Ο αγώνας ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τη Μονακό ήταν ένα παιχνίδι που δεν κρίθηκε απλώς σε μια φάση ή σε ένα «καυτό» χέρι. Ήταν ένας αγώνας που εκτέθηκε πλήρως στο τραπέζι της στρατηγικής, της συγκέντρωσης και της διαχείρισης του ρυθμού.

Γράφει ο Νίκος Ντούγιας*

Η Μονακό είναι μια ομάδα με ταχύτητα και εκρηκτικότητα, μια ομάδα που θέλει να επιβάλλει ένταση και ατομικές πρωτοβουλίες. Ο Ολυμπιακός, αντιθέτως, στηρίζεται σε πειθαρχία, σε κυκλοφορία της μπάλας, σε κοντρολαρισμένο ρυθμό και σε άμυνα που στοχεύει να «στεγνώσει» τα πλεονεκτήματα του αντιπάλου. Και έτσι το ματς έγινε μάχη ανάμεσα στη φωτιά και το νερό: ποιος θα επιβάλλει τον δικό του τρόπο παιχνιδιού.

Στο πρώτο μέρος, ο Ολυμπιακός έδειξε την πρόθεσή του να παίξει βάσει του δικού του σχεδίου. Η μπάλα κυκλοφορούσε σωστά, οι επιλογές ήταν ήρεμες και οι παίκτες δεν έδωσαν εύκολους πόντους στη Μονακό στο ανοιχτό γήπεδο. Όμως, η Μονακό είναι ομάδα που δεν χρειάζεται πολλά για να ανάψει. Λίγες άμυνες να χαλαρώσουν, λίγα άστοχα σουτ, και ξαφνικά ο ρυθμός γύρισε. Οι Γάλλοι προσπάθησαν να χτίσουν πίεση πάνω στη μπάλα, να σπρώξουν τον Ολυμπιακό σε βιαστικές επιθέσεις, να παίξουν με την ψυχολογία και τον χρόνο.

Το σημείο που ουσιαστικά διαμόρφωσε τον χαρακτήρα του αγώνα ήταν αυτό: όταν η Μονακό ανέβασε την ένταση, ο Ολυμπιακός κλήθηκε να απαντήσει όχι με δύναμη, αλλά με υπομονή. Να κρατήσει το μυαλό καθαρό, ακόμα και όταν τα σουτ δεν έμπαιναν, ακόμα και όταν οι κατοχές γίνονταν «βαριές». Και εκεί φάνηκε πόσο σημαντικό είναι το ψυχικό κομμάτι του παιχνιδιού. Δεν είναι θέμα μόνο τακτικής. Είναι θέμα να μην αφήσεις τον αντίπαλο να σε παρασύρει στο παιχνίδι του.

Υπήρξαν στιγμές όπου ο Ολυμπιακός έκανε ακριβώς αυτό που χρειαζόταν: διάβασμα καταστάσεων, συνεργασίες στο pick and roll, επίθεση στην αδύνατη πλευρά, ριμπάουντ με σώμα και όχι απλώς με άλμα. Υπήρξαν όμως και στιγμές όπου η επίθεση έγινε βιαστική, οι πάσες χάθηκαν, η άμυνα άργησε ένα δευτερόλεπτο. Και σε αγώνες τέτοιου επιπέδου, ένα δευτερόλεπτο αρκεί για να χαθεί κατοχή, ρυθμός, και τελικά το αποτέλεσμα.

Το μήνυμα όμως είναι καθαρό: ο Ολυμπιακός έχει τα εργαλεία, έχει την κατεύθυνση και έχει τον χαρακτήρα για να αντιμετωπίσει ομάδες όπως η Μονακό. Χρειάζεται όμως διάρκεια. Όχι απλώς ένα καλό δεκάλεπτο, ούτε μια καλή άμυνα στο τέλος. Χρειάζεται 40 λεπτά προσήλωσης στο σχέδιο. Αυτό είναι το επίπεδο της Ευρωλίγκας: η λεπτομέρεια γίνεται ολόκληρο αποτέλεσμα.

Αυτό το παιχνίδι, είτε ως νίκη είτε ως ήττα, λειτουργεί σαν καθρέφτης. Δείχνει ξεκάθαρα τι πρέπει να διατηρηθεί και τι πρέπει να διορθωθεί. Δείχνει ότι ο δρόμος για τις μεγάλες στιγμές δεν περνά από λάμψεις και ατομικό ταλέντο, αλλά από υπομονή, συνέπεια και καθαρές αποφάσεις. Και ο Ολυμπιακός είναι ομάδα που έχει μάθει να μεγαλώνει μέσα από τέτοιες μάχες. Γιατί στο τέλος, εκείνος που δεν κάνει πίσω, αυτός είναι που δικαιώνεται.

*Ο Νίκος Ντούγιας είναι προπονητής, ιδρυτής της Ntougias Basketball Academy στα Ιωάννινα