Ο Λευτέρης Αυγενάκης σε δηλώσεις του κατηγόρησε τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο για το θέμα της παραχώρησης του ΟΑΚΑ στον Παναθηναϊκό.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Υφυπουργού Αθλητισμού στο «AthleticΣπορ FM 104.2»:

«Η κόντρα είναι από πλευράς του κ. Γιαννακόπουλου, καθώς εμείς ήμασταν απολύτως θετικοί από την πρώτη στιγμή και παραμένουμε υπέρ της αξιοποίησης του κλειστού από την ΚΑΕ Παναθηναϊκός.

Με το άρθρο 44 του ν. 4934/2022 ψηφίστηκε η παραχώρηση για 49 χρόνια στην ΚΑΕ Παναθηναϊκός του κλειστού γυμναστηρίου του ΟΑΚΑ, οι συνδεδεμένοι με αυτό χώροι καθώς και ο χώρος στάθμευσης Ρ5. Το άρθρο θέτει το γενικό περίγραμμα των όρων παραχώρησης και σύμφωνα με αυτή ακριβώς τη διάταξη, πρέπει να ακολουθήσει η υπογραφή της σχετικής Σύμβασης, που θα εξειδικεύει με κάθε λεπτομέρεια όλα τα ζητήματα, η λεγόμενη “δευτερεύουσα νομοθεσία”.

Η Σύμβαση αυτή δεν περιέχει απλώς το άρθρο του ν. 4934/2022, αλλά και μία σειρά από υποχρεώσεις από μέρους της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, αλλά και του ΟΑΚΑ, οι οποίες ουδόλως συμπεριλαμβάνονταν στο άρθρο του νόμου και δεσμεύουν υπέρμετρα το ΟΑΚΑ. Τα ζητήματα αυτά πρέπει να ρυθμιστούν ώστε να καταλήξουμε στο τελικό κείμενο της προς υπογραφή Σύμβασης.

Πιο συγκεκριμένα στο κείμενο της Σύμβασης, πρέπει να προσδιορισθούν λεπτομέρειες και να προβλεφθούν όροι, ώστε η παραχώρηση του πάρκινγκ Ρ5 για αποκλειστική χρήση της ΚΑΕ να μην παρακωλύει την λειτουργία του υπόλοιπου αθλητικού συγκροτήματος (του ποδοσφαιρικού γηπέδου, του Ολυμπιακού Κέντρου υγρού Στίβου με τις 12 πισίνες, του Ποδηλατοδρόμιο, του αναβαθμισμένου συγκροτήματος του τένις, των στιβικών εγκαταστάσεων κλπ). Δεν μπορεί να αποκοπεί το P5 από τη συνολική εύρυθμη λειτουργία του Ολυμπιακού Συγκροτήματος. Επίσης, θα πρέπει να μην εμποδίζεται η διεξαγωγή άλλων μεγάλων διοργανώσεων των υπόλοιπων αθλημάτων.

Επιπλέον, δεν μπορεί να συμπεριληφθεί όρος ότι το ΟΑΚΑ θα επισκευάσει το κλειστό γήπεδο μπάσκετ, κατόπιν Τεχνικής Έκθεσης ιδιωτικής εταιρίας που θα επιλέξει η ΚΑΕ Παναθηναϊκός, έξι μήνες μετά την υπογραφή της Σύμβασης! Το ΟΑΚΑ δεν μπορεί να υπογράψει “τυφλά” για έργα που δεν θα γνωρίζει ούτε ποια ακριβώς θα είναι αυτά, ούτε ποιο το κόστος τους και με χρήματα που δεν προϋπολογίζει.

Δεν ήταν δυνατό να περιλαμβάνεται στη Σύμβαση όρος που αναφέρει ότι το ΟΑΚΑ θα παραιτηθεί από εκκρεμή δικόγραφα, αξιώσεις και δικαιώματα Αντιθέτως, οι όποιες οικονομικής φύσεως εκκρεμότητες της ΚΑΕ Παναθηναϊκός προς το ΟΑΚΑ πρέπει να ρυθμιστούν, να γίνει διακανονισμός: Μιλάμε δηλαδή για ένα υπόλοιπο ποσό 130.000€ που αφορά χρήσεις προηγούμενων ετών του γηπέδου από την ΚΑΕ Παναθηναϊκός, για τις οποίες το ΟΑΚΑ παλαιότερα είχε κινηθεί δικαστικά, είχε βγει η πρωτόδικη απόφαση και εκκρεμεί η έφεση. Πέραν των οφειλών αυτών, πρέπει να προσδιορισθούν και τα λειτουργικά έξοδα για την χρήση του γηπέδου από την ΚΑΕ Παναθηναϊκός για την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο, 2022 – 2023 και να διακανονισθεί και το ποσό αυτό, το οποίο είναι περί τις 196.000€.

Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός, θυμίζω, έχει ήδη διακανονίσει ποσό 297.000€, το οποίο αφορά παλαιότερη οφειλή της. Το ποσό αυτό έχει ρυθμιστεί σε 12 δόσεις των 25.000€ και υπάρχει καθυστέρηση τριών δόσεων. Έχουμε την διαβεβαίωση της ΚΑΕ Παναθηναϊκός ότι μέσα στον Μάιο θα τακτοποιηθεί το ζήτημα και θα πληρωθούν και οι τρεις καθυστερούμενες δόσεις.

Παράλληλα, ένα ακόμα ζήτημα που πρέπει να διευθετηθεί είναι ότι για να κάνει χρήση του γηπέδου η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης (ΕΟΚ) πρέπει να ειδοποιεί έξι μήνες νωρίτερα την ΚΑΕ Παναθηναϊκός. Δεν μπορεί όμως η Ομοσπονδία να γνωρίζει πάντοτε έξι μήνες νωρίτερα τις διοργανώσεις των συγκροτημάτων των Εθνικών μας Ομάδων. Η προθεσμία ειδοποίησης θα πρέπει να είναι μικρότερη, να περιορισθεί στους τρεις μήνες.

Αυτά και μερικά ακόμα ζητήματα είμαι αισιόδοξος ότι σύντομα θα κλείσουν. Θα επικρατήσει η λογική και η διαφάνεια. Διαχειριζόμαστε δημόσια περιουσία και το κάνουμε με απόλυτη υπευθυνότητα. Λειτουργούμε ενιαία ως Κυβέρνηση, πάντα με τις κατευθύνσεις του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σέβομαι τη μεγάλη ιστορία του Παναθηναϊκού, αλλά προέχει η τάξη και διασφάλιση και των δύο πλευρών. Και του ΟΑΚΑ και της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, καθώς πρόκειται για 49 χρόνια παραχώρησης. Τις τελευταίες εβδομάδες γίνονται συνεννοήσεις και κινήσεις βελτίωσης των όρων και όπως είπα είμαι αισιόδοξος για την αίσια έκβαση».

Σχετικά άρθρα