας την υγεία που εκπέμπουμε, να έρχονται κοντά μας και να αγκαλιάζουν την προσπάθειά μας και αυτό μας δίνει ακόμα μεγαλύτερη δύναμη στο να συνεχίσουμε να παλεύουμε για το καλύτερο.

Ο Νίκος Ντούγιας (Νο5) στην Εθνική Εφήβων παρέα με ονόματα, όπως μεταξύ άλλων, ο Αντώνης Φώτσης, ο Λάζαρος Παπαδόπουλος, ο Γιώργος Διαμαντόπουλος, ο Μανώλης Παπαμακάριος και ο Αντρέας Γλυνιαδάκης

Σχετικά άρθρα